Nieuwsbrief komkommer week 11 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 11 2017



Eindelijk voorjaar?

De oogst viel velen afgelopen maandag wat tegen, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd op de dinsdag en woensdag. Wij mensen zien dan wel vanaf vorige week vrijdag mooie lichte dagen, maar voordat een komkommer gewas het licht om heeft gezet in uitgroei snelheid duurt altijd een aantal dagen.

Het blijkt maar weer dat uitgroeisnelheid van een komkommer vrucht voor het grootste deel bepaald wordt door de hoeveelheid instraling. Te vaak hebben we afgelopen weken gehoord dat het vrucht te traag was omdat de etmalen te laag waren. Daar waar tegen de lijn van Horti-Consult in etmalen van 1⁰C tot 1.5⁰C hoger werden gerealiseerd was het vrucht niet sneller. Maar wel korter en lichter van gewicht en er trad meer abortie op de stam op.


Afgelopen dagen met gemiddeld 1000 Joule lag de etmaal temperatuur zo rond de 20⁰C. In de komende periode met minder licht moet de etmaal weer omlaag naar net onder de 19,5⁰C en niet veel lager. Het is namelijk al half maart en dan valt een donkere dag (door de daglengte) qua licht altijd mee. Om voldoende groei op het gewas te houden mag de ochtend temperatuur niet boven de 19⁰C liggen. Hoger betekent droger en dus minder cel-strekking en groei (gewas en vrucht). Stel vanaf 12.00 de stooklijn op 21⁰C in. Deze mag gerust op lichtsom (600 – 1200 J) met 2⁰C verhoogd worden. Laat de ventilatie lijn in dezelfde periode meer afstand nemen van de stooklijn, dus naar 25⁰C. Meer vocht in de kas betekend dat de huidmondjes wijder openstaan en de CO2 efficiency beter is. Ook kan het gewas bij een hogere RV gemakkelijker de vruchten voldouwen. Om de etmaal niet te hoog uit te laten komen hoort hierbij een nachttemperatuur van 17⁰C.


Wat in de vorige nieuwsbrief stond omtrent het luchten in de morgen blijft onveranderd. Dus er kort op.


Eerste Myco’s

De eerste Mycosphaerrella op blad en in het vrucht is al weer gesignaleerd. Net als vorig jaar blijkt dat op bedrijven met vroeg Mycosphaerrella het scherm in de namiddag te vroeg dicht gaat. Het warme gewas blijft zeker nog transpireren en pompt de kleinere ruimte helemaal vol. Het Belgische Mycosphaerrella onderzoek van vorig jaar heeft uitgewezen dat rond zonsondergang de meeste sporen in de kaslucht zweven. Het is gebleken dat daar waar om uitstraling van het gewas naar het koude dek werd voorkomen door het doek op tijd dicht te trekken er juist meer Myco’s voorkwam. Als het scherm vroeg dicht moet dan moet er op zowel vocht als temperatuur gekierd worden. Het gewas moet nu eenmaal naar de ingestelde voornacht temperatuur toe. Het gewas en dus ook het vrucht wordt veel sterker als het scherm gefaseerd dicht gaat. Dat wil zeggen om 18.00 uur als het buiten onder de 5⁰C is, stel 4 uur later 7⁰C buitentemperatuur in en rond 02.00 uur mag het scherm bij een buitentemperatuur van 9⁰C dicht.


Al weer Meeldauw

Ook de eerste meeldauw is weer gesignaleerd. Pluk als eerste de aangetaste bladeren weg. En wacht dan af. De meeste gewassen zijn nog lang niet in balans en sterk genoeg om een bestrijding aan te kunnen of het moet met Vivando gebeuren. Maar voor de Fungaflash is het nog veel te vroeg.


Tabaksnecrose virus

Na maar dan 10 jaar weg geweest te zijn komt op een aantal bedrijven het tabaksnecrose virus voor. De symptomen zijn de volgende op de oudere bladeren verschijnen vooral langs de nerven grootte necrotische plekken, het lijkt wel alsof het blad verbrand is. Anders dan bij het meloenennecrose virus waar de symptomen zich juist op de jonge bladeren openbaren zie je bij het tabaksnecrose virus aan het jonge blad niets. Verder zijn de grijze strepen op stam en bladstelen kenmerkend voor dit virus. En als laatste valt op dat de baarden erg snel verdrogen. Vruchtschade is nog nooit waar genomen. We weten echter niet welk effect dit virus in combinatie met komkommerbont virus geeft. Raadpleeg bij twijfel uw adviseur.



Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief