Jaargang 2, nummer 1, 10 augustus 2012

Bulletin inzake: ESF & Extra STAOBB subsidie

ESF & EXTRA STAOBB SUBSIDIE

ESF SUBSIDIE.

Let op u kunt tot en met 31 augustus 2012 uw ESF subsidie aanvragen indienen bij Sociaal Fonds Taxi. Na die datum ingestuurde subsidie aanvragen worden niet meer gehonoreerd.

 

15% Extra STAOBB SUBSIDIE.

Het STAOBB bestuur heeft in de bestuursvergadering van 12 juni 2012 besloten om de 15% extra STAOBB subsidie te verlengen tot en met 31 december 2013 of zoveel eerder als het ter beschikking gestelde subsidiebedrag van Euro 140.000, - is bereikt. (Oorspronkelijke periode was tot en met 31 juli 2012)

 

De redenen voor deze verlenging zijn:

  • Dat naast het stoppen per 31 juli 2012 van de 40% ESF subsidie er volgens mededeling van het Agentschap SZW en SFT geen subsidie meer verstrekt zal worden over de periode 1 augustus 2012 tot en met 31 december 2013.
  • de nieuwe ESF subsidie periode pas op zijn vroegst weer ingaat begin 2014.
  • de economische situatie binnen de touringcarbranche nu en misschien in de nabije toekomst verre van rooskleurig is.
  • er nog heel veel touringcarchauffeurs nascholing moeten volgen voor Code 95 en het niet verstandig is om hier mee te wachten tot de nieuwe ESF subsidie periode van 2014 ingaat.
  • het goed aan zou sluiten bij de marketingcampagne ter verbetering van het imago van de touringcarbranche en “de Bus krijgt steeds meer fans”.
  • Daarnaast een groot aantal touringcarbedrijven in de afgelopen periode september 2011 tot en met 31 juli 2012 wel nascholingscursussen hebben gegeven aan hun personeel, maar deze niet of nog steeds niet hebben gedeclareerd bij STAOBB

 

Daarnaast wil STAOBB u ook nog wijzen op de mogelijkheid van 25% subsidie door STAOBB op functiegerelateerde opleidingen. Zie hiervoor onze website onder de rubriek opleidingen, welke cursussen hiervoor in aanmerking kunnen komen.

Wel of geen examen verplichting Tour Nationaal en Tour Internationaal

 

Namens een groot aantal touringcarbedrijven wordt regelmatig de vraag aan het Bestuur STAOBB gesteld duidelijkheid te verschaffen of er nu wel of niet een verplicht examen dient te worden afgenomen ten behoeve van SKTB na het volgen van de cursussen Tour Nationaal Reisvoorbereiding en Uitvoering en Tour Internationaal.

 

 

Het antwoord hierop is tweeledig.

 

1. Als de bovengenoemde cursussen worden gevolgd via een  MBO opleiding  bij het ROC van Twente of Eindhoven om touringcarchauffeur(de nieuwe chauffeur) te worden, worden deze

cursussen via een BBL traject gegeven en afgesloten met een examen dat het ROC zelf aan de opleiding heeft gekoppeld. Dit examen wordt afgenomen door het ROC en men krijgt vervolgens een diploma van het ROC. Dit diploma is erkend door het Ministerie van OCW.

 

2. Als bovengenoemde cursussen worden gevolgd als nascholingscursus in kader Richtlijn

Vakbekwaamheid voor buschauffeurs (2003/59/EG), de Code 95, mogen deze cursussen niet worden afgesloten met een examen. Het bijwonen van de cursus en het tekenen van de presentielijst door de deelnemer is dan voldoende.

 

Tot medio augustus 2011 waren de cursussen N64 =Tour Nationaal Reisvoorbereiding en N65 = Tour Nationaal Uitvoering en N66 = Tour Internationaal 0, Pendel en Rondreizen met reisleiding (touringcarchauffeur/reisleider) niet beschikbaar als nascholingscursus volgens STAOBB methode, maar alleen als reguliere cursus of in een MBO opleiding. STAOBB heeft deze cursussen in samenwerking met het ROC van Twente geactualiseerd en als STAOBB methode laten goedkeuren voor het behalen van Code 95 door het CCV, waardoor de N64, N65 en N66 gegeven als nascholingscursus volgens STAOBB methode erkend zijn als nascholingscursus voor de touringcarbranche en dus geen examenplicht meer hebben.

 

Ook voor het CCV is het behalen van deze diploma’s geen verplichting. Zij schrijven op hun website letterlijk: “Naast de wettelijk verplichte examens is er het CCV -diploma Touringcarvervoer Nationaal en Internationaal. Deze diploma's zijn niet wettelijk verplicht, maar vormen wel een verplicht onderdeel van het Keurmerk Touringcarbedrijf”.

 

De eisen in het reglement van het Keurmerk Touringcarbedrijven schrijven voor bepaalde categorieën chauffeurs (meerdaagse zonder reisleiding, etc.) voor dat deze Tour Nationaal en Internationaal moeten halen.

 

Om tegemoet te komen aan de kwaliteitseisen van het SKTB (Tour Nationaal en Tour Internationaal tellen wel mee voor respectievelijk 21 uur en 28 uur nascholing) dient de opleider bij een actieve deelname van de cursist een certificaat af te geven van het volgen van de desbetreffende nascholingscursus aan de cursist en deze kan dan via zijn bedrijf aan SKTB aantonen dat zij aan de ”verplichting” van SKTB voldaan heeft. STAOBB zal in goed overleg met SKTB hier verdere invulling aan geven en dit zal op de desbetreffende websites worden gepubliceerd.

 

Contact

Voor eventuele vragen hierover kan er contact opgenomen worden met de Onderwijs Coördinator STAOBB, Hans Disveld, telefoonnummer 06-51430066 of met de manager van SKTB, Nico Zethoff, telefoonnummer 070-3751777.

 

                                              “ STAOBB DAAR STEEK JE KENNIS OP”

Stichting Bus en de Marketingcampagne

Het is verheugend om te zien dat de marketingcampagne “De Bus krijgt steeds meer Fans” tot nu toe een stormachtige start heeft gehad. Er is veel media aandacht geweest op Radio 538 en op televisie door een groot aantal reclamespots. Ook rijden er nu elf geheel bestickerde touringcars voorzien van de campagne bestickering "De bus krijgt steeds meer fans". Daarnaast zijn er ook al ruim 100 touringcars op de achteruit voorzien van deze sticker.

 

Doelstellingen van de campagne zijn “het verbeteren van het imago van de bedrijfstak, bevorderen van de instroom van jonge medewerkers en de promotie van het reizen per touringcar”. De campagne wordt grotendeels gefinancierd uit de reserves van het FSO. Profijt van en deelname aan de campagne staat dan ook open voor alle touringcarbedrijven in Nederland.

 

In Stichting BUS werken werkgevers en werknemers van de touringcarbranche, de ANVR Bustouroperators en de RAI Vereniging samen aan de verbetering van de veiligheid en het imago van de branche. De manager van Stichting BUS Nico Zethof ( n.zethof@touringcar.nl ) wordt mede ondersteund door Jaap van Hienen, adviseur nieuwe instroom Stichting Bus en bereikbaar onder ( jaapvanhienen@touringcar.nl ) of tel 070-3751777. Op de website www.busdesk.nl , vindt u de service die Touringcarondernemers de mogelijkheid biedt in te haken op de campagne DE BUS KRIJGT STEEDS MEER FANS! Ook de website www.busfans.nl is een bezoek meer dan waard.

Tourbiz 2012, Zaterdag, 10 november 2012

 

 

Tourbiz 2012 is de zesde editie van de dag van de touringcar. Het evenement wordt om de tweejaar georganiseerd door STAOBB. Het is de familiedag voor touringcarwerknemers en werkgevers met leuke en kennisgevende workshops, allerhande activiteiten en natuurlijk ook een bezoek aan het top attractiepark “ DE EFTELING”. Het park gaat om 11.00 uur open en sluit om 20.00 uur. Speciaal voor de Tourbiz deelnemers zullen de kassa’s  nummer 18 en 19 geopend zijn.

 

Schrijft u massaal in op www.tourbiz.nl dit kan individueel, per groep of als bedrijf.

 

 

 

bekijk de webversie  |  afmelden nieuwsbrief