Is de zomer begonnen Bekijk dit bericht in uw browser

Is de zomer begonnen??


Paprika week 23 2017


Teelt:

We lopen nog steeds iets achter in cumulatief licht ten opzichte van 2016 maar dit verschil is duidelijk kleiner nu (1-2%).Er wordt momenteel redelijk tot goed geproduceerd. De kwaliteit is over het algemeen goed te noemen, de vruchten zijn nog aan de groffe kant en hierdoor soms iets plat(rasafhankelijk). Wel zien we nu meer toppen doorkomen en meer lengtegroei op de gewassen.
Zonnebrand hebben we tot nu toe nog nauwelijks gezien. De zon is wel scherp geweest maar de temperaturen waren dit jaar nog niet extreem geweest. De komende dagen wordt er duidelijk warmer weer voorspeld en is de kans hierop iets groter. Door oogst van afgelopen tijd zien we de groei in de gewassen weer iets toenemen. Een enkele binnenrot wordt gesignaleerd maar dit mag zeker geen naam hebben. Koprot is tot nu toe niet gesignaleerd.


Klimaat:

De komende dagen zal zoals gezegd de buitentemperatuur zeker toenemen, De komende dagen temperaturen richting de 30 graden of meer. De
nachten waren tot nu nog redelijk koel maar vanaf zaterdag gaat deze tijdelijk iets stijgen.
Aanstaande dinsdag wordt er al weer iets koeler weer voorspeld. Als de etmaaltemperatuur boven de 23°C komt is het beter om de nacht lager in te stellen. . Boven deze temperatuur is nauwelijks snelheid te winnen en dit kost zeker grofheid. Zeker in de 1e helft van de nacht mag deze lager worden ingesteld, zorg wel dat het gewas weer op temperatuur is van minimaal 20 graden bij zonop ivm kans op binnenrot. De gewassen zijn zoals verwacht nu meer gaan groeien. Met deze komende temperaturen moet er dan ook generatiever gestuurd worden. Afluchten naar de nacht of voornacht is een generatieve actie, maar tot nu toe niet nodig geweest. Moet er nog steeds op groei gewonnen worden dan zeker niet openen voor zononder
om af te luchten. Het voordeel van afluchten is dat het gemiddeld vocht in de nacht ook lager zal zijn. Wees ivm vocht ook kritisch op het gebruik van scherm.
Een te hoog vocht kan problemen geven, zeker in nacht en ochtend. Zo zien we in de nachten bij weinig buisgebruik het vochtpercentage boven de 90% uitkomen. Hiermee moeten we oppassen, zeker als er fusarium en binnenrot op de loer liggen. Ga nu ook korter erop luchten in de ochtend.
Beter sneller luchten, zonder
te koud te zijn,
dan te warm en te broeierig in de ochtend. Laat de windzijde in de ochtend niet te ver nalopen. Dit geeft meer problemen om vocht kwijt te raken. Ga pas in de middag aanvangen met knijpen van de luchtramen, maar pas op met de komende voorspelde buitentemperaturen dat het hierdoor niet te warm wordt in de kas. Probeer temperaturen boven de 28 graden te vermijden, maar met buitentemperaturen van hoger dan deze is dit onvermijdelijk. Te vroeg knijpen kan zorgen voor te vroeg oplopende temperaturen. Schermen kan helpen om te scherpe instraling op de vruchten te voorkomen waardoor er een te hoge vruchttemperatuur ontstaat. Wanneer het gewas al groeizaam staat(en goed bedekt is) en wanneer er sprake is van een relatief hoge luchtvochtigheid is het niet nodig om te schermen. Bij generatieve gewas is dit zeker aan te raden. Kijk verder ook kritisch naar de max. raamstanden, temperatuuralarmen en de P-banden.


Watergift:

Op zonnige dagen moet er zeker tot 17.00-18.00 uur water kunnen worden gegeven.
Laat de mat-Ec niet oplopen boven de 2.5. Laat de druppel-ec met zonnige dagen op het heetst van de dag rustig teruglopen tot 1.8-2,0. Mocht het nodig zijn dan kan er altijd nog gekozen worden om een avond/nachtbeurt toe te passen. Wees alert op het realiseren van meer dan 30%(met name dagen met hoge luchtvochtigheden) per beurt na 15.30 uur. Dit i.v.m het te nat ingaan van de nacht van de matten.
Ga bij de watergift er niet zomaar vanuit dat de geregistreerde drain uit de drainput geheel juist is. Het kan namelijk voorkomen dat litertellers afwijken of dat op èèn of andere manier niet alle drainwater terugkomt. Regelmatige (handmatige) controle door emmertjes of controle via drainbakken is dan ook al snel aan te raden. Controleer ook eens op verstopping, zeker nu op een aantal plaatsen het regenwaterbassin is leeggetrokken geweest.
Ook is het nu aan te raden om de komende dagen te werken met een extra calciumgift zeker wanneer er een jong zetsel aan de plant hangt. Ook speciaal aandacht voor de waterkwaliteit, meet wekelijks de waterkwaliteit nu. Overleg hiervoor met u voorlichter.


Plagen:

Rupsen zijn lang weggeweest, maar komen nu toch sterk opzetten. Rupsen kunnen we snel voor schade zorgen mits er niet tijdig ingegrepen wordt. Speciaal aandacht dit jaar voor de witte vlieg in de paprika. Onderschat deze plaag niet, zeker als we te maken hebben met Bemisia. Hang tijdig linten, zet voldoende biologische bestrijders uit, maar wacht ook zeker niet te lang met corrigeren dmv biologische middelen. Dit jaar is er meer macrolophus uitgezet en deze laat zich zeer momenteel al goed zien. Ook zien we momenteel al wat meer wantsen maar ook cicaden op komen zetten.


Diversen:

Hoge temperaturen en meer licht betekent ook meer arbeidsbehoefte van het gewas. De snelle afrijping van de vruchten en een snellere gewasgroei zijn hierbij verantwoordelijk voor meer werk. Belangrijk is dan ook om goed bij te blijven. Dit zorgt voor een goede en constante kwaliteit. Laat verder geoogst fust niet te lang staan in de kas en zorg dat containers niet te vol worden gedaan. Laat geen vruchten op de grond liggen wanneer deze vallen.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief