Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Lees meer in de deze nieuwsbrief over executieve functies, vrij spel, loonkostensubidie en gratis scholing voor kinderdagverblijven.

Vrij spel heeft een hoge educatieve waarde

In 2010 is gestart met het Pre-COOL onderzoek naar de effecten van kinderopvang en VVE bij peuters die in dat jaar 2 jaar zijn geworden. Er worden twee groepen onderzocht: kinderen die naar voorschool/peuterspeelzaal en/of kinderopvang gaan en kinderen die dat niet doen.


Uit het onderzoek blijkt dat de opvang in Nederland goed scoort op emotionele veiligheid. De emotionele kwaliteit van de kinderopvang blijkt zelfs een positieve samenhang te hebben met de woordenschatontwikkeling van kinderen. De persoonlijke interacties tussen kind en pm’er blijken hiervoor met name van belang.


Een opvallend resultaat van de tussentijdse bevindingen is dat er kansen liggen voor het beter benutten van vrij spel. Het goed begeleiden van vrij spel (door o.a. het spel rijker te maken en mee te spelen) heeft namelijk een hoge educatieve waarde. Een goede reden om spelbegeleiding weer eens op de agenda te zetten!

Wij denken graag met u mee. Voor meer informatie kunt u op onze website kijken of contact opnemen met kbrouwers@edux.nl.
Wilt u meer lezen over het Pre-COOL onderzoek? Bekijk het onderzoek en de eerste resultaten op pre-cool.nl

Loonkostensubsidie


Als werkgever heeft u verschillende mogelijkheden om nieuw personeel aan te trekken. Eén van die mogelijkheden is het in dienst nemen van mensen met een bijstandsuitkering. De gemeente Breda heeft diverse mogelijkheden om u daarbij financieel te ondersteunen. Zo kunt u een loonkostensubsidie of een premie ontvangen, maar ook de scholingskosten van zo'n werknemer vergoed krijgen.



Voor meer informatie:

Afdeling Arbeid & Activering, telefoon 076-529 4224
Balie Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn, telefoon 076-529 3086

Gratis scholing voor kinderdagverblijven

BKK biedt in 2016 weer gratis scholing aan om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen. Momenteel
wordt het tweede aanvraagtijdvak voorbereid van de subsidieregeling versterking taal- en interactievaardigheden dat begin 2016 zal starten. Edux
heeft trainers die gecertificeerd zijn om zowel de TINK training als de training Oog voor interactie te verzorgen. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte. Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Gerrie Compen gcompen@edux.nl

Leergedrag kleuters legt belangrijke basis voor het leren lezen

Lees hier meer over het onderzoek van Eva van de Sande, waarin het belang van de executieve functies bij jonge kinderen naar voren komt. Als deze in groep 2 al worden ondersteund kan dit een positief effect hebben op de leesvaardigheid in groep 3 en 4. Eva geeft een aan aantal tips en er is een publieksvriendelijke brochure over dit onderzoek ontwikkeld.


Ook

voor peuters is het ontwikkelen van zelfsturing van belang. Wilt u meer informatie over ons aanbod op het gebied van executieve functies? Bezoek onze website of neem contact op met Karlijn Brouwers, kbrouwers@edux.nl

Informatiebijeenkomst kindvolgsystemen

Edux organiseert op 18 januari 2016 een gratis informatiebijeenkomst over de verschillende kindvolgsystemen waaronder Looqin en het Ontwikkelingsvolgmodel (OVM). Deze kindvolgsystemen worden op overzichtelijke wijze met elkaar vergeleken.
In deze bijeenkomst willen we met elkaar in gesprek gaan over de eisen die leerkrachten stellen aan een goed kindvolgsysteem.

Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Bezoek dan onze website.





Edux Onderwijs Partners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.