Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Lees meer in deze nieuwsbrief over subsidie voor trainingen taal-en interactievaardigheden, opbrengstgericht werken, spel als basis en integrale kindcentra.

Gratis scholing voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De tweede aanvraagperiode voor de subsidie voor de trainingen taal- en interactievaardigheden (Oog voor Interactie en TINK) voor medewerkers in de kinderopvang loopt van 4 januari 2016 tot en met 30 april 2016.

Wilt u meer weten hierover? Bezoek dan onze website.

Oog voor interactie voor BSO

Oog voor interactie voor de BSO is een training waarin interactie met kinderen centraal staat. De training bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt gefinancieerd door de overheid.

Cursisten ontvangen naast de training het boek interactievaardigheden.

Meer informatie is te vinden op onze website of u kunt contact opnemen met Gerrie Compen, 06-10587481.

Wist je dat....?

* de adviseurs van Edux gecertificeerd zijn om u te ondersteunen bij het implementeren van de Peuterplein en de nieuwe Kleuterplein methode?

* we binnenkort ook ondergedompeld worden in de nieuwe Schatkist?

* het heel waardevol is om met uw team te sparren over het ontdekkend leren bij jonge kinderen (zie de Maizena tip elders in deze nieuwsbrief).

Onze gecertificeerde trainers helpen u hier graag bij!

Spelen

Ik trachtte het kind te bereiken met een
woord,

maar het ging aan hem voorbij, niet gehoord.

Ik trachtte het kind te bereiken met een boek,
maar het schonk me alleen een verbaasd gebaar.

Wanhopig wendde ik me opzij:
'Hoe kan ik dit kind bereieken? Zeg het mij.'

Het kind fluisterde in mijn oor en zei:
'Kom, speel met mij!

Schrijver onbekend




Opbrengstgericht werken… óók aan de sociaal-emotionele ontwikkeling

Steeds meer scholen kiezen er voor om specifieke aandacht te besteden aan het opbrengstgericht werken (OGW) in de kleutergroepen, wat verschilt met OGW in de hogere groepen. Bij jonge kinderen draait het met name om het kennen van de leerlijnen: weten hoe de lijn verloopt, waar de kinderen staan en wat het volgende stapje in hun ontwikkeling is. Het formuleren van doelen (op de korte en lange termijn) is essentieel. Uiteraard wordt er wel een globale aanpak beschreven, maar bij jonge kinderen gaat het voornamelijk ook om kansen grijpen. Dit kan alleen als er duidelijke doelen gesteld zijn én als deze doelen en aanpakken systematisch worden geëvalueerd.


Een andere ontwikkeling is dat er steeds meer aandacht komt voor het opbrengstgericht werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling d.m.v. spel bij peuters en kleuters. Want dit is immers voorwaardelijk voor een goede ontwikkeling!

Heeft u al op de agenda staan hoe u opbrengstgericht kunt werken aan het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen?

Tip: Ontdekken met maizena

Er zijn vloeistoffen, zoals water, waarin je kan zwemmen. En er zijn vaste stoffen, zoals beton, waar je op kan staan. Maar een stof kan niet vast én vloeibaar zijn. Of wel?
Een heel interessant dilemma om met peuters en kleuters te ontdekken!


Wat heb je nodig en hoe werkt het? Klik hier.

VVE certificering... Gefeliciteerd!

  • 12 medewerkers van kinderdagverblijf De Groene Vlinder in Etten-Leur hebben het Uk & Puk certificaat behaald!
  • 2 medewerkers van kinderdagverblijf Tijd voor Kinderen in Sint Willebrord hebben het Piramide certificaat behaald!

Integraal Kindcentrum

Eerder deze maand heeft de SER het rapport “Gelijk goed van start. Visie op het toekomstige stelsel van voorzieningen voor jonge kinderen” gepubliceerd. Het ultieme doel is te komen tot een sluitend en eigentijds arrangement voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Initiatieven om tot Integrale Kindcentra (IKC’s) te komen bestaan al enige tijd. Ook wordt al regelmatig gewerkt aan bestuurlijke fusies tussen voorschoolse organisaties en schoolbesturen. Geregeld is aan Edux gevraagd om deze mooie initiatieven te begeleiden. Bij de begeleiding kan voor financiële en juridische aspecten een beroep worden gedaan op partners uit ons netwerk.


Wilt u meer weten over de succesvolle begeleidingsmogelijkheden? Bel of mail met Karlijn Brouwers, tel. 06 42 48 58 67 of e-mail: kbrouwers@edux.nl


Edux Onderwijs Partners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.