Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie.
Vrienden van Amphia
Nieuwsbrief november 2015


Beste Vrienden,


In deze Nieuwsbrief leest u over de recente bijdragen van de Vrienden van Amphia aan een klein beetje meer welzijn van patiënten in het Amphia Ziekenhuis, van televisies voor kinderen tot leer-mij-u-kennen borden voor Intensive Care patiënten en hun familieleden. Nu de plannen voor het nieuwe ziekenhuis vaste vormen gaan aannemen zal de behoefte aan projecten zeker gaan toenemen, want de financiering van zo’n grootschalige nieuwbouw laat weinig ruimte voor details die het verblijf in het ziekenhuis juist enigszins kunnen verlichten. De steun van de vrienden werd en wordt zeer gewaardeerd. En vrienden kun je niet genoeg hebben.


Gerrit Verburg, bestuurslid



Vrienden van Amphia

Leer-mij-u-kennen borden

Het bestuur heeft recentelijk de financiering van twee nieuwe ‘leer-mij-u-kennen’ borden op de Intensive Care (IC) goedgekeurd. Patiënten op de IC verblijven in een omgeving met veel apparatuur, waar de patiënt vaak weinig controle ervaart op het doel van zijn/haar verblijf.


Met name voor de IC-patiënten die gedurende langere tijd op IC verblijven zijn ‘Leer-mij-u-kennen-borden’ geïntroduceerd. Hier wordt informatie over de behandeling opgeschreven zoals het mobilisatie-schema waardoor de patiënt weet waar hij aan toe is. Daarnaast worden er vaak foto's en tekeningen van (klein-)kinderen opgehangen ter motivatie van het herstel. Voor de verpleegkundigen
zijn de foto's
vaak een aanleiding om in gesprek te gaan met de patiënt. Het helpt hen zicht te krijgen op hoe de patiënt functioneert
als mens in de samenleving. Dit helpt om duidelijkere behandel- en verpleegdoelen te stellen. Verder wordt de naam genoteerd van de IC-verpleegkundige die op dat moment voor de patiënt zorgt. Ook dit ervaart de familie als prettig.

Een welkom voor:

Vanaf oktober is Rutger Westenburg toegetreden als bestuurslid bij de stichting. Hij vervangt Robbie Pastoor die zijn functie heeft neergelegd vanwege zijn vertrek naar het buitenland. Rutger is directeur van Westenburg Assurantiën en bestuurslid van de BZW kring Breda. Het bestuur is verheugd dat Rutger gekozen heeft voor de stichting en kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking!

Beeld en geluid

Naar aanleiding van de lancering van een nieuwe 'Playstation' Star Wars game wilden Media Markt Breda en de Star Wars Vereniging een donatie doen. Het werd niets minder dan een gloednieuwe televisie voor de spelkamer op de afdeling Kindergeneeskunde! Die kan dan ook weer mooi gebruikt worden door de tieners om te gamen. Zo wordt een verblijf in het ziekenhuis voor onze jonge patiëntjes toch weer wat leuker.


De Vrienden van Amphia financieren samen met de kinderafdeling de aanschaf van 18 nieuwe televisies voor de kinderafdeling. Op deze manier hebben kinderen tijdens hun verblijf afleiding en kunnen ze kijken, gamen en communiceren met vriendjes en vriendinnetjes. De nieuwe televisies vervangen de verouderde apparaten op de afdeling.

Ook de kinderen op KNF kijken…

Na de financiering en ingebruikname van een televisie met dvd-speler op de Poli Neurologie, locatie Pasteurlaan, heeft de afdeling Klinische NeuroFysiologie (KNF), locatie Langendijk, ook een aanvraag voor een tv met dvd-speler toegewezen gekregen. Kinderen ondergaan hier vaak langdurige en intensieve onderzoeken, dus elke afleiding is welkom. De televisie met dvd-speler is inmiddels geplaatst.

Singelloop Breda 2015

Op 4 oktober jl. stonden ruim 250 medewerkers en medisch specialisten van Amphia ongeduldig te wachten op het startschot van de 30ste editie van de Bredase Singelloop. Een record aantal deelnemers voor Amphia. Alle medewerkers droegen een opvallend rood loopshirt met op de rug de oproep om ook Vriend te worden van Amphia. Bestuursleden van de stichting waren aanwezig om de sportieve lopers te voorzien van startnummers.

Slaapbank voor de Intensive Care

Op de Intensive Care (IC) afdeling worden patiënten verpleegd die ernstig ziek zijn of herstellen na een ingrijpende behandeling. Voor de familieleden van deze groep patiënten is een familiekamer ingericht waar zij kortere of langere tijd kunnen verblijven als dat noodzakelijk is. Dat kan ook een overnachting in het ziekenhuis inhouden. De afdeling heeft een nieuwe slaapbank aangevraagd.


Het bestuur ondersteunt dit project onder andere via de opbrengst van de verkoop van boeken via de Amphia boekwinkel https://amphia.youbedo.com/. Met de feestdagen in aantocht wellicht voor u ook een mooie manier om ‘goed te doen’.


Vrienden van Amphia  |  Contact  |  Vriend worden  |  Afmelden  |  Wijzigen e-mail


Vrienden van Amphia heeft als doel een bijdrage leveren aan het welzijn van de patiënten, hun familie en bezoekers van het Amphia Ziekenhuis. De stichting is een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Inschrijfnummer KvK: 41105754.