Trendsportal biedt inwoners, bedrijven, belangstellenden en
overheden toegang tot prikkelende ideeën en een onverwachte
kijk op verkeers- en vervoersvraagstukken in Noord-Limburg.
Trendsportal is een initiatief van de acht gemeenten van het RMO
Noord-Limburg en staat open voor iedereen die zich, persoonlijk
of professioneel, betrokken voelt bij en actief wil bijdragen aan
duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen.

 

Met trots presenteren wij de tweede Trendsportal nieuwsbrief! Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden. Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld
je hier aan!

Geslaagde eerste lokale sessie: Venlo kijkt vooruit naar 2040

Trendsportal kijkt terug op een geslaagde interactieve sessie in Venlo. Ruim 70 vertegenwoordigers van een breed scala aan bedrijven, overheden, politieke partijen, dorpen en wijken namen daaraan deel. Centrale vraag: 'Hoe bereiden we Venlo samen voor op de mobiliteit van de toekomst?'. Bart Pastoor nam de aanwezigen mee naar 2040. Welke ontwikkelingen komen er op ons af? Wat betekenen die voor de mobiliteit van de toekomst? En hoe zorgen we er samen voor dat onze regio op die toekomst is voorbereid?


In twee rondes deelden de deelnemers hun toekomstvisie op diverse thema's binnen mobiliteit. Ondanks de razendsnelle technologische ontwikkelingen blijft de mens centraal staan, was een veelgehoorde opvatting. Die mens gaat minder en sneller reizen en krijgt daardoor meer vrije tijd. Ruimte die vrijkomt doordat er minder wegen en parkeerplaatsen nodig zijn, kan worden ingezet voor recreatie en natuur. De behoefte aan fysieke ontmoeting blijft.


De vele ideeën en plannen die zijn opgehaald, krijgen een vervolg. In werkgroepen gaan we samen aan de slag om stappen te zetten richting de toekomst. Ook in andere Trendsportal-gemeenten vinden binnenkort sessies plaats om invulling te geven aan de lokale plannen. Bekijk de agenda.


Meer lezen of benieuwd naar de sfeerimpressie van deze avond? Een uitgebreide terugblik en de illustraties die zijn gemaakt, vind je op de website.

Trendsportal onderdeel van expositie De Locht

In De Locht in Melderslo is een tentoonstelling geopend met de titel ‘Onderweg, van karrenspoor tot A73’. Met de expositie geeft het museum de bezoeker een kijkje in het verleden, heden en de toekomst van verkeer en vervoer in Noord-Limburg. Natuurlijk mag Trendsportal daarbij niet ontbreken! Bezoekers kunnen kennismaken met de visie en aanpak van Trendsportal. De expositie is te bezichtigen tot 18 februari 2018.

Geografisch informatiesysteem (GIS): mobiliteit in feiten en cijfers

Ook benieuwd naar feiten en cijfers over mobiliteit in onze regio? Neem eens een kijkje in het Geografisch Informatie Systeem (GIS)! In dit interactieve systeem vind je verschillende gegevens over verkeer en vervoer in onze regio. Je kunt zoeken of filteren op allerlei locaties, thema’s en indicatoren. Hoeveel auto’s rijden er dagelijks over de A73? Hoe is de fietsbereikbaarheid van het ziekenhuis? Je vindt het in het GIS. Heb je vragen of hulp nodig? Neem contact op met Trendsportal. Wij kijken graag met je mee!

Trendsportal gaat de grens over!

Op maandag 13 maart ging Trendsportal de landsgrens over. In samenwerking met de Euregio Rijn-Maas-Noord hebben we ons gepresenteerd aan onze collega’s van de steden Mönchengladbach en Krefeld en aan de Kreise Viersen en Kleve. Zeker geslaagd is de wederzijdse kennismaking. ‘Wie is wie?’ maar ook ‘waar zijn we mee bezig?’. Peter van Wijlick nam onze Duitse collega’s mee in de mobiliteit van de toekomst. De gemeente Roermond presenteerde hun Mobility Challenge. De beide Kreise en Mönchengladbach zijn nu vooral bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe OV-aanbesteding. Een prachtige kans voor Trendsportal om grensoverschrijdende verbindingen in beeld te brengen. Krefeld en Mönchengladbach zijn daarnaast intensief ‘beschäftigt’ met fietsverbindingen, een taak die de komende decennia nog veel aandacht vraagt.



Thema’s die we verder samen gaan verkennen zijn mobiliteit van de toekomst, bus- en treinverbindingen en Euregionaal fietsen. Een mooi resultaat dat bijdraagt aan één van de kernwaarden van Trendsportal: het verbinden en ontsluiten van kennis en het toegang bieden aan eenieder die mee wil denken aan de mobiliteit van de toekomst. In september 2017 is de volgende bijeenkomst gepland in het stadskantoor van Venlo.

Werkthema ‘fietsgebruik stimuleren' zet fiets op de kaart

De fietsregio Noord-Limburg is geboren! Dat betekent dat de werkgroep het vervoermiddel fiets op de kaart zet. Het fietsgebruik in Limburg ligt onder het landelijk gemiddelde. Met een groot aantal partners willen we bereiken dat het uitgangspunt van een reis de fiets is. Als dat niet mogelijk is, kan gezocht worden naar alternatieve vervoerwijzen. Fietsen is namelijk gezond, duurzaam, milieuvriendelijk, goedkoop maar vooral leuk!


Een aantal weken geleden is het eerste fietsstimuleringsproject uitgevoerd. Aan de gemeente Horst aan de Maas zijn twee dienstfietsen uitgereikt zodat werknemers op een gewone of elektrische fiets een dienstreis kunnen maken. Daarnaast zijn twee loopfietsen aan jonge kinderen uitgereikt om het fietsgebruik op jonge leeftijd te stimuleren. De regio kan de komende tijd meer kleine en grotere initiatieven verwachten.


Om het fietsgebruik verder te stimuleren gaat de werkgroep aan de gang met het opwaarderen van recreatieve fietsroutes. Noord-Limburg is een toeristische regio en aantrekkelijke fietsroutes dragen bij aan de promotie hiervan. Uit recente onderzoeken is gebleken dat de kwaliteit van de Noord-Limburgse fietspaden en bijbehorende voorzieningen niet overal even goed zijn en daar gaan we een kwaliteitsimpuls aan geven.


Momenteel wordt een Plan van aanpak door de werkgroep opgesteld om bovenstaand verhaal verder uit te werken en concreet te vertalen in projecten en maatregelen. Wij dagen u uit om hierover met ons mee te denken en ons te helpen met de geboorte van de fietsregio Noord-Limburg. Tot fiets!

Collega met passie: Charles Claessens

In deze rubriek maken we kennis met een collega met een bijzondere passie voor mobiliteit. Charles Claessens, strateeg bij de provincie Limburg, noemt zichzelf een ‘generalist’. Binnen Trendsportal heeft Charles de rol van adviseur, verbinder, mee- en dwarsdenker. Dat doet hij vanuit zijn rol in het demografiedossier waarvan hij
trekker is bij de provincie Limburg. Dat dossier raakt aan alle beleidsterreinen, net zoals Trendsportal, dat in de ogen van Charles veel verder gaat dan alleen mobiliteit.


Waar komt jouw passie voor mobiliteit vandaan en hoe zet je die passie in binnen Trendsportal?

In 2009 ben ik bij de provincie Limburg aan de slag gegaan als projectsecretaris voor de Buitenring Parkstad Limburg. Mobiliteit van mensen en bereikbaarheid van buurten, wijken, dorpen en steden is van groot belang voor de leefbaarheid en dus voor
wonen, leven en werken in Limburg en de wereld er omheen. Mijn passie zit niet zozeer in het thema mobiliteit, maar meer in “het grotere verhaal”: wat voor samenleving willen we zijn en welke keuzes kunnen of moeten we samen maken om tot zo’n gemeenschap te komen? Hoe doen we dat? Een samenleving die niet zelf mag en kan bepalen hoe die samenleving er uit hoort te zien, houdt op een gemeenschap te zijn.' Trendsportal biedt de Noord-Limburgse gemeenschap de mogelijkheid om mee te werken aan het ‘ grotere verhaal’ voor de regio. Interessant in dit kader is de studie Trendverkenning Demografische Transitie Noord-Limburg waarin drie toekomstscenario’s worden geschetst voor Noord-Limburg.

Lezenswaardig in dit verband is het position paper Nederland in balans, dat in juni 2016 door de krimpprovincies Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg en Zeeland is opgesteld. Deze provincies waarbinnen regio’s liggen die het meest te maken hebben met de negatieve effecten van bevolkingsdaling, ervaren dat Nederland niet in balans is. Provincies, gemeenten en regio’s zetten maximaal in op goed wonen, werken en leven in de krimpregio’s. Stevige investeringen op het gebied van economie en arbeidsmarkt, (digitale) bereikbaarheid, de particuliere woningvoorraad en de aanpak van leegstand van maatschappelijk vastgoed zijn essentieel.


Wanneer is Trendsportal voor jou geslaagd?

Trendsportal is voor mij geslaagd als de 8 gemeenten van het RMO Noord-Limburg er samen in slagen
een mobiliteitsvisie te maken die richting biedt en die mee kan bewegen met supersnelle ontwikkelingen die de samenleving momenteel kenmerken. Dat vergt overigens
moed van colleges en gemeenteraden: heb de durf om vooruit te zien, steek je nek uit en laat zien wat voor gemeenschap en regio je wilt zijn!

Let's stay in touch!

Volg jij ons al op Facebook? Praat mee over de laatste updates en weetjes over de toekomst van mobiliteit in Noord-Limburg op onze pagina!


Word ook lid van de Trendsportal LinkedIn-groep en discussieer mee!

 
Adres
Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo
Telefoon
Tom Jacobs
Beleidsadviseur verkeer
+31 (0)6 55 23 98
E-mail
info@trendsportal.nl
Trendsportal © 2024  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief