Jaargang 2, nummer 2, 17 augustus 2012

3e Europese rijbewijsrichtlijn Overeenkomst Ondile B.V.

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

 

 

Wanneer komt er een Europees rijbewijs?

 

Vanaf 19 januari 2013 komt er 1 Europees rijbewijs. Dit rijbewijs vervangt de verschillende modellen voor het rijbewijs die nu in de Europese Unie (EU) bestaan. Dit is het gevolg van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Alle rijbewijzen in de EU-landen krijgen hetzelfde uiterlijk. Het rijbewijs krijgt het formaat en model van een bankpas, eventueel met een chip om extra informatie op te kunnen slaan.

 

Derde Europese Rijbewijsrichtlijn treedt in werking op 19 januari 2013.

 

Aanleiding en doel van de derde rijbewijsrichtlijn.

De huidige (tweede) Europese rijbewijsrichtlijn uit 1991 is de afgelopen jaren vaak aangepast. Daarom is besloten om een derde Europese rijbewijsrichtlijn op te stellen. De derde rijbewijsrichtlijn heeft tot doel de regels van het rijbewijs te herschikken. De regels rond het rijbewijs worden Europees meer gelijk getrokken. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat er één Europees rijbewijsmodel komt. Tot slot is het de bedoeling dat de kennis en kunde van de rijexaminatoren Europees verbeterd worden.

 

Rijbewijscategorieën D

Naast de categorie D wordt de categorie D1 ingevoegd. Met een rijbewijs van de categorie D1 mogen maximaal 16 personen, exclusief chauffeur, vervoerd worden. Voor deze categorie geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Wanneer echter de code vakbekwaamheid is gehaald, kan een bestuurder zijn rijbewijs voor de categorie D1 vanaf 18 jaar halen. Voor rijbewijscategorie D geldt een minimumleeftijd van 24 jaar. Wanneer echter de code vakbekwaamheid is gehaald, kan een bestuurder zijn rijbewijs voor de categorie D vanaf 21 jaar halen. Daarnaast zal de geldigheidsduur van het rijbewijs voor de categorieën D1 en D vijf jaar worden vanaf de invoering van de derde rijbewijsrichtlijn. De categorie D geeft automatisch recht op de categorie D1. Deze categorie staat op dit moment al op het huidige Nederlandse rijbewijs, echter met ingang van 19 januari 2013 kan men ook apart examen doen voor de categorie D1.

 

De inwerkingtreding van de derde rijbewijsrichtlijn heeft geen invloed op de pilot met betrekking tot de verlaging van de minimumleeftijd voor buschauffeurs naar 18 jaar; deze wordt gewoon voortgezet. Wanneer de uitkomsten van de pilot bekend zijn, kan worden besloten of de minimumleeftijd voor buschauffeurs definitief wordt verlaagd of niet.

Rijbewijscategorieën E

D1E - voor de categorie D1E geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Wanneer echter de code vakbekwaamheid is gehaald, kan een bestuurder zijn rijbewijs voor de categorie D1E vanaf 18 jaar halen. De geldigheidsduur van het rijbewijs is vijf jaar.

DE - voor de categorie DE geldt een minimumleeftijd van 24 jaar. Wanneer echter de code vakbekwaamheid is gehaald, kan een bestuurder zijn rijbewijs voor de categorie DE vanaf 21 jaar halen. De geldigheidsduur van het rijbewijs is vijf jaar.

 

Voor de totale inhoud en regelgeving kunt u hier klikken:

 

http://nieuwsbrief.knv.nl/knv/nieuwsbrief_bus.nsf/ea85789be6fcd70dc12571aa002d69eb/6a901b1a40dac28ac1257a100037f560/$FILE/Algemeen_Factsheet_042012.pdf

Overeenkomst STAOBB en Ondile Uitgeverij B.V.

 

Na de laatste bestuursvergadering van STAOBB eind juni 2012 is er een raamovereenkomst afgesloten tussen Ondile Uitgeverij BV te Capelle aan de IJssel en STAOBB te Den Haag.

 

1.  Doel van samenwerking

Komen tot branche – erkende leermiddelen die passen binnen beroepskwalificaties (rekeninghoudend met de Richtlijn Vakbekwaamheid betreffende code 95 nascholing chauffeur en de eisen vanuit SKTB) van de medewerkers in het personenvervoer.

 

2.  Uitvoering van samenwerking

De uitgever ontwikkelt in samenspraak met STAOBB, specifiek STAOBB/Ondile lesmateriaal en stellen dit lesmateriaal tegen markt conforme prijzen ter beschikking aan de opleiders, die volgens STAOBB methode de nascholingscursussen mogen geven.

 

STAOBB zal dit materiaal zoveel mogelijk onder de aandacht brengen van opleiders, touringcarbedrijven en touringcarchauffeurs. STAOBB zal opleiders die gebruik maken van STAOBB/Ondile lesmateriaal indien mogelijk faciliteren met subsidie volgens de dan geldende subsidieregelingen (ESF en eventuele extra STAOBB subsidie).

 

De uitgever zal naast cursusboeken ook per nascholingstitel ondersteunend materiaal gaan leveren, zoals:

-          Power point presentaties

-          Vragen en antwoorden

-          Eventuele cases(per nascholing 5 opdrachten)

-          Praktijk opdrachten / beoordelingen

-          Roosters (code 95)

-          Leerdoelen (code 95)

 

Aan het goedgekeurde STAOBB basismateriaal kunnen geen wijzigingen worden aangebracht. Aanpassing kunnen uitsluitend bestaan in het toevoegen van een afnemerslogo en of omslag of een aanvulling van de inhoud (denk aan bij bijvoorbeeld specifieke bedrijfseisen / procedures bij de afnemer).

 

Uitvoering van de overeenkomst

Uitgever heeft in samenspraak met STAOBB het volgende lesmateriaal ontwikkeld voor de opleiding tot nascholing van touringcar-/buschauffeur. In dit geval gaat het om de volgende door STAOBB erkende nascholingscursussen:

 

  • V03 HNR bus
  • V04 Schadepreventie
  • V06 BBS
  • N18 digitale tachograaf
  • N47 praktische talen kennis( nog in ontwikkeling)
  • N48 Sociale Vaardigheden
  • N64- TNR, N65- TNV en N66- Ti0
  • N78 Omgaan met Agressie
  • N90 chauffeursdag
  • N124 Gezond op weg
  • N125 Techniek, diagnose stellen bij pech
  • N126 Wintervoorbereiding

 

Bij het geven van nascholingscursussen aan uw chauffeurs door STAOBB erkende opleidingsinstituten dienen zij het lesmateriaal voor de docent en uw chauffeurs te bestellen bij Ondile Uitgeverij bv, Capelle aan de IJssel. Voor meer informatie zie website www.ondile.nl of tel: 010-264303.

Berichten vanuit het Bestuur

 

Het bestuur heeft op de laatste bestuursvergadering besloten in het kader van arbeidsomstandigheden van de chauffeur, dat er een ergonomisch onderzoek zal worden uitgevoerd naar de verantwoorde chauffeurswerkplek in touringcars. In principe zal er een werkgroep gevormd worden waarbij in samenwerking  met het NEN instituut gewerkt zal worden aan een NEN normering voor een verantwoorde en ergonomische werkplek van de touringcarchauffeur. Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Reminder Tourbiz 2012

 

 

 Begin juni heeft STAOBB aan alle touringcarbedrijven die FSO-premie betalen per post een uitnodigingsbrief voor Tourbiz 2012 verzonden, plus miniposter van Tourbiz en een exemplaar van de flyer. Het verzoek aan de bedrijven is om de poster goed zichtbaar in de kantine op te hangen en misschien een kopietje van de flyer in de postvakjes te doen.

 

 

Tourbiz wordt op 10 november 2012 gehouden in de Efteling en alle branchegenoten plus gezinsleden zijn van harte welkom. Aanmeldingen voor Tourbiz ontvangt STAOBB het liefst digitaal, via www.tourbiz.nl. Misschien kan het bedrijf de inschrijvingen van medewerkers en gezinsleden wel coördineren (intekenlijst).

Vraag en antwoord

V.    Wanneer dien ik mijn declaraties voor de ESF subsidie periode die eindigt op 31 juli 2012 uiterlijk ingeleverd te hebben bij Sociaal Fonds Taxi?

A.    De declaraties die vallen onder de subsidie periode tot en met 31 juli 2011 onder codenummer 2011ESFN361 dienen op zijn laatst voor 31 augustus 2012 te zijn ingediend. Daarna komen zij niet meer in aanmerking voor 40% ESF subsidie.

V   Geldt dit ook voor de 15% extra STAOBB subsidie?

A.    Bepalend in welke periode uw subsidie aanvraag valt is de datum van aanvang van de cursus.Echter doordat het STAOBB bestuur besloten heeft om de subsidie periode te verlengen tot en met 31 december 2013, kunnen de declaraties die betrekking hebben op de periode tot en met 31 juli 2012 ook nog ingeleverd worden tot en met 30 september 2012.

V.    Wanneer ik twijfel heb of een opleidingsinstituut door STAOBB gecertificeerd is en voor welke cursussen, kan ik dan ook schriftelijk of telefonisch informatie verkrijgen?

A.    Ja, indien u op de website van STAOBB en /of Sociaal Fonds Taxi niet de juiste gegevens kunt vinden, kunt u altijd een mail sturen naar j.disveld@staobb.nl of bellen 06-51430066.

bekijk de webversie  |  afmelden nieuwsbrief