Vruchten lossen rustig Bekijk dit bericht in uw browser

Vruchten lossen moeizaam


Paprika week 17 2017



  • We hebben afgelopen weken niets te klagen over het mooie weer. Ruim voldoende joules met relatief nog koude nachten. Ondanks dit mooie weer komt de doorkleuring van de rode vruchten dit jaar maar moeizaam op gang. Gewassen hangen nog steeds goed vol met een plantbelasting van 35 tot 45 stuks per m2. De vruchten zijn over het algemeen grof te noemen. Ook aan de kwaliteit is weinig op te merken uitgezonderd een oortje of een platte vrucht.
  • Door de hoge plantbelasting zien we nu in week 16 en 17 wat mindere zetting. Ook de groei is nu rustig te noemen. De verwachting is wel dat dit met het snijden hersteld. Wel blijft het belangrijk om op groei te blijven sturen. Zeker nu de nachten goed afkoelen moeten we de nanacht voldoende hoog houden (>19,5 graad). Verwijder misvormde vruchten in een
    vroeg stadium.
  • Probeer ook luchten aan de windzijde te voorkomen of in ieders geval zeer rustig te doen, het vocht zakt in deze tijd gemakkelijk weg. Uiteraard moeten we temperaturen hierbij van boven de 27 graden zien te voorkomen. Zorg dat de etmaaltemperatuur niet beneden de 21 graden uitkomt. Hoe eerder de vruchten eraf zijn hoe eerder de planten terug zetten. Hou snelheid in het gewas.
  • Bij het doseren van CO2 is het belangrijk dat we de voorziening van CO2 uitspreiden over de etmaal. Stel de bufferregeling zo af dat deze gedurende de gehele dag blijft vullen.
    De warmte kunnen we ’s nachts toch nog goed benutten. Kijk hierbij ook kritisch naar doseertijd t.o.v zononder en zonop. Ook de periode van afslaan naar aanslaan van de Co2 duurt soms nog te lang, waardoor waarden te ver wegzakken.
  • De stengels die achterblijven nu nog bijsturen met groen oogsten. Afgelopen week zijn er hier en daar nog brandplekken ontstaan. Zoninstraling liep wel op 750-800 watt. Zeker met echte zonrijen en minder bladbedekking worden de vrucht dan al snel gekookt. Daarom bij een open gewas en en zonrij begin dan te schermen vanaf 600-650 watt. Wees hierbij ook voorzichtig met halfwas vruchten als er veel plantbelasting eraf gesneden is.
  • Wees ook voorzichtig met het toppen van de bovenste 10 cm in de kop en top niet korter dan 10 cm per scheut (2e blad). Ook kan het verstandig zijn om een rond alleen in te draaien en het toppen even uit te stellen.
  • Door het tweede zetsel zien we dat een aantal gewassen te ver doorhangen, een aantal telers hebben hiervoor haken laten maken waardoor de draden tussen de tralies iets naar elkaar toe worden gehaald. De planten zakken hierdoor minder door.
  • Trips is nu een beetje op de retour. Orius maar ook macrolophus komen nu sterk opzetten. Wel zien we steeds meer spinthaarden, maar ook witte vlieg laat zich weer zien.
  • Ook zien we nu steeds meer spint en rupsen op komen zetten.
  • Vergeet daarnaast ook niet om de zwavelverdampers op tijd te hervullen en kijk hierbij kritisch naar de doseertijden.
  • Op diverse bedrijven komt al weer opnieuw boterbloemluis voor. Deze luis veroorzaakt fikse groeischade. Grijp op tijd in als deze luis zich laat zien. De schade is herkenbaar aan wat in elkaar krulled blad in de kop van de plant en aan gelige nerven bij het aangetaste blad.
  • Geef vooral in ochtend en aan het begin van de middag vlot water. Na 14.00 mag er gerust rustiger gedruppeld worden. Vooral wanneer dit een donkere dag betreft. Kontroleer ook de gift per dag in vergelijking met de gemeten hoeveelheid licht. Streef is hierbij 2 tot 2,5 cc per joules. Natuurlijk is het vochtpercentage van de mat/ vochtigheid van de lucht en gerealiseerde drain hierbij van grote invloed. Kijk ook eens kritisch naar uw waterkwaliteit, is deze nog in orde? Zeker met meer draingebruik, kan het voorkomen dat schimmels en bacterien in uw gift ongezien snel toenemen. Kontroleer dit dan ook regelmatig door een analyse van het druppelwater op schimmels en bacterien te laten nemen. Kontroleer ook wekelijks het zuurstofgehalte van het water, bacterienhoeveelheid die nog gemeten wordt in het druppelwater. Zijn draingaten verder nog wel voldoende open?
  • Zorg nu ook dat de Ec in de mat niet oploopt. Streef Ec ligt nu rond 2.5 in de mat. Kontroleer ook de afgifteverschillen per kraanvak en de drukverschillen per kraan. Vergeet hierbij ook niet de alarminstellingen niet.




Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief