Trendsportal biedt inwoners, bedrijven, belangstellenden en
overheden toegang tot prikkelende ideeën en een onverwachte
kijk op verkeers- en vervoersvraagstukken in Noord-Limburg.
Trendsportal is een initiatief van de acht gemeenten van het RMO
Noord-Limburg en staat open voor iedereen die zich, persoonlijk
of professioneel, betrokken voelt bij en actief wil bijdragen aan
duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen.

 

Beste (voornaam),

Met trots presenteren wij de derde Trendsportal nieuwsbrief! Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden. In deze editie onder meer een terugblik op de eerste lokale Trendsportal-sessies in Gennep en Mook en Middelaar en
een kennismaking met 'collega met passie' Sabine Kern. Wist je dat in Venlo binnenkort wordt gestart met de aanleg van de eerste duurzame 'Rotonde van morgen'? Lees gauw verder!

Lokale sessie Gennep: terugblik 22 mei

Op maandag 22 mei heeft de Gennepse lokale stakeholdersbijeenkomst van Trendsportal plaatsgevonden in zaal Pica Mare te Gennep. Zo'n 45 stakeholders zijn op deze bijeenkomst afgekomen, bestaande uit diverse vertegenwoordigers van dorpsraden, lokale bedrijven, VVN, Stichting Limburg Elektrisch en de Gennepse politiek. Na een inspiratiesessie over de trends en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit hebben de stakeholders in workshop-vorm thematisch gebrainstormd en gediscussieerd over de te verwachten toekomstige ontwikkelingen in Gennep in 2040 en over de maatregelen die we op korte termijn zouden moeten nemen.


Op basis van de input van de lokale stakeholders zijn de volgende vijf thema's bepaald:

1. Fietsverkeer en Verkeersveiligheid

2. Duurzaamheid en Deeleconomie

3. Openbaar vervoer en maatwerk vervoer

4. Bereikbaarheid

5. Inrichting (wegen) buitengebied


Uit deze vijf thema's kwamen een aantal interessante ontwikkelingen naar voren die men verwacht in 2040, zoals meer thuiswerken door toenemende digitalisering, meer personenvervoer over het water en een toename van drones in de landbouw. Daarnaast is er ook bekeken welke maatregelen we zouden moeten nemen op korte termijn. Ook hier kwamen
een aantal interessante punten naar voren: aandacht voor de verkeersveiligheid van ouderen op E-bikes, huidige projecten toetsen op toekomst-proofheid en meer fietsvoorzieningen realiseren, o.a. in de vorm van fietssnelwegen en fietsstraten.


Meer lezen of benieuwd naar de sfeerimpressie van deze avond? Een uitgebreide terugblik en de illustraties die zijn gemaakt, vind je op de website.

Lokale sessie Mook en Middelaar: terugblik 23 mei

Trendsportal kijkt terug op de interactieve sessie die
afgelopen dinsdag
heeft plaatsgevonden
in Mook en Middelaar. Verschillende stakeholders hebben actief gebrainstorm en gediscussieerd over toekomstige ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Op basis van deze input zijn er een aantal thema's naar voren gekomen, zoals openbaar vervoer, fietsvoorzieningen, nieuwe ontwikkelingen en verkeersveiligheid.


Benieuwd naar de sfeerimpressie van deze avond? Een uitgebreide terugblik en de illustraties die zijn gemaakt, vind je op de website.

Collega met passie: Sabine Kern

In deze rubriek maken we kennis met een collega met een bijzondere passie voor mobiliteit. Sabine Kern, concessiemanager OV en clustermanager Mobiliteit, wil graag een inspirator zijn voor haar omgeving. Binnen Trendsportal heeft Sabine naar haar mening nog te weinig een rol kunnen nemen, vanwege haar rol bij de implementatie van de nieuwe concessie voor het OV afgelopen jaar. Wel ziet zij voor zichzelf een rol van verbinder tussen alle initiatieven die er spelen in de euregio. Zij heeft voor de provincie de ambitie voor één grenzeloos mobiliteitssysteem geformuleerd en stelt zich tot doel die samen met zowel overheden, bedrijven, kennisdragers als gebruikers
te realiseren. Trendsportal heeft daar, net als andere platforms, al de toon gezet en op zijn beurt Sabine geïnspireerd om de verschillende ambities die er zijn in Limburg aan elkaar te verbinden om zo tot een nog krachtiger samenspel te komen.



Waar komt jouw passie voor mobiliteit vandaan en hoe zet je die passie in binnen Trendsportal?
Mobiliteit in de breedste zin van het woord is al altijd onderdeel van mijn leven geweest. Voor mijn werk ben ik mobiel geworden en zo vanuit België in Nederland terecht gekomen. Door mijn werk bij RWS ben ik betrokken geweest bij diverse infrastructurele werken in deze regio. Een kick als je ziet wat dat betekent voor de mobiliteit. De afgelopen jaren raakte ik er van overtuigd dat de bestaande aanpak die hoofdzakelijk gericht is op uitbreiding van de infrastructuur niet toekomstbestendig is en dat we in Limburg nog te veel de ogen dicht houden voor een andere vorm van mobiliteit. Die kan veel meer inspelen op de ontwikkelingen in de maatschappij. Zo kunnen we er voor zorgen dat mensen met plezier wonen, werken, recreëren en studeren in een aantrekkelijke, leefbare en economisch krachtige Provincie. Ik geloof er overigens in dat als we dit nog meer samen gaan oppakken en de
“mensen die dezelfde droom en overtuiging” hebben met elkaar in verbinding brengen,
dat we nog veel meer kunnen bereiken. Vanuit mijn nieuwe rol bij de Provincie Limburg ga ik dan ook op zoek naar die mensen, die ik overigens al in grote aantallen hebben mogen ontmoeten bij Trendsportal. De vernieuwende aanpak die vooral veel lef uitstraalt, maar ook gedegen is opgezet spreekt mij enorm aan.


Wanneer is Trendsportal voor jou geslaagd?
Trendsportal is eigenlijk al geslaagd. Het platform heeft het lef getoond om een droom te hebben en die uit te spreken. Een ambitie die richting geeft voor de regio Noord-Limburg en haar 8 gemeenten. Voor mij kan dit alleen nog succesvoller worden als we voor de gehele euregio vergelijkbare initiatieven kunnen bundelen om elkaar te versterken, van elkaar te leren en daar waar nodig thema’s te agenderen die een katalysator nodig hebben om meer dan
een ambitie te zijn, maar ook werkelijkheid te worden. Dat vraagt kwetsbaarheid van alle partners in het spel en re-design van het huidige speelveld waarin we acteren.

Rotonde van morgen beloond met Green Deal

In Steyl wordt de zogenaamde ‘Rotonde van morgen’ aangelegd. De ‘Rotonde van morgen’ stelt de fietser centraal en stimuleert zo het gebruik van een duurzaam vervoermiddel. Doel van het project is deze rotonde beter, sneller, goedkoper en vooral duurzamer te realiseren. Door toepassing van zonnepanelen en energiezuinige openbare verlichting kan het project energieneutraal worden uitgevoerd. Mogelijk kan het overschot van de opgewekte energie ook worden gebruikt voor e-laadpunten voor fiets of auto. Bij zowel het ontstaan als de bouw van deze ‘Rotonde van morgen’ wordt gebruik gemaakt van de Cradle-to-Cradle filosofie. Dat betekent dat zoveel mogelijk van de materialen die worden gebruikt, hergebruikt kunnen worden. De ‘Rotonde van morgen’ is als eerste project in Nederland beloond met een Green Deal GWW 2.0 (Grond, Weg en Waterbouw) van de Rijksoverheid. Naar verwachting wordt in juni 2017 gestart met de aanleg van de rotonde; deze zou dan in september gereed moeten zijn.

Let's stay in touch!

Volg jij ons al op Facebook? Praat mee over de laatste updates en weetjes over de toekomst van mobiliteit in Noord-Limburg op onze pagina!


Word ook lid van de Trendsportal LinkedIn-groep en discussieer mee!

 
Adres
Trendsportal
Hanzeplaats 1
5902 RK Venlo
Telefoon
Tom Jacobs
Beleidsadviseur verkeer
+31 (0)6 55 23 98
E-mail
info@trendsportal.nl
Trendsportal © 2024  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief