Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

In deze nieuwsbrief treft u weer actuele ontwikkelingen, tips en ons aanbod op het gebied van rekenen.

Analyseformulieren Citotoetsen Rekenen en Wiskunde 3.0

Veel scholen werkten met de analyseformulieren bij het analyseren van de Citotoetsen Rekenen en Wiskunde. Veel gebruikers hiervan waren gewend deze van Edux te ontvangen. Bij de eerste toetsen van Cito Rekenen en Wiskunde 3.0 was dit ook zo en vervolgens waren deze toetsen via een speciale website te downloaden. Maar vanaf 2016 heeft Cito zelf de regie in handen genomen. Op de Cito Portal zijn deze formulieren vanaf eind februari te vinden. .

Naast de analyseformulieren levert een goed rekengesprek/diagnostisch gesprek
met risicoleerlingen zeer waardevolle informatie op voor de vervolgaanpak na de toets.

Samen met Edux versnellen voor de betere rekenaar

De rekenmethodes bieden materiaal voor de sterke rekenaars. Maar voor de echte begaafde rekenaars is dit niet voldoende. Dit vraagt om meer, vaak in de vorm van specifieke rekenmaterialen zoals bijvoorbeeld Kien en Rekentijgers. Hiermee houd je deze leerlingen zo lang mogelijk bij de groep. Maar misschien moeten sommige leerlingen echt versnellen, zodat zij de rekenlessen ook weer uitdagend i.p.v. vervelend vinden.

De rekenadviseurs van Edux Onderwijspartners zoeken leerkrachten, IB’ers van basisscholen, die geïnteresseerd zijn om het rekenonderwijs te versnellen voor één of meer leerlingen. Samen met de school willen we dit in een co-creatie realiseren. Zie je deze uitdaging ook of heb je vragen, stuur dan een mailtje naar jschoone@edux.nl.

Rekentuin

Met Rekentuin heb je:

-





Groot aanbod en variatie aan oefenstof voor het rekenen

-





Volledig online: voor school en thuis

-





Inzicht in prestaties

-





Geen toetsen maar wel adaptief (het juiste niveau!)

-





Gaming and learning met rekenen


Wil je kostenloos eens kennismaken met Rekentuin, dan ben je woensdagmiddag 23 maart van harte welkom! Opgeven kan via onze website.

Redactiesommen; sommen zijn soms verstopt...

Sommen zijn soms verstopt, hoe kun je ze toch zien?
Hierbij een tip: hulp bij redactiesommen.
Sommen zijn soms verstopt. Hoe kun je ze toch zien?

Tip: Game What's your sign?

Een Engels spelletje (bijna) zonder woorden: What's your sign? Het is heel simpel: vul het juiste bewerkingsteken in zodat de som klopt. Je krijgt 1 minuut de tijd. Na een aantal eenvoudige sommen wordt het lastiger, je moet dan twee tekens invullen.


Te vinden via de link:

http://www.fisme.science.uu.nl/toepassingen/08102

Rekentoets 2015

De rekentoets in het voortgezet onderwijs is in 2015 beter gemaakt dan in 2014. Meer leerlingen haalden een voldoende en ook het gemiddelde cijfer is hoger. Dat geldt voor alle schoolsoorten, maar vooral het vmbo scoorde flink beter, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De gemiddelden waren vorig najaar al globaal bekend maar nu zijn de exacte resultaten van alle scholen in te zien. Daaruit valt op te maken dat er grote verschillen zijn tussen scholen. Vorig jaar haalde 50,9 procent van de leerlingen op het vmbo bb een voldoende (was 42,2); op het vmbo kb ging het percentage van 43,5 naar 58,8 en op het vmbo gt van 59,6 naar 69,4. Op de havo scoorde 53,8 een voldoende (was 47,4) en op het vwo steeg het percentage voldoendes van 89,7 naar 91,5. Het gemiddelde cijfer dat de leerlingen haalden steeg op het vmbo bb van 5,3 naar 5,6, op het vmbo kb van 5,5 naar 5,9 en op het vmbo gt van 5,9 naar 6,3. Op de havo ging het gemiddelde omhoog van 5,5 naar 5,8 en op het vwo van 7 naar 7,4.

Op de agenda


23 maart 2016: Oefenweb on tour (met info over Taalzee en Rekentuin)

06 april 2016: workshop meten moet je doen

21 april 2016: rekenbijeenkomst In gesprek over het Rekengesprek


Edux Onderwijs Partners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.