Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Lees in deze nieuwsbrief over succesvolle onderwijsaanpakken, Thinking for Learning in de praktijk, plannen en organiseren, NIO-schoolkeuze, de Edux-hulplijn, Kanjertraining, EDI, Braingame Brain en wetenschap & techniek.

Sterk voor de groep

Expliciete Directe Instructie en Thinking for Learning; twee verschillende aanpakken binnen het onderwijs met een andere rol voor de leerkracht. Wanneer is welke aanpak gepast en sluiten deze aanpakken elkaar uit of vullen ze elkaar aan? In onderstaand artikel geven Inge Bloemers en Annemie Wouters-Mackus antwoord op deze vragen.


ARTIKEL STERK VOOR DE GROEP




Cursus uitgelicht: EDI

Heeft jouw team afgelopen jaar geen EDI training gevolgd? Gemiste kans! Maar…. Niet getreurd, nieuw schooljaar, nieuwe kansen! Vele scholen gingen je al voor en met veel succes.

Leerkracht groep 6: “EDI is praktisch, de opzet is helder en in 3 dagdelen ben je ready to go. Wat voornamelijk aanspreekt is dat het zo nauw aansluit bij wat je als leerkracht eigenlijk al doet. Het zijn met name kleine verbeteringen die wij als leerkrachten moeiteloos kunnen doorvoeren waardoor ons onderwijs effectiever wordt. Eigenlijk een soort cadeautje dus."

Nog niet overtuigd? Wil je een keer voorzichtig proeven? Kom dan naar een van de EDI introductie workshops bij Edux op 25 oktober 2017 of 21 maart 2018, van 13.30-16.30 uur.

BLOG: plannen en organiseren

Plannen en organiseren: niet alle kinderen zijn
er even goed in. Dit kan komen door hun zwakke executieve functies. Wat zijn executieve functies en wat doen ze?
In welk gedrag kun je deze functies herkennen en wat kun je doen om kinderen te leren beter zelf te plannen en organiseren. Lees hierover in onderstaande blog.


BLOG PLANNEN EN ORGANISEREN: ORDE SCHEPPEN IN DE CHAOS

NIO en schooladvies

De NIO (Nederlandse Intelligentietest Onderwijsniveau)
is een veel gebruikt instrument bij de bepaling van het schooladvies. Het meet de capaciteiten van een leerling (wat een leerling in huis heeft), terwijl de eindtoets en de volgsysteemtoetsen meten wat een leerling op school heeft geleerd. School ontvangt van de deelnemende leerlingen het individuele schoolrapport met een schooladvies VO in relatie tot de capaciteiten van het kind en een groepsoverzicht.


Groepsafname inplannen? Neem dan contact op met John Schoone,
jschoone@edux.nl
of 06-22503567. Individuele afname van leerlingen is ook mogelijk. Leerlingen kunnen hieraan deelnemen op vrijdagochtend 17 november en 8 december 2017. Locatie: Edux Onderwijspartners, Tolweg 11 te Ulvenhout. Lees via onderstaande link meer over de NIO-test.


SCHOOLKEUZE - NIO


Een kijkje in de keuken van PCBS De Regenboog

Dit is dé kans om inspiratie op te doen over leren in de 21e eeuw, het stimuleren van eigenaarschap bij kinderen en Thinking for Learning.

Op dinsdagmiddag 3 oktober 2017 opent de Regenboog in Zevenbergen haar deuren en laat zien hoe zij betekenisvolle projecten vormgeeft met behulp van Thinking for learning. Ook geeft David Leat (de grondlegger van Thinking for Learning en Project Based Learning) een lezing.


Ga via onderstaande link naar onze website voor meer informatie en inschrijving.


LEREN IN DE 21E EEUW: EEN KIJKJE IN DE KEUKEN VAN PCBS DE REGEBOOG

Week van de opvoeding: hulplijn Edux

Tijdens de Week van de Opvoeding (02 t/m 06 oktober 2017) kunnen ouders/verzorgers bij Edux terecht voor telefonisch advies over allerlei opvoed- en ontwikkelingsvragen van peuters tot en met tieners.


Op de volgende momenten zijn we vrijblijvend beschikbaar voor vragen:

  • Dinsdag 3 oktober van 14.00-16.00 uur
  • Donderdag 5 oktober van 09.00-11.00 uur
  • Vrijdag 6 oktober van 09.00-11.00 uur



Telefonische hulplijn: 06 13 13 38 36

(dit telefoonnummer is alleen tijdens bovenstaande tijden beschikbaar)

Nieuwe data Kanjertraining

Heb je als Kanjerschool nieuwe leerkrachten in het team? Deze kunnen zich opgeven voor de open inschrijving Kanjertraining. In het schooljaar 2017-2018 organiseren wij weer de basistraining en nascholing voor individuele leerkrachten. Data zijn te vinden op onze website:


DATA KANJERTRAININGEN 2017-2018

Braingame Brian is een goed onderbouwde interventie

De gecomputeriseerde cognitieve training Braingame Brian is door de Erkenningscommissie Interventies erkend
als goed onderbouwd (NJi-databank Effectieve Jeugdinterventies: Braingame Brian). Deze speltraining is voor kinderen van 8 tot 12 jaar met ADHD en executieve functieproblemen en sluit goed aan bij het digitale tijdperk, waarbij ook juist beloning een belangrijk aspect van de training is. Edux heeft drie gecertificeerde professionals die kinderen kunnen begeleiden. Lees hier meer over op onze website:


BRAINGAME BRIAN



In gesprek over Wetenschap & Techniek!

Kom naar het W&T café op 2 oktober en vraag onze Wendy Braat het hemd van het lijf. Wendy gaat dit schoojaar samen met Patricia Jansen (Avans Hogeschool) aan de slag als W&T-adviseur.
Zij helpen scholen in Breda om hun W&T-beleid praktisch uit te voeren. Geen kant en klaar pakket, maar maatwerk gericht op vragen, de visie van de school en de schoolontwikkeling. In Breda organiseren ze leerkringen om ervaringen te delen en ideeën op te doen en ondersteunen ze de leerkrachten op het gebied van didactiek.
Tijdens het W&T-café in de Uitvindfabriek gaan zij graag hierover in gesprek.


W&T CAFÉ: HET JONGE KIND


WWW.EDUX.NL


Edux Onderwijspartners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.