Maart 2016

 

Nieuwsbrief SER Noord-Nederland

In deze voorjaarsnieuwsbrief
leest u afgelopen en aankomende activiteiten van de SER Noord-Nederland. Op woensdag 24 februari vergaderde de SER Noord-Nederland in het prachtige stadhuis van Leeuwarden. Het advies aangaande de Ruimtelijke Ordening van de Ondergrond en het advies aangaande de Retailagenda maakten onderdeel uit van de beraadslagingen. Beide adviezen worden nu afgerond en zullen binnenkort gepresenteerd worden.

Nieuws


Verslag Waddenlezing: “Verbind Werelderfgoedstatus Waddengebied met de Sustainable Development Goals van de VN”


Donderdag 5 november jl. vond de Waddenlezing met het thema 'Sociaal-Economische Waarde van het Waddengebied' plaats, georganiseerd door de Waddenacademie en SER Noord-Nederland. Tijdens de lezing gaf
Greetje van den Bergh, vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de Waddenacademie en voormalig voorzitter van de Nederlandse UNESCO commissie, haar visie op de waarde van het Werelderfgoed Waddengebied.


Lees hier verder

Nieuwe samenstelling SER Noord-Nederland


De afgelopen maanden heeft de SER Noord-Nederland enige wisselingen van samenstelling ondergaan.


SER Noord-Nederland heeft twee nieuwe leden-deskundigen. Het gaat om Paul Elhorst, bijzonder hoogleraar Regionale Economie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG
en Steven Brakman, hoogleraar Internationale Economie aan dezelfde faculteit.


Volgens Frans Jaspers, voorzitter van SER Noord-Nederland, vormen de nieuwe leden een kennisbron van SER Noord-Nederland. “Deze hoogleraren hebben veel ervaring met twee belangrijke aandachtsgebieden van de SER Noord-Nederland: Arbeidsmarkt & Scholing en Regionale Economie. We weten ons zo ook in de toekomst verzekerd van belangrijke inbreng van mensen van naam.' Aldus Jaspers.


Paul Elhorst is bijzonder hoogleraar Regionale Economie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. De regionale werkloosheidsproblematiek van het Noorden is een van de belangrijkste onderzoeksthema’s bij zijn leerstoel.

Steven Brakman is hoogleraar internationale economie. Hij studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 2003 hoogleraar.
Brakman werkt onder meer aan de ontwikkeling en toepassing van de internationale handelstheorie.


Met de komst van Paul Elhorst en Steven Brakman neemt de SER Noord-Nederland afscheid van Jouke van Dijk (lid-deskundige Arbeidsmarkt & Scholing) en Catrinus Jepma (lid-deskundige Mondialisering).

SER Noord-Nederland dankt de heren Van Dijk en Jepma voor hun bijdrage.


Tevens heten we Sjoerd Galema (VNO-NCW Noord) en Frans Strolenberg (CNV Noord) welkom. Zij vervangen respectievelijk Alfred Welink en Johan Mulder.


Hier vindt u de samenstelling van de SER Noord-Nederland.

Advies Ruimtelijke Ordening van de ondergrond in afrondende fase


Op 24 februari heeft de SER Noord-Nederland het advies aangaande de Ruimtelijke Ordening van de ondergrond besproken. Op wat details na is het advies afgerond. De presentatie zal binnenkort plaatsvinden.

Advies Noordelijke Retailagenda


Medio januari organiseerde de SER Noord-Nederland een conferentie over de Noordelijke Retailagenda. In het licht van de huidige turbulentie in de Noordelijke winkelcentra een belangrijk onderwerp, dat ook in het kader van bevolkingsdaling relevant is voor Noord-Nederland. De Noordelijke Retailagenda zal worden afgerond en binnenkort gepresenteerd worden.



Lopende adviestrajecten


Wendbare Economie

In januari 2016 is een begin gemaakt met het adviestraject Wendbare Economie. Vanwege de grootte en complexiteit van het adviestraject Wendbare Economie, is er besloten om het traject onder te verdelen in vier sub-thema’s. Deze zijn: Waarneembare trends, Leven Lang Leren, Intersectorale samenwerking en Dienstencheques.

SER Noord-Nederland streeft er naar het definitieve advies in oktober 2016 vast te stellen.


A. Waarneembare trends

De adviescommissie Arbeidsmarkt en Scholing zal op korte termijn meerdere verdiepingssessies met bestuurders uit de drie Noordelijke provincies houden.


B. Leven Lang Leren

Voor het traject Leven Lang Leren staan enkele bijeenkomsten en gesprekken gepland. Deze bijeenkomsten en gesprekken zullen de adviescommissie voorzien van de nodige diepgang.


C. Intersectorale samenwerking

Voor het traject Intersectorale samenwerking voert de commissie gesprekken en brainstormsessie met meerdere betrokken partijen.


D. Dienstencheques

Voor het traject Dienstencheques is de commissie bezig om een verbreding toe te passen in de vraagstelling. Dit gebeurt onder andere door bilaterale gesprekken met experts.

Icoonprojecten


Nieuwe technologie voor personalized & customized health

De ad hoc-commissie Health werkt op het moment aan het adviestraject Nieuwe technologie voor personalized & customized Health. De ambitie van dit Icoonproject is "om met geïnteresseerde zorgaanbieders, bedrijven, gemeenten en financiers een ontwikkelomgeving te creëren waarin op basis van concrete behoeften van gebruikers maatwerkoplossingen worden ontwikkeld en getest, die vervolgens grootschalig worden toegepast en gefinancierd."

De commissie zal in beeld brengen wat de kritsche succesfactoren zijn en hoe die succesvol ingezet kunnen worden.


Innovatief en Duurzaam Bouwen

De ad hoc-commissie Duurzaam Bouwen werkt momenteel aan het adviestraject Innovatief en Duurzaam Bouwen. Met het advies wordt beoogt om tot een gezamenlijke aanpak te komen omtrent aardbevingsbestendig, energiezuinig, en levensloopbestendig bouwen.


SER Nederland

Nieuws van de landelijke SER-site


Geslaagde dialoogbijeenkomst over arbeidsmarkt in de care sector


Op 18 februari organiseerde de SER een dialoogbijeenkomst over de care sector. Het centrale thema hierin werd gevormd door de gevolgen van de ontwikkelingen in de care sector voor de arbeidsmarkt van het zorgpersoneel en de knelpunten en uitdagingen die hierin voor de komende 10 jaar worden verwacht. Het doel was om relevante sociaal-economische beleidsvragen te formuleren waar de SER mee aan de slag kan gaan.
Lees hier verder


SER in gesprek met medezeggenschapsveld


Vanochtend kwamen mensen uit het ‘medezeggenschapsveld’ naar de SER om te bespreken wat er in de medezeggenschap beter kan en welke rol de SER daarbij kan spelen. Het gaat om OR-trainers, ambtelijk secretarissen, OR-voorzitters en bestuursleden van medezeggenschapsplatforms. De deelnemers gingen samen met beleidsmedewerkers van de SER in gesprek aan verschillende tafels. Onderwerpen waren de ontwikkelingen op het gebied van de medezeggenschap in de markt en de thema’s die op dit moment bij de OR’en spelen. Ook heeft de SER gevraagd welke tips men heeft om de medezeggenschap verder te bevorderen.

Lees hier verder



Werkconferentie robotisering en arbeidsmarkt


16 februari kwamen bij de SER bedrijven uit verschillende sectoren een pitch houden over hoe zij zich voorbereiden op de toekomst. Zij vertellen wat de belangrijkste onzekerheden zijn rond werken in de toekomst, wat zij verwachten voor de werkgelegenheid van hun bedrijf, of en hoe ze daar nu al op inspelen en wat ze verwachten dat er in de toekomst gedaan zal worden.


Ook hield hoogleraar filosofie Peter-Paul Verbeek een lezing over de relatie tussen mens en robot. De resultaten van deze werkconferentie zullen worden gebruikt als input voor het advies over robotisering en arbeidsmarkt dat de SER aan het voorbereiden is. Minister Asscher van SZW had de SER hierover afgelopen najaar om advies gevraagd.

Lees hier verder

Agenda

  • 22 maart: Agendacommissie
  • 13 april: Vergadering SER Noord-Nederland
  • 23 mei: Agendacommissie

Contact

Bezoekadres:
Leonard Springerlaan 23
Groningen

Postadres:
Postbus 481
9700 AL Groningen

E: info@sernoordnederland.nl
T: 050 526 71 92


© 2024 SER Noord Nederland  |  e-mail  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief