HERFST IN AANTOCHT Bekijk dit bericht in uw browser

teelttips tomaat week 36

-We zitten momenteel in de overgang van de zomer naar de herfst. De laatste dagen hebben we te hoge etmalen moeten draaien in verhouding tot de hoeveelheid licht. Gelukkig worden de nachten nu wat frisser, zodat we daar-waar nodig- de etmalen kunnen drukken.


-De onbelichtte teelten zijn nu gekopt of worden de komende week getopt, kleinere soorten zelfs nog wat later. Deze gewassen hebben over het algemeen een vrij zware plantbelasting. Door de warme nachten in combinatie met deze hoge belasting zien we nu wat dunnere en wat blonde koppen op de planten. Ook de trospunten worden vaak wat zwakker.
Het is nu nodig om de voornacht goed terug te laten koelen. Dit om de tros en de plant sterk te houden. Zet er op de dag wel een (korte) piek tegenover (12.30 -17.00 uur). In de ochtend moeten we nu wel zo opstoken dat we een uur voor zon op op minimaal 17 graden zijn. Vanaf 9.00 uur tot 12.30 uur de temperatuur rustig opbouwen. Te warm in de ochtend geeft gemakkkelijk een wat te zwakke trossteel.

-Kijk ook eens goed naar
het glas, nu de nachten kouder worden is wassen weer goed mogelijk. Ook de aangebrachte krijt bij de gevels en het schermdoek boven de pad kunnen verwijderd worden.

-Om de wortels goed te houden is voldoende interen op de mat nodig. We zien nu dat de vochtgehaltes in de mat na 18.00 uur zeer weinig zakken. Het is dus tijd om op tijd te stoppen met druppelen. Stop op tijd, stel na 15.00 uur een voorwaarde van 350 watt in.

-Bij gewassen die getopt zijn is het zaak om eerst 7-10 dagen op kracht te werken. Als het blad wat sterker en dikker wordt kan de temperatuur verhoogd worden. Een koude nacht en een warme dag geeft dikkere vruchten onder in het geas, maar bij een iets vlakker stookregime komen de bovenste trossen wat beter mee.

-Nu de omstandigheden wat vochtiger worden mag er ook wat meer blad verwijderd worden. Gewassen die bovenin vol worden (voor of na het toppen) mogen wat opener gemaakt worden door een blad onder de kop weg te halen. Bij wat schralere gewasen kan onderin wat blad worden verwijderd.

-Bij de belichtte teelten is op diverse bedrijven alweer geplant, maar de meeste telers zitten nog in de fase tussen koppen en de teeltwisseling.
Blijf nu de ziekten goed bestrijden, schoon eindigen is belangrijk, zeker gezien de toename van een aantal gewasbelagers afgelopen seizoen. Maak ook een goed plan voor de teeltwisseling, waarbij zeker de tomatengalmijt aandacht vraagt. De infectiedruk van buiten neemt in de loop van oktober af, dus het is belangrijk dat we tot eind oktober "schoon" blijven. Als dit lukt is de kans groot dat we tot ver in het voorjaar vrij kunnen blijven van deze lastige parasiet.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief