Is het persoonsvolgend budget dé oplossing?

 

In deze nieuwsbrief van maart informatie over de aanpak van gemeente Huizen voor vraagsturing door middel van het persoonsvolgend budget. In de column aandacht voor een dilemma: kiest de gemeente voor de inzet van de alfahulp of de vaste kracht? Ook informatie over de sociale wijkteams mag niet ontbreken: twee documenten die de projectleiders en kwartiermakers van de sociale wijkteams gelezen moeten hebben om hun implementatie tot een duurzaam succes te laten leiden. Speciale aandacht voor onderzoeksconferentie Rotterdam 'Burgers aan zet - de overheid treedt terug'.

 

Vraagsturing - de persoonsvolgende aanpak van gemeente Huizen

Vraagsturing in de Wmo behelst in gemeente Huizen veel meer dan een gekanteld gesprek. Ook het persoonsvolgend budget (PVB) en het persoonsvolgend financieren van aanbieders zijn onderdeel van de Huizense invulling van de Kanteling. Stichting VraagWijzer Nederland reisde af naar gemeente Huizen om meer te weten te komen over hun aanpak. We gingen mee op huisbezoek met een consulent en spraken met Wmo-beleidsmedewerkers Elsemieke Giezen en Jordy van Slooten. Lees hier het artikel over de aanpak van gemeente Huizen.

Dilemma voor de Wmo-raad: alfahulp of vaste kracht?

Sinds de start van de Wmo in 2007 is er ‘gedoe’ over de uitvoering van de huishoudelijke hulp. Wie kan dat beter: een verzorgster van de thuiszorg of een alfahulp of misschien de buurvrouw? Wie van de drie is de beste? Is de hulp van de alfa’s niet onder de maat? Is het niet een schande als gemeenten ook met de goedkopere alfahulpen willen gaan werken? Zit de meerwaarde van vaste krachten niet bij uitstek in hun vermogen tot signaleren? Hebben mensen die altijd al een eigen huishoudelijke hulp hadden eigenlijk wel recht op Wmo-hulp? Waarom schaffen we die hele hulp niet gewoon af? De Wmo-raad wordt gevraagd advies uit te brengen en columnist Joke Regouw licht het dilemma toe.

Aanbeveling voor projectleiders en kwartiermakers sociale wijkteams

Stichting VraagWijzer Nederland zet bij diverse gemeenten projectleiders en kwartiermakers in. Na gemeente Dordrecht (sociale wijkteams in drie wijken) volgde ook gemeente Gouda met de inzet voor gebiedsgerichte teams. In een derde gemeente gaat binnenkort gestart worden. Met de inzet van sociale wijkteams wordt de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl werkelijk in de praktijk gebracht. Om te voorkomen dat het weer het zoveelste project wordt zet Stichting VraagWijzer Nederland in op een werkelijke transformatie en duurzaamheid van de verandering. Directeur Pamela van der Kruk maakt in het landelijke leernetwerk van Achter de Voordeur/MPG van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie kennis met Daniël Giltay Veth en zijn visie op de veranderingen. De aanbeveling voor de projectleiders en kwartiermakers in andere gemeenten is om kennis te nemen van de twee onderstaande documenten:

 

De rotonde van Hamed

Het rendement van zalmgedrag, de projectencarrousel ontleed

Onderzoeksconferentie Rotterdam 'Burgers aan zet'

Stichting VraagWijzer Nederland verzorgt op de onderzoeksconferentie Rotterdam van ‘Onderzoek voor beleid’ met het onderwerp ‘Burgers aan zet' een workshop over de pilot van het sociale wijkteam in gemeente Dordrecht. Andere onderwerpen van de workshops zijn zelfredzaamheid, participatie, informele zorg, Welzijn Nieuwe Stijl en het Stadsinitiatief. Speciaal voor de lezers van de nieuwsbrief van Stichting VraagWijzer Nederland is de inschrijftermijn verlengd naar 5 april. Gemeenten en organisaties voor maatschappelijke ondersteuning in en om Rotterdam worden uitgenodigd om zich in te schrijven via deze link.

Verkenning naar virtuele community's

Stichting VraagWijzer Nederland is op zoek naar voorbeelden van ‘virtuele community’s. Dit zijn dynamische online ontmoetingsplaatsen in een gemeente, wijk of buurt waar:

-  Sleutelfiguren te vinden zijn en hun bijdrage leveren

-  Activiteiten zichtbaar zijn

-  Een maatschappelijke ‘marktplaats’ waar vraag en aanbod bij elkaar komen

-  Burgers en professionals elkaar ontmoeten

Heeft jullie gemeente of organisatie zo’n voorbeeld of weet je van het bestaan bij een andere gemeente of organisatie, geef het ons dan door via de mail! Wij maken een mooi overzicht en publiceren dat in de volgende nieuwsbrief.

 |  © 2024 Stichting Vraagwijzer Nederland  |  e-mail  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief