Tomaten week 9 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Tomaten week 9 2016

Tomaten week 9 2016


Algemeen


De eerste onbelichte tomaten beginnen weer te kleuren. Duidelijk
is bij de vroege plantingen dat de eerste tros nog goed is uitgedikt, bij tros 2 t/m 4 lijkt dit toch iets minder geval. Het donkere weer is bij veel gewas hierin terug te lezen. Gelukkig heeft het weer van afgelopen tijd weer wat goed gemaakt en zien we de gewassen in de kop weer wat sterker worden. Ook met het donkere weer en meer zwakheid in de koppen zagen we het peppinobeeld in de koppen weer wat terugkomen. Ook zien we op meer plaatsen nu een vochtrandje ontstaan. De zon begint ook zeker weer in kracht toe te nemen, waardoor de temperatuur in de kas weer snel op kan lopen. Opvallend dit jaar mede door het donkere weer:
Gewassen die vroeg ruim gestart zijn en in week 2/3 een dief aan hebben gehouden, vertonen meer ongelijkheid in het gewas dan die gewoon op 50 zijn gestart. Afgelopen week en de komende tijd worden er weer dieven aangehouden. Ook zien we dat het onderste blad snel verslijt nu agv het donkere weer. Ook zien we dit jaar iets meer botrytis en meeldauw dan voorgaande jaren. Wees alert hierop. Ook spint heeft zich al weer laten zien.


Klimaat

Luchten is nu erg belangrijk, ga nu met een voller gewas er korter erop luchten. Als er met een lichtverhoging gewerkt wordt is het beter om deze te later starten bij vanaf een hogere instraling bijvoorbeeld vanaf 250 watt. Hierdoor wordt er voorkomen dat er te laat wordt gelucht. Begin in de ochtend op tijd met een minimum luchtje zodat je vocht af kunt voeren en wederom de temperatuur niet te hard op kan lopen. Bij windstil weer en toenemend zacht weer is het beter om aan de windzijde ook een kiertje lucht te zetten. Hierdoor hoeft de luwzijde ook minder ver open. Werk in de ochtend met minder naloop op de windzijde dan in de middag. Bedenk in deze tijd is het beter snel te luchten maar traag door te luchten. Stel dan ook altijd trage p-banden in, in deze periode. Laat het scherm nu altijd rond zonop open lopen (uitgezonderd koud en donker) en zorg dat er geen “regenbuien” van het scherm afkomen. Luchten boven het scherm kan dit voorkomen of eventueel in de ochtend een kier in het scherm voor het openlopen. Bij de belichte teelt zal het afschakelen van 50% of meer steeds meer een rol gaan spelen bij toenemend licht. Het gedeeltelijk afschakelen kan voorkomen dat er teveel moet worden gelucht. Natuurlijk speelt de sterkte van het gewas hierbij ook een rol.


Watergift:

Zolang we niet echt doorluchten kunnen we met de watergift nog onder de 3 cc per joule blijven, maar pas op met overgangsdagen naar zonnig(en schraler) weer, dan is dit zeker wel nodig.
Maak wel elke dag drain, bij donkere dagen is 10-15 % voldoende, bij licht weer mogen we denken aan 25-30%. Veel meer drain is eigenlijk nog niet nodig,
mits er niet teveel verschillen in het vochtgehalte van het substraat zit. Zorg wel dat er altijd drain gerealiseerd wordt in de ochtend rond 11.30 uur. Dit geeft de mogelijkheid om op een donkere dag eerder te kunnen stoppen en het gewas goed op kleur te houden. De EC is nu vaak nog aan de hoge kant.
Verlaag de EC niet te extreem in een korte tijd. Wel heeft het de voorkeur om de druppel-Ec minimaal op 3,5 te houden en de drain-Ec te verlagen door de drainrealisatie.
Breng verschillen tussen de kraanvakken goed in kaart en controleer of alarm goed ingesteld staat bij verlies van water en of afwijkingen. Spui ook regelmatig.
Ook speciaal aandacht voor de eerste kraanvakken, deze krijgen vaak het “slechtste” water tot hun beschikking. Meet hiervan kwaliteit van dit water voor de eerste druppelbeurt. Dit wordt nog veel te weinig gedaan. Overleg hierover met uw teeltvoorlichter.

maken, de komende periode gaan de gewassen veel kalium opnemen en zien we dat de EC dan vaak relatief snel naar beneden zakt


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief