tomaat week 33 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief tomaat week 33 2017

DE HERFST IN AANTOCHT.


-De lichthoeveelheden gaan nu duidelijk wat afnemen en het vocht in de buitenlucht neemt hogere waarden aan. In combinatie met nog relatief hoge nachttemperaturen en met nog hoge plantbelastingen vraagt het telen van tomaten nu behoorlijk wat stuurmanskunst. Het is vooral zaak om de gewassen voldoende sterk te houden. En omdat hoge nachten en hoger vocht factoren zijn die een plant vegetatief maken zal een generatieve sturing van de gewassen nodig zijn.

-Bij de belichters is al op veel bedrijven getopt of dat gaan op korte termijn gebeuren. Hier is het wat gemakkelijker om het gewas op kracht te houden, omdat de plantbelasting gaat afnemen. De onbelichte gewassen hebben nog 2-5 weken te gaan voordat de kop wordt verwijderd.


-Wat kunnen we doen om kracht te houden. Allereerst is het noodzaak om de etmaal te drukken. Stel de dag - en nachttemperaturen vrij laag in zolang het weer zo zacht blijft. Stook in de ochtend wel op, een uur voor zon-op moeten we minimaal op 16,5-17 graden zijn.

-Een minimum buis vanaf 3 a 4 uur in de ochtend hoort ook bij dit opstoken, maar maak deze niet te hoog. De kastemperatuur mag hierdoor niet boven de gewenste waarde oplopen. Vaak is 38 a 40 graden al voldoende.

-Lucht in de ochtend vlot af. De p-banden mogen nog steeds vrij laag staan (1 a 2!!)

-Stel de regenstand-vooral aan de luwe zijde- zo hoog mogelijk in. Dit mag gerust 50% zij bij windstil weer. Op wind afbouwen naar 10 % bij een traject van 2 naar 8 m/s. Aan de windzijde wel voorzichtig instellen. Een te benauwd klimaat gedurende wat langere tijd is slechter voor het gewas als wat planten die een beetje natregenen.
Stel bij regen een verlaging op de buis in van 5-7 graden. De temperatuur loopt dan minder op gedurende buien. Als de ramen weer geopend worden na de bui mag de buis uiteraard weer naar zijn normale niveau.

-Kijk elke dag goed de grafieken na of er geen perioden zijn waar we de temperatuur te ver laten doorlopen. Vaak zie we toch momenten waar de ramen net wat teveel worden geknepen op wind of op vocht, of waar een wat te hoge buis de temperatuur onnodig verhoogd.


-naast het behouden van kracht moeten we nu ook de generatieve sturing aandacht geven.

-Met vooral het verlagen van de nachttemperatuur
kunnen we weinig doen, en dat betekent dat we vaak op de dag ook niet vlot kunnen doorpieken omdat we dan weer in te hoge etmalen uitkomen.

-Om toch een generatieve sturing te krijgen kunnen we sturen met gewaswerkzaamheden en met water/meststoffen.

-blad uit de kop van de plant halen geeft een opener gewas. Ook minder totaal bladmassa aan de plant werkt indirect generatiever. Hou wel het weer in de gaten, als we nog een korte periode met hogere temperaturen krijgen kan het nodig zijn om even wat meer blad te laten zitten.

-Geef wat hogere EC’s mee. Verhogen van EC van b.v. 2,8 naar 3,5 geeft duidelijk een wat generatieve sturing. Overdrijf dit niet, want een hogere EC kost ook wat grofheid.

-zorg dat we het laatste gedeelte van de dag weinig drain per beurt geven. Een te hoog oplopende EC kan worden aangepakt met meer drain tussen 11.00 uur en 14.00 uur. Na 14.00 uur weinig drain per beurt realiseren zal een generatieve reactie van de plant geven en is ook nog goed voor de kwaliteit van het wortelgestel.
En stop op tijd. Durf nu gerust
wat meer in te teren op het vochtgehalte in het substraat.


-Bij rassen die gevoelig zijn voor kniktrossen moeten we nu gaan beugelen of beugen.

-Is er krijt op de gevels of op de kas aanwezig dan is het nu de tijd om deze te verwijderen. Ook de doek boven de pad kan op vele bedrijven nu worden weggehaald.
Probeer ook de dakwasser weer meer te laten draaien als de nachten wat kouder worden.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief