Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Inhoudsopgave

Netwerk Jonge Kind West-Brabant


Heb jij als ib’er vragen over hoe jij de leerkrachten in de onderbouw kunt aansturen? Zou je als bouwcoördinator input willen krijgen over de doorstroom van groep 2 naar 3? Wil jij als directie de taal van de kleuterbouw beter leren spreken?

Of heb je andere vragen of ervaringen die je wilt delen met anderen?
Sluit dan aan bij hét netwerk in West-Brabant voor het jonge kind in het basisonderwijs! Voor data en aanmelding klik hier.

Het babybrein


In het babybrein zie je dat ontwikkelingen razendsnel plaatsvinden. Adviseur Marjolijn Steernberg neemt je graag mee in de mooie wereld van het babybrein. Lees hier meer over deze ontwikkelingen.

Cursus 'Werken in de babygroep'

De cursus ‘Werken in de Babygroep’ bestaat uit 4 dagdelen waarin de ontwikkeling van en interactie met de baby centraal staan. In de cursus leren pedagogisch medewerkers signalen van de baby goed te interpreteren en hun handelen hierop af te stemmen. Klik hier voor meer informatie.

Een IKC tweedaagse: een goede eerste stap


Wil je samen met (een afvaardiging) van jouw team de eerste stappen zetten op weg naar een integraal kindcentrum? En wil je dit doen in een ontspannen sfeer, met veel ruimte voor professionele kennismaking, het formuleren van concrete acties en aandacht voor leiderschapsstijlen? Dan is de IKC tweedaagse een goede eerste stap! Lees hier meer.

Met Anouk in de hoek: de zandtafel

Spel vormt de basis voor de ontwikkeling van het jonge kind. Om kinderen te kunnen laten spelen is een goed ingerichte speelleeromgeving essentieel.

Adviseur Anouk Brouns zal in een terugkerende reeks informatie delen over haar ervaringen en de mogelijkheden van de speelleeromgeving. Deze keer: de zandtafel. Deze
behoort tot de basisinrichting van elke peuter- en kleutergroep. Lees in het artikel van Anouk over de vele mogelijkheden.

Cursus 'Pedagogisch coach binnen de kinderopvang'

Er is veel belangstelling voor onze cursus ‘Pedagogisch coach binnen de kinderopvang'. Deze cursus is goedgekeurd als combinatie van ‘Scholing voor Pedagogiek 0-13’ en ‘Scholing voor Coaching’.
Wegens succes hebben we nieuwe cursusdata gepland. Bij Edux in Ulvenhout start er zowel op 12 februari en als op
25 februari een nieuwe groep. In EIndhoven start bij Wij zijn Jong
op 19 februari
een nieuwe groep.

Vacature trainer/coach Jonge Kind

Wij zijn op zoek naar een trainer/coach Jonge Kind. Als trainer/coach Jonge Kind coach je en geef je trainingen aan
pedagogisch medewekers en hun leidinggevenden. Benieuwd naar deze vacature? Klik hier.

Veranderingen Kinderopvang

Lees hier de handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang, de infokaart BTW-afdracht,
van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Krijgen onze kinderen voldoende speeltijd?



Veel pedagogisch medewerkers en leerkrachten zijn geneigd om, op bovenstaande vraag, direct instemmend JA te antwoorden. Maar...
Lees hier.

IKC kenniskring 2019

Edux en RIJKT bieden de IKC-kenniskring: een interactief en leerzaam scholingsprogramma voor partners in opvang en onderwijs die samen een IKC ontwikkelen.
Je gaat aan de slag met onderwerpen die
je tegenkomt als
je samen op weg gaat naar een IKC. Centrale thema’s zijn: pedagogische en didactische inhoud, leiderschap en teamontwikkeling, bedrijfsvoering. Klik hier voor meer info.

Executieve functies en lezen, hoe zit dat?


Je aandacht erbij houden, letters aan klanken kunnen koppelen, een verhaal volgen, een taak onthouden. Voor het leren lezen spelen executieve functies een grote rol. Ze sturen zowel het betrokken leergedrag als de informatieverwerking van jonge kinderen aan. Hoe dan? En hoe kun je daar in de klas spelenderwijs in ondersteunen en stimuleren? Onze collega Eva van de Sande heeft hier haar promotieonderzoek naar gedaan en bundelde alle inzichten in een onderwijspublicatie. Nieuwsgierig?? Lees hier meer!


PACT te gast bij het IKC netwerk

Op 4 oktober jl. was PACT te gast bij het IKC netwerk West-Brabant. De middag werd druk bezocht door partners met verschillende achtergronden. Lisette Plasmans, was, als ambassadeur van PACT voor Kindcentra, uitgenodigd als tafeldame. Er ontstonden boeiende gesprekken. Lees hier meer.

Edux Onderwijspartners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

w edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.