Tomaat week 13 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Tomaat week 13 2016

Hoe groei in het gewas houden?


Ondanks alle positieve voorspellingen van het weer moeten we het met nog te weinig licht de groei in de gewassen houden.
In een laatste 2 weken hebben
we 1000 tot 1500 joule licht ingeleverd op andere jaren.
Dit vraagt om bijstellen van het klimaat instellingen willen het gewas niet in de problemen brengen. Zeker nu de buitentemperaturen stijgen vraagt dit om aanpassingen in het klimaat.

Op veel bedrijven is de productie inmiddels langzaam op gang gekomen. De plantbelasting zit dus aan zijn top. We kunnen niet teren op de assimilaten overschotten en dus moet er een correctie worden aangebracht op de etmaal temperatuur.

Bij het donkere zachte weer blijven de kassen te dicht. Het vocht blijft 24 uur hoog. Hierdoor neemt het koelend vermogen van de plant af. Gevolg de kop dikte neemt af. Het blad wordt licht van kleur en laat meer groeivlekken zien. Het dunne zwakke blad wordt gevoelig voor bladpunten. Voorkom dat de kracht uit de
tros gaat. We hebben meer kans op steek trossen en puntbloemen die niet goed tot zetting komen als het kasklimaat te gesloten blijft.

Streef zacht , donker weer naar meer lucht uitwisseling door vooral overdag, door
de basis stook / ventilatie lijn te verlagen. Neemt de stengel dikte onder de kop van de plant af
streef dan naar een is
nanacht , ochtend temperatuur van 17 - 17 ,5 C . Na 9.00 uur kan de kas temperatuur worden verhoogd naar 19 - 19,5 c. Hogere temperaturen maken het klimaat te dompig , benauwd. Komt het daglicht niet boven de 300 watt dan kan de dagstook temperatuur
niet worden verhoogd en wordt aangehouden tot 18.00 - 19.00 uur. Daarna kan de voornacht worden ingezet van 14 - 15 C . Bij een snelle afkoeling van de voornacht kan, als deze is gerealiseerd de nanacht worden ingezet.


Luchten

Lucht zoveel mogelijk 2 zijdig . Door luw en windzijde gelijk te luchten is het kasklimaat veel stabieler, worden de gevelzijde niet te warm en kunnen weersovergangen ( zon / geen zon/ regen ) beter
worden opgevangen.

Komt de zon echt wel goed
door dan is een lichtverhoging wel op zijn plaats . Zet de licht verhoging in boven de 250 - 300 watt anders voelt het klimaat toch nog te dompig aan en blijven de planten te zwak in de kop. Ondanks dat het buiten naar buitentemperaturen gaat van 16 tot 29 c blijven we met een windrichting ZO,O ,NO zitten . Schrale lucht dus!


Bij de huidige buiten omstandigheden mag de licht verhoging daarom
3 - 4C zijn als het licht niveau de 600 - 700 watt haalt. Op licht som kan de kas temperatuur naar het einde van de dag worden vast gehouden. Na 15.00 uur neemt het buiten licht af en is de buiten RV op zijn laagst. Om een te kil klimaat te voorkomen kan met een ventilatie verhoging op vocht het groeiklimaat worden behouden.


Als ook de buiten temperatuur daalt kan de situatie ontstaan dat de planttemperatuur onder de kastemperatuur komen . Dit is het moment om eventueel het scherm te sluiten. Voorwaarde om het scherm te sluiten
in de namiddag kunnen zijn ,dat er
een gevraagde buis van boven de 45 C
of als het buiten licht onder de
200 watt komt. Bij een instraling van boven de 1000 Joule kan de dag tot 20.00 - 20.30 uur vastgehouden worden.



Kies je voor een actief ( luchtig )
dag klimaat op donkere dagen
dan is het verlagen van de nacht temperatuur niet noodzakelijk. Het stimuleren van de doorkleuring bevordert de oogst mogelijkheid . Hierdoor krijgt de plant weer ruimte voor een snelle hergroei.

Schermen in de nacht en met name in de nanacht zal zolang er buis vraag boven
de 40 C komt noodzakelijk blijven.
We merken wel dat ’s morgens de doeken zo in het vocht zitten dat er druppelvorming ontstaat. Dit willen we uit oogpunt van schimmelziekte voorkomen en dus het doek vroeg tijdiger openen.( 7.30 - 8.00 uur)
Kieren van het doek zorgt meestal voor meer ongelijkheid in het kasklimaat.


Belicht teelt

In de belichte teelten is het belangrijk dat de blad kwaliteit wordt gewaarborgd. Te veel zon en "lampen" licht maakt het gewas schraal en stug waardoor de blad omvang afneemt. Onderaan de plant gaan er grote bladeren af en er komen kleine blaadjes voor terug . Hiermee ga je de zomer productie niet maken.
Overdag de lampen afbouwen op licht. bij 250 - 300 watt naar 50 % en bij 400 - 500 watt naar 100 % afbouw belichting. Voorkom te hoge dag pieken.
Nu de dagen langer worden de belichting later in de nacht, rond 1.30 - 2.00 uur
opstarten. In de nanacht en morgen uren kunnen we de belichting nog heel goed inzetten. Op week basis streven we naar 13000 - 14000 joule voor een maximale productie. Wat we aan natuurlijk licht te kort komen willen met de belichting aanvullen. Met enig rekenwerk is de aanvulling van het belichten dan te berekenen.

Geen dag is het zelfde en waar zie je dat het meest terug , inderdaad op de vochtgehalte grafieken. Op donkere dagen worden minder gietbeurten aangeboden maar als dit enkele dagen achtereen gebeurd worden de mat verschillen door beperkt drain te groot. Realiseer na 2 donkere dagen op een korte periode van de dag drain van
minimaal 25% om mat verschillen te voorkomen.

Druppel EC afstemmen op de mat EC . Bij een mat EC van boven de 4,5 de druppel EC verlagen.

Controleer met regelmaat of de ingestelde PH naar de kas ook werkelijk uit de druppelaar komt. We zien een toename van Crazyroots op bedrijven.
Controleer het druppelwater op niet gewenste schimmels en bacteriën.


Algemeen blijft de ziekte druk op de bedrijven laag. Enkele bedrijven hebben een lichte opkomst van meeldauw en rups. De witte vlieg blijft met de inzet van biologische bestrijders goed onder controle.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief