Te ver doorgekanteld?

 

Stichting VraagWijzer Nederland heeft de afgelopen 10 jaar meer dan 100 gemeenten en organisaties voor zorg en welzijn ondersteund bij veranderingen in het kader van de Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl.

In deze nieuwsbrief aandacht voor de Kanteling en Sociale Wijkteams: het onderzoek van Movisie, de ‘Concept’dag, casuïstiekmethodiek en de training methodisch werken.

 

Te ver doorgekanteld?

Zijn we met elkaar te ver doorgekanteld? Dat vraagt Joke Regouw zich af. Zij is jurist en oud-medewerker van de VNG, jarenlang betrokken bij het project De Kanteling en momenteel secretaris van de participatieraad in gemeente Bronckhorst en bestuurslid van Stichting VraagWijzer Nederland. In haar nieuwste column
gaat Joke Regouw in
op de positie van de klant. Berooft het indiceren in resultaten de klant van zijn rechten? Is de Kanteling te ver doorgeschoten? Joke presenteert een alternatief.

State of the Art van de Sociale (wijk)teams

Movisie heeft in opdracht van VNG in het najaar van 2014 een onderzoek gedaan naar de Sociale (wijk)teams. Hierbij aandacht voor de verschillende vormen (vier modellen), sturen op resultaat (input, output en outcome) en de uitdagingen. Hierbij de link naar de rapportage met daarbij op pagina 8 de vermelding naar het eerdere onderzoek van Stichting VraagWijzer Nederland (met de vermelding van de naam van de auteur… je moet het even weten te vinden).

'Concept'dag Sociale Wijkteams

Sociale Wijkteams zijn veelal zoekende hoe ze de doelstellingen kunnen vertalen naar praktische resultaten in de dagelijkse praktijk. Verder gaat de zoektocht onder meer over de toegang tot, samenwerking met en werkproces van de sociale wijkteams. In één dag maakt het team met ondersteuning van Stichting VraagWijzer Nederland hier slagen mee. Meer informatie over de ‘Concept’dag is hier te vinden.

Casuistiekmethodiek voor Wmo-consulenten en Sociale Wijkteams

Wmo-consulenten en de teamleden van Sociale Wijkteams willen de theorie graag praktisch maken aan de hand van een casus. Met de sessie ‘casuïstiekmethodiek’ is het mogelijk om die slag te maken. Tijdens een bijeenkomst van 2,5 uur wordt een van de casussen in de groep nader besproken. Met elkaar wordt de nieuwe manier van werken vertaald naar oplossingen en resultaten voor een concrete casus. Meer informatie over de casuïstiekmethodiek is hier te vinden.

Training methodisch werken in Sociale Wijkteams

Stichting VraagWijzer Nederland heeft de training vraagverheldering en De Kanteling doorontwikkeld in een training methodisch werken voor Sociale Wijkteams. Tijdens een driedaagse training worden de sociale wijkteams klaargestoomd voor de nieuwe manier van werken. Deze training is inmiddels gegeven in Dordrecht, Gouda, Rijswijk en
Katwijk. De teamleden zijn enthousiast, want ze begrijpen nu de overeenkomsten en verschillen tussen de oude en nieuwe werkwijze. Het wordt ervaren als een vorm van teambuilding en dat is zowel bij nieuwe als minder nieuwe teams zeer zinvol.

 |  © 2024 Stichting Vraagwijzer Nederland  |  e-mail  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief