25 juni 2015

Nieuwsbrief Stichting FSO

FSO-krant

Stichting FSO heeft met ingang van dit jaar haar eigen krant waarin naast belangrijk nieuws
ook achtergrondverhalen zullen worden gepubliceerd die van belang zijn voor de touringcarsector. De krant verschijnt 4 keer per jaar en zal in papieren vorm voornamelijk via de bedrijven worden verspreid. Daarnaast is het mogelijk om op onze website de digitale versie te downloaden.

Loonsverhoging per 1-7-2015

Onderdeel van de gemaakte CAO-afspraken is een loonsverhoging van 1,5% per 1 juli 2015. Een zelfde verhoging dient vervolgens per 1 januari 2016 te worden doorgevoerd.


Ook in het geval een werknemer een loon ontvangt dat hoger ligt dan het loon waar hij op grond van de CAO Besloten Busvervoer recht op zou hebben, moeten bovenstaande CAO-verhogingen worden toegepast. In artikel 13 van de CAO is namelijk opgenomen dat de loonsverhogingen over de feitelijke lonen dienen te worden doorgevoerd.


Op de servicepagina van onze website kunt u de nieuwste loontabellen terugvinden.

Medibuspas afgeschaft

De Stichting FSO krijgt nog steeds erg veel vragen over het stopzetten van de verstrekking
van Medibuspassen aan Arboartsen en Arbodiensten per 1 januari 2015. Voor alle duidelijkheid en ter voorkoming van misverstanden informeren wij u nogmaals over de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden.


CAO-partijen voor het besloten busvervoer hebben besloten om de uitgifte van de Medibuspassen aan de bij haar aangesloten Arboartsen en Arbodiensten per 1 januari 2015 te staken. De verplichte Medibuspas voor touringcarchauffeurs is jarenlang vastgelegd geweest in de CAO besloten busvervoer en stond borg voor een gedegen medische keuring van touringcarchauffeurs. Door de invoering van de verplichte rijbewijskeuring voor beroepschauffeurs is - naar het oordeel van CAO-partijen besloten busvervoer - de meerwaarde van de Medibuspas echter weggevallen. De keuringseisen die gelden voor de afgifte van een rijbewijs aan een beroepschauffeur zijn vergelijkbaar met de eisen die gesteld werden aan het verkrijgen van een Medibuspas.


De verplichting voor een touringcarchauffeur om een geldige geneeskundige verklaring bij zich te hebben is met het staken van de uitgifte van de Medibuspas overigens niet afgeschaft. Een touringcarchauffeur dient op grond van artikel 74 van het Besluit Personenvervoer bij een controle een geldige geneeskundige verklaring te kunnen overleggen. Lees verder >>

Maximale inzet van MUP-krachten

Met ingang van 1 januari 2014 zijn CAO-partijen een regeling overeengekomen die een beperking stelt aan de inzet van MUP-krachten (artikel 9 lid 5 van de CAO besloten busvervoer). In de praktijk blijkt de toepassing van deze regeling nogal wat vragen op te roepen. Op onze website kunt u een toelichting op de regeling vinden. Lees verder >>

bekijk de webversie  |  afmelden nieuwsbrief