Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Inhoudsopgave

Pedagogische Coach (verdieping)

Per 1 januari 2019 geldt in de kinderopvang (wet IKK) de verplichte inzet van een pedagogisch coach. Naast de FCB erkende scholing tot pedagogisch coach bieden collega's Willeke Essing en Gerrie Compen nu ook verdiepingsmodules voor de Pedagogisch Coach aan, waarin de coachingsvaardigheden verdiept worden en er ruimte is voor het delen van ervaringen. Vorm geven aan een vervolgstap in de professionele ontwikkeling? Er kan gekozen worden uit verschillende verdiepingsmodules.


Interesse? Schrijf je hier in.

Netwerkbijeenkomst Jonge Kind - West-Brabant

Eind januari vond
er weer een geslaagde bijeenkomst plaats van het Netwerk Jonge Kind. Er werd een hoge betrokkenheid getoond en er werden interessante gesprekken gevoerd over doelgericht werken, het wel of niet toetsen bij kleuters en de vaardigheden van de leerkracht. De deelnemers gaven aan de inhoudelijke uitwisseling zeer waardevol te vinden. Tijdens de volgende bijeenkomst gaan we verder met elkaar in gesprek over 'spelend leren'.


Het netwerk biedt IB-ers, bouwcoördinatoren en/of directies de gelegenheid om vragen en ervaringen te delen met professionals uit
de omgeving en de meest recente ontwikkelingen rondom het Jonge Kind worden gedeeld.
Interesse? Je kunt je nog aanmelden voor de volgende bijeenkomst op 25 maart bij Edux. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Met Anouk in de hoek: de huishoek (deel 2)

Spel vormt de basis voor de ontwikkeling van het jonge kind. Om kinderen te kunnen laten spelen is een goed ingerichte speelleeromgeving essentieel.


Adviseur Anouk Brouns zal in een terugkerende reeks informatie delen over haar ervaringen en de mogelijkheden van de speelleeromgeving. Deze keer: de huishoek (deel 2).
Lees hier meer.

Ervaringen uit het werkveld

PIT kinderopvang
& onderwijs
en haar partners in het onderwijs (MBO en HBO) willen de aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven versterken. Recente ontwikkelingen in de kinderopvang en het onderwijs (denk aan de vorming van integrale kindcentra) vragen om een versterkte aansluiting tussen beide werkvelden, waardoor praktijk en theorie meer samen moeten komen.


PIT kiest voor een georganiseerd Praktijkleercentrum, omdat alleen zo een leeromgeving kan ontstaan die optimaal is afgestemd op de praktijk en de belangen van het MBO en HBO. PIT waarborgt hiermee de instroom en bijscholing van toekomstbestendige medewerkers en daarmee de kwaliteit van de kinderopvang en het primair onderwijs.


In het Praktijkleercentrum leren studenten in een nieuwe opleidingssetting. Het Praktijkleercentrum wordt aangestuurd door een stuurgroep van kinderopvang en primair onderwijs (PIT) en MBO Da Vinci College en HBO InHolland. Edux is hierin gevraagd als projectleider. Wij kijken enorm uit naar deze samenwerking.

Leestip: Leidinggeven vanuit interatievaardigheden

Als je werkt met kinderen, zet je voortdurend in op de zes interactievaardigheden. Deze interactievaardigheden zijn een bekend begrip in
de kinderopvang.
Vaktijdschrift Kiddo besteedt aandacht aan het inzetten van deze vaardigheden, in communicatie naar medewerkers, leidinggevende, collega's en ouders. 'De interactievaardigheden helpen je om 'elkaar' taal te spreken, waardoor de kwaliteit van je wekr en werkplezier versterkt wordt'.


Lees hier het hele artikel.

IKC netwerk West-Brabant

Op 12 februari heeft de bijeenkomst van het IKC netwerk West-Brabant plaatsgevonden. Elleke Muller van het Het Talent heeft verteld over haar school, waar intensief wordt samengewerkt met de kinderopvang. Er wordt niet gesproken over 'zorg', maar over passende ondersteuning voor ieder kind én waar kinderen worden ingedeeld op basis van speelniveau in plaats van op basis van het leerstofjaarklassensysteem. Een inspirerend verhaal!


Wil je ook deel uitmaken van het IKC netwerk? Neem contact op met collega Karlijn Brouwers (k.brouwers@edux.nl) of klik hier. Op 20 mei 2019 vindt de volgende bijeenkomst plaats.

Verkeersveiligheid in het nieuws

Bezig zijn met verkeersveiligheid is belangrijk, ook voor de allerkleinsten. Steeds meer gemeenten en provincies investeren in de verkeersveiligheid van jonge kinderen, onder andere door bewustwording. Ook in Etten-Leur heeft de gemeente (en provincie) dit op de agenda staan.


Ook drie locaties van kinderopvang Norlandia in Etten-Leur zijn onder begeleiding van collega Anouk Brouns inmiddels gecertificeerd met het keurkmerk Groen Licht! In BN de Stem stond het volgende artikel.

VIB in de babygroep

De babytijd is een facinerende periode waarin een baby zich in een snel tempo ontwikkeld. Baby's tonen veel babyinitiatieven, vaak heel klein. Wanneer deze initiatieven herkend worden, kan er op gereageerd worden wat de ontwikkeling van een baby verder helpt. Lees hier meer over de mogelijke inzet van Video Interactie Begeleiding.

Edux Onderwijspartners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

w edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.