Tomaat week 37-2017 Bekijk dit bericht in uw browser

De planten zijn de afgelopen dagen sterker geworden (vegetatief) en laat hierbij de tros zitten, vooral de trospunt komt niet lekker mee. De onbelichte teelten zijn bezig met de laatste trossen, die we sterk willen maken/houden en dat valt niet mee. Ook zien we steeds meer bleke planten en lichte stengels in het gewas ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verleden. Vooral planten (getopt) die zijn ingescheurd laten zwakkere stengels zien. Het bevestigen van een versteviging bij de start van de teelt levert in het najaar zeker een voordeel op.


Door de zwakke zetting is trosbehandeling hard nodig. Ook het open maken van het gewas, door blad vanonder, uit de buik en uit de kop te halen is belangrijk voor de uitgroei van de vruchten.


Het aantal lichturen neemt hard af, waardoor belichte bedrijven snel of zelf nu al aan het belichten zijn. De tros en groei van de plant vraagt om licht en als we die niet van buiten krijgen, dan is belichten een goede optie.


Plantenkweker,

De komende weken zullen de onbelichte telers afspraken maken met plantenkwekers, als deze al niet gemaakt zijn. Het belangrijkste is:

1.





Maak een goede beschrijving van het gewenste plantmodel.

2.





Overleg ook met de teeltspecialist van de plantenkweker i.p.v. alleen met de vertegenwoordiger.

3.





Geef ook duidelijk aan wat je verwacht van de aflevering, administratie, bestrijdingsmiddelen etc.

Een goed overleg en duidelijkheid is nodig om het gewenste resultaat te krijgen?


Klimaat,

We moeten met dit wisselvallig weer een actief klimaat maken. Ontvochtigen is van groot belang! Door gebruik te maken van een minimumbuis kan je het vochtpercentage verlagen en zorg dat het vocht niet onder de 1,5 VD zakt. Ook zal je ruim moeten luchten, maar dan wel met tragere ramen. Haal de zomerstanden van de p-banden uit de computer en ga over op de herfst stand. Door snel te luchten gaat het klimaat compleet onderuit en ontstaat er een jojo-effect.

De buitentemperatuur zakt waardoor je overdag moet stoken om het groeiproces op gang te houden. Maar laat de nacht zakken om een niet te hoge etmaal te realiseren. We hebben een sterke plant nodig!


Door minder water te geven zal de Ec oplopen wat op zich geen kwaad kan, maar pas nu wel op verstoppingen. Door minder waterbeurten, zie je op enkele bedrijven verstoppingen ontstaan. Spoel regelmatig de leidingen door. En meet je nitriet-waarde.


Belichte bedrijven,

Het schoonmaken is bezig of voor sommigen al achter de rug. Maar houd de eerste weken na het planten de insecten goed in de gaten. Want elke behandeling om van je insecten af te komen is goed; maar dat geeft geen garantie! Door de galmijt hebben de meeste bedrijven wel geleerd dat je direct actie moet ondernemen en niet moet afwachten.

Misschien geen leuk onderwerp, maar door galmijt zijn we wel met z’n allen scherper geworden als voorgaande jaren.



Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief