Nieuwsbrief Komkommer week 17 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

























Nieuwsbrief komkommer week 17 2016


Weinig groei:

In de vorige nieuwsbrief schreven we het al. Dat een etmaaltemperatuur hoger dan 20.5°C een verzwakking van het gewas geeft. En dat is precies wat er vorige week in veel gewassen Proloog te zien was. Te weinig en te zwakke groei, vanwege een te hoge etmaal. Er heerst nog steeds een oude gedachtegang dat hogere etmalen een versnelling van de uitgroeiduur geeft. Het tegen deel is echter waar, je verzwakt het vruchtbeginsel, dat daardoor minder goed zet. En een minder goed gezet vruchtbeginsel is per definitie trager in uitgroei.

Voor de lichthoeveelheid van deze week geldt dan ook een etmaaltemperatuur van maximaal 19.5°C. En bij minder dan 500 joule mag de 19°C niet gehaald worden.

Alleen daar waar te hoge etmalen zijn aangehouden komt ook bladverdroging op de stambladeren
voor.
Dit is niet vreemd, want als er al te weinig bovengrondse groei is, is er veel te weinig wortelgroei. Dat in combinatie met schraal weer en dagen van 2000 Joule geeft bladverdroging, het blad kan zichzelf namelijk niet meer koelen.


Mycosphaerrella:

Daar waar te veel geschermd (te vroeg dicht)
is komt veel myco’s in kopjes en op het blad voor. De zichtbare hoeveelheid rotte punten door deze schimmel valt in de Proloog mee. Verruil
Fungaflash (was voorheen Fungaflor)
voor iets sterkers. Zowel Collis als Luna hebben een beter effect op Mycosphaerrella. Luna mag pas na 1 mei ingezet worden en alleen als gewasbehandeling.

Veel Myco’s op het blad duit op een zwakker gewas en een broeierig klimaat vooral in de namiddag en vroege avond. Want dan zweven de meeste spore in de lucht. Mycosphaerrella wordt nog altijd effectief bestreden als er meer fossiele energie in een gewas gestoken wordt en dan vooral in de avond en ochtend.


Schermen:

Bovenstaande problemen zijn dus mede veroorzaakt door te veel schermen. Wat is er gemakkelijker dan het scherm in de avond langer openlaten? Waardoor de kas lucht sneller afkoelt naar de ingestelde voornacht temperatuur en de etmaal niet te hoog oploopt. Uitstraling van een gewas aan het eind van de dag naar het snel afkoelende kas dek is alleen dan een probleem als het gewas te sterk is. Bij gewassen met te weinig groei zorgt deze uitstraling voor een veel lagere planttemperatuur en daardoor meer groei, dikkere koppen en veel sterkere vruchtbeginsels. De buitentemperatuur waaronder het scherm dicht mag lopen moet voor middennacht terug gebracht worden tot 8°C of lager. Bij een verschil van 10°C tussen buitentemperatuur en ingestelde voornacht temperatuur zal er altijd voldoende buisvraag zijn.


Drogba:

Voor diegene die de rustige teeltwijze die bij een Proloog hoort niet aanstaat,
is Drogba misschien wel een goede optie. Het is een ras met voldoende groei, maar die zich op de rank helemaal vollaad met bloemen en vruchtbeginsels. Door deze overdaad is het gewas ook niet echt selectief op het vrucht. En zal het vrucht niet snel uitgroeien tot een veertiger. Over de kleur van het vrucht kunnen we kort zijn, die is lichter dan dat van Proloog. Maar de meeste Drogba staan wel bij een verkeerde temperatuur.


Virus:

We weten niet of het aan het virusprotocol ligt of aan het feit dat de meeste gewassen nog niet lekker aan het groeien zijn. Maar er is veel minder virus op pad dan vorige jaren op hetzelfde moment.
Kan uiteraard over 1 af twee weken weer geheel anders zijn


Spint:

Het schrale weer van vorige 2 weken heeft voor een explosie aan spint gezorgd. Probleem met de biologische spintbestrijding is dat er geen echte topper zoals Swirskii of Macrolophus (in tomaat) uit gezet kan worden. De Californicus is goed, Phytoseius is goedkoop en de Feltiella acteert alleen in haarden. Betekent dat er altijd bijgestuurd zal moeten worden. En bijsturen met Nissorun of Floramite doe je het liefst voordat het te laat is.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief