Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

In deze nieuwsbrief treft u weer rekentips, nieuws uit het veld en onze nieuwe rekenworkshops.

Tip: rekenspel voor jonge kleuters

Jesper en kaya en de racebaan:
Een rekenspel voor jonge kleuters


De racebaan is een zelfgemaakt bordspel met een of twee dobbelstenen en twee pionnen. Het bord bestaat uit twee rijen van 20 geelgekleurde stippen met aan het begin van elke rij een rood gekleurde stip als startpunt. Om de beurt wordt gegooid met een dobbelsteen. Het aantal gegooide ogen is het aantal stappen dat de pion vooruit gezet mag worden. Degene die het eerst aan het eind van de 20 stippen is, heeft gewonnen. Het spel laat zien wat jonge kinderen weten op het gebied van tellen, het gebruik van een dobbelsteen, de regels van een bordspel en kansen om te winnen.

Kikker Max en de tafel van 8 en 9 oefenen

Bij het leren van de tafels zijn 'buursommen' (verwante sommen) erg belangrijk. Een tafel wordt vaak opgebouwd vanuit 'makkelijke' en al bekende producten. Bij de tafel van 8 kan bijvoorbeeld 5 x 8 verbonden worden aan 10 x.
En oefen dat nu met Kikker Max!!

Probeer maar:
http://www.fisme.science.uu.nl/toepassingen/00468/


Wereld in Getallen te makkelijk voor groep 3

Van leerkrachten van groep 3 komt de klacht dat Wereld in Getallen de leerlingen, vooral de eerste maanden, niet uitdaagt. Het aanbod rekenen is veel te gemakkelijk.

Edux Onderwijspartners adviseert een alternatief programma met de doelen van groep 3 Wereld in Getallen als uitgangspunt. Versnellen, uitdiepen en verbreden zijn de sleutelwoorden; een andere invulling van de rekenblokken met specifieke accenten voor meten, klok en automatiseren vormen de basis. Wil je voor jouw groep 3 ook een uitdagend aanbod met Wereld in Getallen, stuur dan een mailtje naar jschoone@edux.nl.

Anders omgaan met de rekenmethode…..

Een mooi praktijkvoorbeeld van hoe je anders kunt omgaan met de rekenmethode. Laat je inspireren!

Nieuw aanbod rekenworkshops 2016-2017

Ook voor het volgende schooljaar organiseert Edux rekenworkshops voor leerkrachten, die dagelijks met rekenactiviteiten in hun groep bezig zijn. De inhoud van de rekenworkshops richt zich vooral op de verhoging van de effectiviteit van de rekendidactiek van de rekenonderwerpen; het helpt bij de rekenles van morgen. Naast de inhoudelijke achtergronden van een rekenonderwerp vindt er ook uitwisseling van ervaringen tussen collega’s plaats.

Bekijk het nieuwe rekenaanod op de onze website.

Digitale rekenmaterialen

Is het Gynzy iPads, Snappet, Rekentuin of zijn het de digitale versies van de rekenmethodes van bijvoorbeeld Pluspunt of Wereld in Getallen? Hoe dragen ieder van deze materialen bij aan het personaliseren van het rekenonderwijs? Wat zijn nu de essentiële verschillen tussen deze materialen? Hoe past dit materiaal bij de ICT-visie van de school? Of nog concreter: wat betekent dit voor elke leerkracht tijdens de rekenles en welke meerwaarde streef ik na als leerkracht? Naast deze materialen is er natuurlijk nog een veelheid aan rekenapps….. Lees over de overeenkomsten en verschillen tussen deze digitale rekenmaterialen in onderstaand artikel.

http://www.o21.nu/wp-content/uploads/2016/05/Gynzy-iPads-een-nieuw-adaptief-leermiddel-.pdf


Indien je als school over deze rekenmaterie na wilt denken, dan kunnen de rekenadviseurs van Edux Onderwijspartners je daarbij helpen. Neem hiervoor contact op met John Schoone, jschoone@edux.nl of 06-22503567


Edux Onderwijs Partners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.