tomaat nieuwsbrief Bekijk dit bericht in uw browser

tomaat week 48 2016

-Op de bedrijven met onbelichte teelten zit het seizoen er nagenoeg op. Veel tuinders hebben de laatste tomaten geoogst, een enkeling is zijn gewas nog aan het leegknippen. Bij de belichters is de situatie net andersom, de vroegere planters zijn al volop met de oogst aangevangen, en de latere planters komen binnen enkele weken in productie. De plantenkwekers zijn momenteel de eerste planten voor de reguliere teelten aan het afleveren.

-Qua onderstam is er voor de komende periode veelal gekozen voor de sterkere onderstammen. Bedenk wel dat de sterkste onderstammen niet altijd de gemakkelijkste zijn bij de start van de teelt. Het voordeel van de sterkste onderstammen komt er pas uit in de zomer en het najaar, Bij de start hebben we er vaak meer last van als plezier. Op deze onderstammen moet altijd
een wat generatievere sturing worden losgelaten. Denk hierbij aan voldoende hoge etmaal, voldoende verschil dag/nacht,
(al snel 5 graden als de tros in zicht is) en aan wat hoger EC’s (4). Het is verstandig om –zeker bij de wat vroegere plantingen - de plant niet direct op de mat te zetten.
Soms hoor je het verhaal dat een onderstam te sterk is, maar ik denk dat er dan niet voldoende generatief op is gestuurd !!!!!
Uitzonderingen daargelaten kun je met een sterke onderstam vaak het verste komen.

-Bij de belichtte teelten is het nu de tijd om de stengeldichtheid te gaan vergroten. Schat goed in hoe uw huidige plantbelasting is. Tuinders die vrij snel zijn gegaan of al dicht staan in de afgelopen periode en hierdoor veel belasting hebben opgebouwd doen er verstandig aan om de extra kop nog even uit te stellen. Deze gewassen hebben nu al 18 uur licht nodig. Voor bedrijven die nog geen maximale belasting hebben mogen nu de koppen blijven staan.

-Bij het belichten zijn er al tuinders die vrij vroeg starten, soms al voor 23.00 uur. Bedenk dat deze planten dan al vrij vroeg in de nacht geopende bloemen hebben, maar dat die (rasafhankelijk) ook al vrij vroeg in de ochtend sluiten. Dit kan al rond 10.00 uur het geval zijn. Als je bedenkt dat een hommel minimaal
30 a 40 W buitenlicht (hebben we vaak pas rond 9.00 uur) nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen dat is het mogelijk dat bij te vroeg starten van de belichting er in de ochtend te weinig tijd is voor een goede bevlieging.
Hou dit in de gaten, in dat geval niet voor 23.00 uur starten met de assimilatiebelichting.

-De tomatengalmijt heeft met afgelopen seizoen voor toenemende problemen gezorgd. In de belichtte teelten is deze nu ook al weer regelmatig te signaleren. Besteed bij de teeltwisseling goed aandacht aan het goed schoonmaken van de kas en spuit de teeltruimte met 400 cc silwet gold per 100 liter water. Als deze ziekte in de teelt wordt waargenomen kan een enkele plant worden weggenomen, maar zijn er meerdere plekken waar deze wordt gesignaleerd dan is het verstandig om minimaal 3 keer in 10 dagen een bestrijding uit te voeren. Hiervoor zijn weinig middelen beschikbaar, veel wordt gewerkt met oberon en silwet gold (80 cc /100 liter) Silwet gold is wat hard, let hiermee op bij jonge gewassen.

-Hiernaast zien we in toenemende mate ook de bemisia witte vlieg verschijnen.
Deze is wat beweeglijker en kleiner als de normale witte vlieg. De bemisia zien we over het gehele gewas, dus ook onderin de plant. Deze witte vlieg kan zich enorm snel ontwikkelen als de etmaaltemperaturen hoog worden. Het is dus zaak om de bemisia
bij aanwezigheid snel te onderkennen. Omdat de bemisia moeilijk chemisch te bestrijden is kan in het voorjaar vooral worden ingegrepen door fors biologisch uit te zetten.

-Een te zwaar of te vegetatief belichtingsgewas kun je in deze wat koude periode goed dunner en/of generatiever sturen door de laatste 3 uren van de belichtingsperiode gebruik te maken van het schermdoek. Laat dit dichtlopen met een kier van 10-25 cm (3-10 graden buitentemp.) Hou de lampen aan op 100%, de buis erin op 50-55 graden en zorg dat er boven het scherm een kier van 5 – 20 cm in de luchting staat. (ook afhankelijk van de buitentemperatuur). We zien dan dat het vochtdeficiet behoorlijk oploopt, zodat we een wat meer generatieve kop kunnen realiseren. Bovendien is het bij een wat te zwaar gewas op deze manier gemakkelijk om de temperatuur vast te kunnen houden.
Bij een vrij dun gewas deze actie nooit uitvoeren !!!!

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief