Sociale wijkteams in ontwikkeling

 

In deze nieuwsbrief onder meer aandacht voor de ontwikkeling van de sociale wijkteams, het Programma van Eisen voor ICT voor de sociale wijkteams en de vooraankondiging van de bijeenkomst Registratie en Privacy.

 

Sociale wijkteams in ontwikkeling

In juli is de notitie ‘sociale wijkteams in ontwikkeling’ uitgekomen. Stichting VraagWijzer Nederland heeft naar aanleiding van deze notitie en de ervaringen in het land een handige samenvatting en praktische aanbevelingen gemaakt.

Programma van Eisen voor ICT sociale wijkteams

Stichting VraagWijzer Nederland heeft een Programma van Eisen voor ICT voor sociale wijkteams ontwikkeld en bestaande systemen aan een onderzoekje onderworpen. Hierbij is de input van … leveranciers gevraagd met als resultaat het overzicht van de functionaliteiten op basis van het Programma van Eisen en een rapportage met de bevindingen van de verschillende systemen.

Dit Programma van Eisen kan gebruikt worden voor de onderbouwing van de keuze voor de ICT-toepassing. Verder heeft KING in het project Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein (VISD) een rapport ontwikkeld met meer informatie over gegevensuitwisseling. Ook is het mogelijk om hierbij ondersteuning van Stichting VraagWijzer Nederland te vragen.

Sociaal wijkteam Wielwijk uit Dordrecht in de aandacht

In maart 2010 is gestart met de pilot van het sociaal wijkteam Wielwijk in Dordrecht. De pilot is geslaagd en is uitgerold naar nog twee wijken: Crabbehof en Nieuw-Krispijn. Bijzonder aan de opzet van deze sociale wijkteams is de combinatie van WijkInformatiePunt – sociaal wijkteam – wijknetwerk. De drie schakels blijken elkaar te versterken. Aandacht voor de pilot in Wielwijk in het filmpje van de VNG over een sociaal wijkteam in actie (Toegang Sociaal Wijkteam Wielwijk in Dordrecht) en op pagina 18 in de concept Memorie van Toelichting van de nieuwe concept wetsvoorstel Wmo.

Vooraankondiging themabijeenkomst Registratie en Privacy

Vanuit het landelijke project Achter de Voordeur – Integrale aanpak in het sociale domein en de Focusgemeenten wordt een themabijeenkomst Registratie en Privacy georganiseerd. Hoe meet en monitor je de voortgang binnen de integrale aanpak? Welke gegevens mag je delen in het sociale domein? En hoe regel je dat? Vragen die tijdens de themabijeenkomst aan de orde komen. Lees hier meer en meld je aan!

Succesvolle aanpak door Frontlijn Rotterdam

Bureau Frontlijn is een projectbureau van de Gemeente Rotterdam dat nieuwe oplossingen zoekt voor problemen in achterstandswijken. Zij laten zich leiden door de ervaringen van de burger. De werkwijze van Bureau Frontlijn kenmerkt zich door zogenaamde Frontlijnsturing. De programma’s spelen zich af op het snijvlak van verschillende thema’s zoals onderwijs, opvoeding, gezondheid, hulpverlening, wonen en openbare ruimte. Diverse projecten worden uitgevoerd:
Children's Zone, maatschappelijk herstel, kantelwijken en jeugdinterventieteam. Een indruk van de aanpak is te krijgen door het bekijken van dit filmpje.
Voor meer informatie zie
www.bureaufrontlijn.nl.

Column 'van participatie tot burenhulp'

Na de troonrede werd de term 'participatiesamenleving' onderwerp van aandacht. Koning en Kabinet hebben daar zo hun ideeën over. Onze vaste columnist en bestuurslid Joke Regouw geeft een kritische toelichting en onderbouwd advies.

 |  © 2024 Stichting Vraagwijzer Nederland  |  e-mail  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief