Tomaten week 50 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Onbelichte teelten weer gestart met planten

Tomaten week 50 2016



Van de plantingen die nu afgeleverd worden zitten deze vaak iets voor op de planning.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat het plantmateriaal dat tot nu toe wordt afgeleverd redelijk sterk wordt afgeleverd. De tros is meestal te vinden tussen het 6e en 7e blad bij de getopte en bij de ongetopte rond het 10-12e blad. De planten zijn mooi op kleur. Vooral bij de getopte is het van belang om bij de start redelijk rustig in de nacht te vertrekken om er zeker van te zijn dat de tros voldoende sterk blijft. Met name bij de wat donkere dagen kunt u beter iets rustiger vertrekken of stoken. Beter is dan ook om het eerste stuk op iets over te telen dan te zwak te worden en hierdoor een tros te verspelen. Denk hierbij aan nachttemperaturen tussen 16-17 graden waarbij de dagtemperaturen zeker met licht flink kan worden opgetrokken naar 21 tot 23 graden afhankelijk van de kracht in de plant. Ongetopte planten kunnen duidelijk harder gestookt worden, maar het credo blijft ook hierbij in deze tijd van het jaar, liever iets te rustig dan snel en zwakheid creëren. Een aantal telers werkt met een negatieve lichtverlaging op de nacht wanneer de dag onder de 100-125 joules komt, bijvoorbeeld -1 graad.

Laat ook in deze tijd even een controle van het druppelwater uitvoeren, zodat u zeker weet dat wat u mee wilt geven ook daadwerkelijk bij de plant komt. Ook wordt er dit jaar meer aandacht besteed aan waterkwaliteit(meting van No2,) en wordt er ook iets sneller iets meegegeven om deze waarde te laten zakken. Zeker wanneer er weinig water wordt gegeven staat dit water lang stil waardoor er eerder dit kan ontstaan. Meet dan ook in de ochtend voordat er de eerste beurt wordt gegeven. Dit water staat veelal ook het langst stil. Veeal wordt er nu slechts 1 maal per etmaal gedruppeld, Hierbij is dan ook de keuze om dit te geven rond 10.00 uur of eventueel in de avond. Bij meer trosvorming en bij donkere dagen is het aan te raden om deze in de avond(rond het moment van opstoken naar de nanacht). Dit om in de middag een wat drogere pot te krijgen en de planten goed op kleur te krijgen aan het eind van de dag.


Vanwege de gasprijs is dit jaar iets minder gekozen voor gebruik van een plastic scherm onder het beweegbaar scherm. Dit geeft als voordeel dat bij deze telers het bovenscherm snel wordt geopend overdag waardoor er toch meer licht bij de planten komt. Door het zachtere weer kan het vocht echter meer parten gaan spelen en een nadeel vorm. Daardoor komt met het zachtere weer het luchten weer meer in beeld. Let wel op dat met luchten het plastic niet tegen het doek aan wordt gezogen met alle gevolgen van dien wanneer deze toch begint te lopen. Veel telers kiezen er nu voor om bij plastic gebruik nu met het zachtere weer het bovenscherm open te laten.



Verdere aandachtspunten.


*Check de druppel-Ec en druppel-pH. Neem eventueel een druppelmonster om te kijken of alle elementen in de juiste verhouding aanwezig zijn.
*Controleer voorraadtanks op aanwezigheid van ziekten.
*Zwavelpotten de eerste keer overdag aanzetten (controle op goede werking/en storingen). Gebruik zwavelverdampers vooral nu er biologisch nog niet uitgezet is.
*Nu het zachter weer is, is het een mooi moment om de kas weer eens te wassen. Extra licht kunnen we de komende maanden wel gebruiken en is altijd welkom.
*Controleer afgifteverschillen nu er nog niet zoveel gedruppeld wordt.
*Start met tellen van witte vliegen op de signaalplaten en breng deze vroegtijdig in kaart. Ook wordt er dit jaar vroeger gestart met het ophangen van gele vanglinten.

*Hang ventilatoren niet te dicht onder een scherm , worp wordt korter. Ook zien we ventilatoren die te schuin naar beneden (gericht op planten) of teveel naar boven gericht zijn.

*Breng temperatuurverschillen in de kas goed in kaart, vaak kan er met simpele aanpassingen al een groot resultaat worden bereikt. Een hogere draaistand van de ventilatoren kunnen de temp.verschillen al nivelleren.
*Controleer alarminstellingen o.a. van Ec en pH-meting, Co-meter, Co2-meter en doseertijden van de ventilator.
*belichters; bij zeer donkere dagen vliegen de hommels standaard vrij slecht. Onder een lichtniveau van 40 a 50 watt buiten doen ze weinig. Hou dit goed in de gaten en zet eventueel wat extra kasten in.
(we zitten met redelijk hoge bloeisnelheid en matig vliegende hommels bij donker weer. Ook is het aan te raden met lange rijen om deze ook achterin te plaatsen. Controleer ook of de afsluiting nog goed werkt.
Maak medewerkers attent op afwijkende planten
Wees kritisch op de hygiëne van de bezoekers en medewerkers.



Verder wensen wij u van Horti-Consult International BV alvast fijne feestdagen en een goed en gezond 2017!!!!!!


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief