Mei 2013

 

In deze nieuwsbrief aandacht voor het meetbaar maken van de kosten en baten van sociale wijkteams. Verder krijgt u zoals beloofd de verkenning van de virtuele communities. Stichting VraagWijzer Nederland is momenteel druk bezig met trainingen geven. De laatste stand van zaken in deze nieuwsbrief. En tot slot brengen wij u op de hoogte van een vorm van coachen die voor u en uw collega’s tot vernieuwing kan leiden: Organisch Coachen.

 

Meetbare resultaten met maatschappelijke kosten-baten van de sociale wijkteams in beeld

De afgelopen periode zijn in ongeveer 40 gemeenten Maatschappelijke Kosten Baten Analyses (MKBA) uitgevoerd naar nieuwe manieren van werken in het Sociaal Domein. Deze laten zien dat er potentie zit in wijkgericht, outreachend en integraal werken volgens de methode 1 huishouden - 1 plan - 1 regisseur. Een mooi voorbeeld hiervan is het frontlijnteam in Heechterp-Schieringen (Leeuwarden). Uit de MKBA blijkt dat de maatschappelijke winst ongeveer 60% is. Dat wil zeggen dat iedere geïnvesteerde euro € 1,60 oplevert. De MKBA levert daarnaast inzicht op in de succesfactoren van de aanpak, bijvoorbeeld: Genoeg tijd om present te zijn in de wijk. Het vroegtijdig signaleren maar tegelijkertijd scherp durven selecteren. Naast het huishouden gaan staan en sturen op vervangen van zorg door informele zorg (eigen netwerk en eigen kracht) en daarbij het ondersteunen van en investeren in dit netwerk. De samenstelling, invulling en financiering van het team, waarbij alle relevante domeinen vertegenwoordigd moeten zijn. En tot slot het voorkomen van terugval door huishoudens niet los te laten maar blijvend een vinger aan de pols te houden. Met resultaten zoals in Leeuwarden en de MKBA onder de arm zijn gesprekken met instellingen, partijen en afdelingen over verzilvering en bijdragen veel makkelijker te voeren! Het onderzoek is uitgevoerd door Economisch adviesbureau LPBL. Lees hier meer over het voorbeeld van Leeuwarden.

Virtuele communities

Het internet biedt vele mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Het is ook goed bruikbaar voor de veranderingen in het sociale domein: het vergroten van burgerkracht en het laten toenemen van de zelfredzaamheid en participatie. Stichting VraagWijzer Nederland heeft op het internet een verkenning uitgevoerd van bekende en minder bekende virtuele communities. Wie er meer weet mag het zeggen…

Trainen, trainen, trainen...

Al jarenlang biedt Stichting VraagWijzer Nederland de training vraagverheldering. De training voor De Kanteling (het keukentafelgesprek) is inmiddels ook al bij veel gemeenten en welzijnsorganisaties gegeven. Onlangs hebben de teams van Loket Heemstede en Loket Bloemendaal met goed resultaat deze training behaald (zie foto van een van de twee groepen). Gemeente Huizen heeft een eerste slag gemaakt met motiverende gesprekstechieken en in Groningen is het team van het Zorgloket bijna klaar voor gekantelde vraagverkenning. In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hebben de ouderenadviseurs van Seniorenwelzijn geïnvesteerd in het praktisch toepassen van Welzijn Nieuwe Stijl. Deze week gaat welzijnsorganisatie Dynamo het gebiedsgerichte werken doelgerichter aanpakken door de training vaagverheldering nieuwe stijl. Meer informatie over de trainingen is te vinden op de site www.vraagwijzer.nl

Veranderen, verbeteren en vernieuwen met Organisch Coachen

Veranderingen vragen van alle medewerkers een nieuwe aanpak, zowel van bestuurders, managers, beleidsmedewerkers als de uitvoerenden. Ook de relatie opdrachtgever-opdrachtnemer verandert. En dat vraagt om zelfsturende teams, coachend leiderschap, flexibele klant-afhankelijke planning, inspelen op initiatieven van burgers, creatieve manieren verzinnen van financiering, zoeken naar empowerment en self-support, het vraagt een nieuwe open mind. Voor veel betrokkenen is het als het ware een cultuurkanteling. Veranderingen, verbeteringen en vernieuwingen worden in de praktijk gebracht na Organisch Coachen. Lees hier meer…

 |  © 2024 Stichting Vraagwijzer Nederland  |  e-mail  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief