Terugloop in produktie Bekijk dit bericht in uw browser

Terugloop in produktie

Tomaat week 33 2016


Algemeen:

De nachten zijn nu duidelijk koeler geworden , de plantbelasting is duidelijk lager. Mede hierdoor zien we de kracht op de planten weer wat terugkomen. De gevolgen van ruim 2 weken geleden van het warme weer zien we nu op de trossen. Afhankelijk van rassen en kracht op de planten varieert dit van 1 bloemetje tot meerdere bloemen die niet gezet zijn. De kwaliteit is algemeen nog goed te noemen, alhoewel we zien dat de grofheid naar boven toeneemt. Samen met toenemend vocht en de zwakkere zetting liggen gescheurde op de loer. Zeker als er minder snel wordt rondgegaan met het oogsten. Dit vraagt dan ook inzicht van uw personeel. Feit is wel dat we de komende periode duidelijk teruggaan in produktie.


Klimaat:

Pas om niet al te koud te zitten in de nacht wanneer er sprake is van gescheurde tomaten.
De vruchten blijven langer hangen en het geheel wordt teveel vertraagd. Voorkeur om wat vlakker te telen, met een iets lagere etmaal. Over het algemeen zal het belangrijk zijn om vooral overdag meer tempo te maken zeker wanneer het vocht nog gemakkelijk zakt kan er nog steeds gemakkelijk geknepen worden aan de windzijde. Pas wel op met geheel dichtgaan en het hierdoor ontstaan van een benauwd/vochtig klimaat.

Instellingen van stoken zijn in de periode vaak minder van belang dan de lucht en buisinstellingen. Deze bepalen vaak welke temperatuur er werkelijk wordt gerealiseerd.
De snelheid van luchten is dan ook afhankelijk van instellingen op windsnelheid, de buitentemperatuur en de P-band of Factor en hoe ver er van de stooklijn af wordt gelucht.

Bij etmalen boven de 20°-21C moet de nacht lager ingesteld worden om het etmaal te drukken.


Watergift:

Met het wisselend weer is het zaak om snel op deze wisseling in te spelen.
Laatste tijd zien we de zon pas verschijnen in de middaguren. Zorg dan ook dat u voldoende drain hebt gerealiseerd rond het middag uur. Werk na 14.00 met een stralingsdrempel zodat er niet teveel drain meer wordt gerealiseerd. Op een aantal bedrijven zagen we lichtere koppen ontstaan en de Ec in de mat gemakkelijk zakken. Toch duidelijk een teken om de druppel-Ec te verhogen.


Plagen:

Op de meeste bedrijven komt de macrolophus nu snel opzetten, maar ook de witte vlieg. Het blijft natuurlijk altijd de afweging of de schade zo erg is dat we de witte vliegbestrijders moeten reduceren waarbij de kans op witte vlieg toename groot is.
Onderschat momenteel ook de aantasting van rupsen niet! Op een aantal plaatsen zien we onder de luchtramen botrytisstip ontstaan als gevolg van het binnenregenen. Ook zien we hier en daar een phytophtera-stengel. Wacht hierbij niet te lang af en begin zeker naar de herfst toe al snel met bestrijden. Ook is augustus de maand om een druppeltoepassing uit te voeren tegen de botrytis. Ook meeldauw komt iets meer opzetten. Controleer de zwavelverdampers nu dan ook en laat ze langer aan.




Aandachtspunten:

  • Zorg dat de verdeling van de planten optimaal is.
  • Kop zwakke planten nu.
  • Verdeel de draden nu goed
  • Bij een nauwe plantafstand en een vegetatieve stand van het gewas is het aan te raden om wekelijks een blaadje in de kop weg te halen of om augustus de plantafstand te verwijden. Het aantal stengels per m2 waarnaar we terug moeten is afhankelijk van hoelang we met de teelt willen doorgaan en het kastype. Als we voor 1 september koppen is het aantal stengels verminderen begin augustus niet zinvol. Enkel telers koppen al jaren eind augustus en starten nu met het aanhouden van extra dieven om een goed eindschot te krijgen. De afstand terugbrengen heeft niet altijd de voorkeur, een aantal telers kiest er liever voor om de trossen naar het einde verder in te korten, wanneer er langer wordt doorgegaan.
  • Na 20 augustus zullen de eerste bij de onbelichte telers weer gaan koppen. De discussie hier is dan ook of de laatste trossen alleen op nablijvers te snoeien. Bij de groffere soorten zal dit niet altijd ten goede gaan van de kwaliteit en ook de oogstprestaties zullen hierbij verminderen.




Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief