week 19 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

tomaat week 19

-Momenteel even een warme schrale periode. De gewassen blijven er goed bij. Ondanks het ver teruglopende vocht in de namiddag staan de meeste gewassen in de ochtend weer fris in de kop. De gerealiseerde etmalen lopen wel op tot rond de 22 graden, dit is bovenkant, zeker naar kwaliteit van de vrucht toe.
Kies bij dit weertype voor laag houden van de etmaal, probeer in de middag het vocht te behouden door de windzijde wat terug te halen. Pas op voor oplopen van de temperatuur. Verder moeten we voldoende water geven.

-De komende dagen gaat het weer echter in rap tempo veranderen. We krijgen een overgangsperiode met buien en rond de pinksterdagen wordt het weer vrij koud.
Er zal veel aan de instellingen gesleuteld moeten worden de komende dagen. Bij het overgangsweer is het zinvol om vooral de watergift goed af te stemmen aan het weertype. Kijk in de ochtend even wanneer de buien komen en stel daar de watergeefstrategie op af. Durf op tijd te stoppen , een avondbeurtje kan altijd nog worden ingezet bij teveel intering. Rond het weekend wordt het weer kouder en zullen we de buistemperaturen, de ingestelde stook-en luchtlijnen weer moeten verhogen.

-De laatste dagen zien we bij veel telers invloeden van de vochtregelingen op de luchting werken. Veel telers regelen op het vocht in de kasruimte, maar een toenemend aantal bedrijven heeft een meting van het vocht in de buitenlucht geinstalleerd en regelen daarop. Wat opvalt is dat regelen op buitenvocht veel stabieler en rustiger werkt als regelen op binnenvocht.
Een aanrader !!

-De belasting in de meeste gewassen is vrij hoog. Bij de huidige warmere dagen zien we op diverse bedrijven al een gelige kop of een lichtere plant verschijnen, in een enkel geval komt ook al magnesiumgebrek voor. Oorzaak van deze verschijnselen is de hoge plantbelasting in combinatie met een wat te hoge etmaaltemperatuur.
Probeer hier de komende dagen op te reageren door de etmaaltemperatuur wat te verlagen en er goed wat buis onder te houden. Een erg hoge buis is niet nodig, maar wel over een wat langere periode 40 graden (b.v. van 3.00-17.30 uur)
Bij het voorkomen van gele koppen kan het zinvol zijn om een kg
ijzer (6%) en 500 gram mangaansulfaat per ha mee te geven. Deze “overdosis” mag dan in 1 beurt worden meegegeven.

-De bedrijven met belichting zijn nagenoeg allemaal gestopt met belichten. Een aantal zal misschien de komende koude periode rond pinksteren nog opstoken met de lampen (50% licht aanzetten tussen 4.00 uur en 7.00 uur) Het belichtingsseizoen is dit jaar wat langer geweest als vorig jaar. Door de koude aprilmaand was het teelttechnisch gunstig om langer door te belichten en extra
te profiteren van de warmte van de SON-T lampen.
De teelten onder de lampen zijn redelijk verlopen, de prijsvorming is wel minder geweest.

-Qua ziektes zien we wat meer spint dit seizoen, soms vrij hardnekkig. Bij de spintbestrijding is het belangrijk om de spuitapparatuur goed af te stellen. Spint moet goed geraakt worden, en de bespuiting moet gericht zijn op het raken van de onderkant van het blad. Kijk ook goed naar de werking en stand van de spuitdoppen tijdens het spuiten. De kegels mogen elkaar niet raken
en de spuitkegel moet wat naar boven in het gewas worden gericht.
In deze drukke tijden wordt vaak snel
een wat minder vakkundige medewerker aan de spuit gezet en rijden maar !!! Kontroleer de eerste rijen altijd even goed of de rijsnelheid etc in orde zijn.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief