nieuwsbrief tomaat week 23 Bekijk dit bericht in uw browser

nieuwsbrief tomaat week 23



WE MOETEN NU OP DE ZOMERSTAND !!!!!


-De gewassen zijn de laatste week minder sterk geworden, we hebben wat minder licht gehad, zeker in het zuiden. De koppen worden dan ook wat spitser, en de tros wat korter, de plantbelasting is vrij hoog.
Soms al wat te zwakke trospunten.

De komende week wordt vrij zwoel weer aangegeven, niet te warm overdag, maar wel vrij warme nachten en een trage afkoeling in de avond.

-In deze situatie is het nodig om de etmaal zoveel mogelijk te drukken. Werk op kracht. Vooral in de vroege ochtend kunnen we nog wat kou pakken !!
Stel de basistemperatuur laag in
b.v. 14
nacht en 17 dag . Stook nauwelijks op en begin pas om 9.00 uur aan de dag. Wel tussen 4.00 uur en 8.00 uur een minimum buis van 40 graden, om ook onderin het gewas wat op te warmen.
Verder kiezen voor het zoveel mogelijk drukken van de etmaal.

-De p-banden moeten op “snel” staan. Niet of nauwelijks knijpen op wind op vocht. Boven de 3 a 4 m/s mag de windzijde net onder de nok.
Op vocht mag niet geknepen worden als het licht boven de 300 Watt is, dus dit kan eventueel alleen in de avond.
De buis overdag mag wegvallen op licht (bij 500Watt weg !!)
alleen als we wat buis nodig hebben voor CO2 mag er wat buis inblijven.

-Vooral in het zuiden zijn veel gewassen de afgelopen week verschillende keren nat geregend (via de luchtramen en/of overlopende goten. Op plaatsen waar het water naar beneden is gekomen goed controleren op aardappelziekte. De eerste symptomen zien we vaak ongeveer een week nadat het water is binnengekomen. Bedrijven die gevoelig zijn voor deze ziekte is het aan te raden om nu vast een keer voorbehoedend te spuiten.

-Nu de gewassen wat dunner zijn geworden neemt-vooral bij de fijnere soorten- de kans op schade van macrolophus weer toe. Hou de bloem goed in de gaten, zeker als we wat zwakkere bloemen hebben kan het hard gaan. Wacht niet te lang met ingrijpen, zeker niet bij trostypen. Bij losgeoogste tomaatjes hebben we wat meer speelruimte.

-Rups zien we de laatste periode ook veelvuldig, terwijl ook de spint een wat groter probleem vormt als voorgaande jaren. Bestrijd deze op tijd en kijk vooral eens
kritisch naar de spuitapparatuur en de afstelling ervan. Op veel bedrijven heeft dit te weinig aandacht. Maak de spuitdoppen schoon en vervang oude doppen op tijd. Kijk goed naar de afstelling (de kegels mogen elkaar niet raken voordat ze de plant hebben bereikt, moet U de onderzijde of bovenzijde van het blad raken, hoe is de rijsnelheid, wordt de achtergevel ook goed meegenomen, is de druk goed, hebben we niet te veel lekkende doppen, ligt er geen vers blad op de buizen (slippen van de wielen!)

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief