Ondersteuning bij verandering in het sociale domein

 

 
 

Stichting VraagWijzer Nederland biedt ondersteuning bij de doorontwikkeling van de veranderingen in het sociale domein. Afhankelijk van de lokale wensen en behoeften kan dat op diverse manieren: als adviseur, als beleidsontwikkelaar, als projectleider, projectondersteuner, (interim)-teamleider of coördinator en trainer of coach. Onze aanpak kenmerkt zich door optimale aansluiting op de lokale situatie en het inzetten van veranderstrategieën om te komen tot het gewenste effect. Wij doen dit door middel van een gedegen analyse van de lokale situatie, aansluiting vinden bij sleutelfiguren, ontwikkelen van noodzakelijke documenten en werkprocessen, vorm en inhoud geven aan overleg en het trainen en coachen van de teamleden. Voor een afspraak voor een nadere kennismaking: mail ons

 
 

 

Implementatie van de veranderingen in het sociale domein

Bij de veranderingen in
het sociale domein zijn er tal van vraagstukken die om een antwoord en een praktische oplossing vragen. Door middel van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk bieden wij een toelichting op de implementatie van de nieuwe
taken. In deze notitie een toelichting op de implementatie van die nieuwe taken
bij de gemeenten uit de praktijk: welke voorbereidingen zijn er getroffen, waar lopen ze nu tegenaan en welke vervolgstappen zijn er in 2015 en in 2016? Het
geeft inzicht in de complexiteit van alle dag waarin de medewerkers werken die uitvoering geven aan het sociale domein. Er volgt daarbij door Nicole Oltheten uitleg over de rol van de adviseur en de behaalde resultaten.

Coaching en supervisie

Stichting VraagWijzer Nederland biedt coaching en supervisie door ervaren en gecertificeerde begeleidingsdeskundigen. Een van die coaches is John Sas. Hij heeft ruime ervaring met het bieden van individuele of groepsmatige coaching. De vraag om coaching onstaat vaak in een werksituatie waar je op terugkerende (belemmerende) patronen stuit. Supervisie is een actieve vorm van leren, gebaseerd op jouw functioneren in relatie tot bijvoorbeeld cliënten en collega's. Voor meer informatie: klik hier voor de flyer.

'Mijn ZRM' tryout

GGD Amsterdam is op zoek naar Sociale (wijk) Teams die de ZRM in de dagelijkse praktijk gebruiken en mee willen doen met het onderzoek om de validiteit van 'Mijn ZRM' te bepalen, de klantversie van de ZRM. In de bijlage meer informatie over deelname aan de tryout.

Onderzoek bij Sociale (wijk) Teams

Het onderzoek van Stichting VraagWijzer Nederland is in volle gang. Het doel van het onderzoek is om meer zicht op de diversiteit van de verschillende Sociale (wijk) Teams te krijgen. De gemeenten Bergen (Limburg); Sint Michielsgestel, Geldrop-Mierlo en Waalre en Den Haag zijn inmiddels bezocht, gemeente Woudenberg staat gepland. Gemeente Huizen heeft aangegeven mee te willen doen. Er worden nog meer gemeenten gezocht om op een totaal van 15 te komen. Mail ons als u meer informatie over het onderzoek wilt of overweegt mee te doen.

Brede inzet in het sociale domein door Stichting VraagWijzer Nederland

Pamela van der Kruk, directeur van Stichting VraagWijzer Nederland, geeft leiding aan de verbreding van Stichting VraagWijzer Nederland voor de inzet in het gehele sociale domein: van Integrale Toegang, Sociale (wijk) Teams tot Innovatie voor Welzijn en Zorg.

Training vraagverkenning voor de frontoffice

Mail ons voor meer informatie
Nieuw in het aanbod: training ZRM

Mail ons voor meer informatie
Training methodisch werken voor wijkverpleegkundigen

Mail ons voor meer informatie

 |  © 2024 Stichting Vraagwijzer Nederland  |  e-mail  |  webversie  |  afmelden nieuwsbrief