Methodisch werken voor sociale wijkteams

 

Amsterdam, Arnhem, Breukelen, Bronkhorst, Diemen, Dordrecht, Enschede, Etten-Leur, Gouda, Haarlemmermeer, Heemskerk, Holte-Rijssen, Kerkrade, Leeuwarden, Leerdam, Maassluis, Nieuwegein, Nijmegen, Oosterhout, Ouder-Amstel, Rotterdam, Sluis, Utrechtse Heuvelrug, Veendam, Zaanstad, Zeist, Zoetermeer ….
Allemaal gemeenten die actief zijn met sociale wijkteams. En het overzicht is nog niet compleet, want veel gemeenten zijn bezig met de voorbereiding voor een sociaal wijkteam.

 

Methodisch werken voor sociale wijkteams

In de pilot in gemeente Dordrecht is door Stichting VraagWijzer Nederland een methodiek ontwikkeld voor sociale wijkteams. Deze methodiek is in de onderstaande notitie uitgewerkt:


Notitie methodisch werken voor sociale wijkteams


Toelichting: veel professionals in sociale wijkteams zijn gewend om methodisch te werken. Er is nu echter behoefte aan een ander soort kader waarin dit methodisch werken vorm moet krijgen. In de beschrijving van de methodiek wordt gestart met een doelstelling, een voorbeeld van een concept voor een sociaal wijkteam en een beleidsmatig kader. Vervolgens wordt stil gestaan bij de beroepshouding, de rollen en competenties van een generalist. Aansluitend volgt de fasering van het methodisch werken. De instrumenten die gebruikt worden zijn onder meer een ecogram en de Zelfredzaamheid-Matrix. Dit is de eerste aanzet van het meten van de output en outcome. Met dit voorbeeld is het voor alle vormen van sociale wijkteams mogelijk om zelf, of met ondersteuning, hun methodiek op maat te maken.

Het sociale wijkteam: het antwoord op vele vragen

De inzet van een sociaal wijkteam wordt gezien als dé oplossing voor veel problemen. Voor het invullen van de integrale aanpak voor de Wmo, De Kanteling én Welzijn Nieuwe Stijl. Voor effectief en efficiënt werken. Voor het vergroten van de zelfredzaamheid en participatie. Voor het realiseren van de drie transities. Voor de kostenbeheersing en bezuinigingen…

Dat er grote veranderingen op komst zijn, dat is voor iedereen duidelijk. Dat we de uitvoering van het beleid anders moeten gaan invullen ook. Maar zet een groepje hulpverleners bij elkaar en ze gaan doen waar ze goed in zijn: hulp verlenen. Dat kan zijn in een specifiek gebied, voor een specifieke doelgroep, het maakt niet uit. Maar is dat de grote verandering die we nodig hebben? Hoe moeten die sociale wijkteams aan de slag gaan willen we tot de benodigde transformatie komen? De eerste aanzet is een methodiek ontwikkelen die antwoord geeft op de vraag: ‘Hoe?’.

Vele soorten sociale wijkteams

Met sociale wijkteams is het volgens onze ervaring net als met Wmo-loketten: er is er niet één hetzelfde. Er is onderscheid tussen varianten die zich richten op de klassieke wijkaanpak en het verbeteren van de leefbaarheid en varianten die zich richten op de sociale aanpak. En er zijn natuurlijk combinaties van beiden. De samenstelling van de teams kent ook vele variaties. En dan is er nog de focus op een doelgroep. Er zijn diverse organisatievormen. Gemeenten zoeken naar prestatie-indicatoren en inkoopvormen. Kortom: er is nog heel veel te doen. Eerst maar een goede eerste start met het team maken of het team tijdig bijstellen … met methodisch werken.

Training methodisch werken

Om het team in staat te stellen methodisch te werken is een driedaagse training ontwikkeld. Er wordt iedere dag gestart met kennisoverdracht, daarna volgt de bespreking van een casus. De middag is gereserveerd voor het oefenen van het inzetten van de Eigen Kracht, het sociale netwerk en de voorliggende voorzieningen. Dit wordt gedaan met een professionele trainingsacteur. Deze vorm van praktisch oefenen wordt door de cursisten als zeer leerzaam ervaren. Lees hier meer over de training.

Contact

Stichting VraagWijzer Nederland kan ondersteuning bieden bij het op maat maken van de methodiek en het trainen van het sociaal wijkteam in methodisch werken. Voor meer informatie:


Stichting
VraagWijzer Nederland
Hoofdstraat 1-3

2351 AA Leiderdorp


T



071 - 542 98 63


E



vraagwijzer@vraagwijzer.nl


W


www.vraagwijzer.nl

 |  © 2024 Stichting Vraagwijzer Nederland  |  e-mail  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief