Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie.
In deze uitgave
Juli 2016

Onze nieuwe voorzitter stelt zich voor

Hoe belangrijk de kwaliteit van de zorg in een ziekenhuis ook is, voor elke patiënt is een warme, menselijke omgeving van onmisbaar belang. De Stichting Vrienden van Amphia zet zich in voor het verbeteren van die verblijfsomgeving, waarin toegewijde professionals de best mogelijke zorg verlenen.

Graag heb ik positief gereageerd op het verzoek voorzitter te worden van de stichting. Vanwege diabetes en andere medische redenen heb ik in het verleden zelf een beroep gedaan op het ziekenhuis. Daarom weet ik hoe belangrijk het is dat een ziekenhuis méér is dan een (top)klinische instelling.


Hoewel ik als bestuurder van een landelijke coöperatie van honderden technische bedrijven niet meer deel uitmaak van het openbaar bestuur, ben ik als inwoner van Breda nog steeds nauw betrokken bij de stad en de regio. Het is me bekend hoe groot de rol van het Amphia Ziekenhuis is in de zorg voor West-Brabanders. Zo’n complexe organisatie, met toegewijde medewerkers op alle niveaus, verdient ondersteuning vanuit de samenleving. De vriendenstichting zorgt daarvoor.


In de eerste maanden van mijn voorzitterschap heb ik betrokken mede-bestuurders leren kennen, die zich met hart en ziel inzetten om het ziekenhuis extra compleet te maken. Een recent voorbeeld is de inzet van pendelbussen van en naar de parkeergelegenheid voor mensen die slecht ter been zijn, patiënten, maar ook andere bezoekers. Zo’n op het oog kleine voorziening betekent veel, als je toch al opziet tegen een bezoek aan de dokter of een ziek familielid.

Een logeervoorziening of een warm ingerichte rusthoek voor familieleden van patiënten is medisch gezien niet noodzakelijk en wordt daarom niet uit de ‘normale’ ziekenhuisfinanciën bekostigd. Maar zo’n faciliteit kan wel een enorme rol spelen in het welbevinden van een patiënt en zijn omgeving. Goed dat de Stichting Vrienden van Amphia zich ook inspant om deze extra’s te realiseren.


Zeker nu het Amphia Ziekenhuis aan de vooravond staat van complete nieuwbouw, is er voor de Stichting Vrienden van Amphia een cruciale rol weggelegd. We willen onze betrokkenheid blijven tonen tijdens dit ingrijpende proces, in een tijd waarin toch al veel verandert in de zorg. Zo hopen we er mede voor te kunnen zorgen dat aan menige opname in het ziekenhuis - hoe vervelend ook - toch een positieve beleving kan worden ontleend.


Als inwoners van de grote regio Breda-Oosterhout-Etten-Leur zijn we feitelijk allemaal een beetje buur van het ziekenhuis. Het spreekwoord luidt: ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. Mag ik u uitnodigen naast goede buur ook warme vriend van het Amphia te worden door onze vriendenstichting te ondersteunen?


Peter van der Velden

Voorzitter Stichting Vrienden van Amphia



Vrienden van Amphia een CBF-Erkend Goed Doel!

Vanaf 1 juli 2016 is stichting Vrienden van Amphia een CBF-Erkend Goed Doel! Deze erkenning wordt verleend door het onafhankelijke Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Op de foto ziet u mevr. de Wilde, directeur CBF die het certificaat uitreikt aan de heren Stijnen en Nolet bestuursleden van de Vrienden van Amphia (l.zijde), en dhr. Beekman coördinator voor de stichting (r.zijde).

Het CBF is een onafhankelijke stichting die al sinds 1925 toezicht houdt op het inzamelen van geld voor goede doelen.
Het logo CBF-Erkend Goed Doel laat zien dat de organisatie zich houdt aan de regels die gelden voor erkenning.
Eens in de drie jaar toetst het CBF erkende goede doelen opnieuw. Er kunnen ook tussentijds controles plaatsvinden.
Meer informatie over de erkenning vindt u op de website van het CBF: www.cbf.nl

Foto: CBF-Peter Boer

Beweging en ontspanning op de afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie zijn het
leren bewegen en in beweging komen twee belangrijke doelen tijdens een opname. De twee tafeltennistafels op de afdeling waren door hun intensieve gebruik al langere tijd aan vernieuwing toe en zijn eind 2015 vervangen. Hiermee wordt bijgedragen aan afleiding, ontspanning en interactie met andere patienten en het personeel.

Recentelijk heeft de afdeling ook nieuw tuinmeubilair in gebruik genomen voor de binnentuin van de afdeling. Het bestaande meubilair werd al enkele jaren gebruikt en was door weersinvloeden zodanig aangetast dat vervanging noodzakelijk was. Patiënten
van de afdeling hebben het nieuwe meubilair in elkaar gezet.

Jaarverslag en jaarrekening 2015

Het bestuur van stichting Vrienden van Amphia heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2015 op haar website www.amphia.nl/vrienden geplaatst. Hiermee wordt verantwoording afgelegd over de activiteiten van het afgelopen jaar. Daarnaast is het beleidsplan 2016 op de website geplaatst. Hierin worden de doelen voor dit jaar uit de doeken gedaan. Hebt u geen toegang tot het internet maar wilt toch kennis nemen van de activiteiten van de stichting, neem dan contact op. De contactgegevens vindt u onderaan de nieuwsbrief.

Fotoboek Intensive Care

De Intensive Care (IC) is een van de afdelingen in het ziekenhuis waar bijzondere zorg aan patiënten
wordt gegeven. Sommige patiënten
zijn ernstig ziek; anderen

hebben extra zorg nodig
na een ingrijpende operatie. Het komt vaak voor dat er kinderen op de IC komen; een bezoek aan familieleden kan voor hen een ingrijpende ervaring zijn.
Voor hen is nu
een speciaal
boekje
gemaakt "Lize op bezoek op de Intensive Care' dat de kinderen thuis kunnen lezen. Op deze manier kan nu 'op maat' informatie over een opname op de IC worden gegeven met het boekje. Het boekje is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Amphia.

Kindertelevisie!

Sinds mei 2016 hangen er 18 nieuwe televisies op de patiëntenkamers van de afdeling Kindergeneeskunde. Deze vervangen de verouderde modellen waarvan er meerdere niet meer functioneerden of te kampen hadden met een defecte afstandsbediening. Vrienden van Amphia droegen 50% bij in de aanschafkosten. Niet alleen is de beeldkwaliteit aanzienlijk verbeterd; ook kunnen dvd's worden afgespeeld op de apparaten. De televisies zijn aangeschaft door de kinderafdeling zodat
de kinderen als service altijd tv kunnen kijken ter ontspanning of afleiding. Kinderen hebben hierdoor een prettiger verblijf op de kinderafdeling.
Met het plakken van een sticker 'mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van Amphia' namen bedrijfsmanager Linda Nijenhuis en bestuurslid Ignace Nolet samen met medewerkers van de afdeling de televisies officieel in gebruik!

Niets uit deze nieuwsbrief mag voor externe doeleinden gebruikt worden.
www.amphia.nl | Vriend worden | Wijzigen e-mail | © Amphia
 
Vrienden van Amphia heeft als doel een bijdrage leveren aan het welzijn van de patiënten, hun familie en bezoekers van Amphia. De stichting is een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Inschrijfnummer KvK: 41105754.
 
Klik hier om u uit te schrijven voor de nieuwsbrief