TOMAAT WEEK 5 2018 Bekijk dit bericht in uw browser

NA REGEN KOMT ZONNESCHIJN; LAAT MAAR KOMEN !!!!



-De niet-belichtte teelten zijn dit jaar traag op gang gekomen. Door het donkere weer in december en januari is op veel bedrijven een achterstand van 7-10 dagen ontstaan in de ontwikkeling van de planten. De vroege december planters moesten starten met etmalen van 15-16 graden afhankelijk van het planttype en ras. In de loop van januari kon de etmaal verhoogd worden naar 16 a 17 graden, en de laatste week kunnen veel bedrijven de etmaal boven de 17 graden gaan aanhouden.
Maar de ontwikkeling van de planten blijft op een rustig niveau.

-Ook de belichtte teelten hadden last van het donkere weer. Waar normaal etmalen van 19.5 - 20 graden worden gedraaid moeten we het nu doen met 0,5-1 graad lager. En hierbij wordt nog volop belicht, vaak nog 19 uur per etmaal. Ook hier zien we een tragere voortgang in de gewassen, terwijl ook de grofheid wat lager blijft.

-Bij de onbelichtte tomaten hebben we momenteel nog weinig belasting, terwijl de planten al goed zijn ingeworteld in de mat. Dit betekent dat de plant de komende periode sterk kan gaan reageren op een toename in licht. Reageer hier goed op door zowel lichtverhoging en lichtsomverhoging in te stellen.
Lichtsomverhoging kan dag en nacht worden ingesteld op 0,5-1 graad. Bij de huidige belasting van gemiddeld 2 trossen kan dit bij een traject van 200-300 Joules

(wel wat afhankelijk van ras en plantdichtheid). Overdag mag gerust met 2-4 graden lichtverhoging worden gewerkt (traject 150-250 W)

Zet nu ook overdag een minimum buis in van minimaal 45 graden (11.00-16.30 uur).Dit om zeker de dagtemperatuur voldoende te realiseren.
In deze fase mag de sturing vrij generatief zijn, het halen van een voldoende hoge dagpiek is belangrijk.

-De belichtte gewassen hebben nu de volle belasting, dus daar is het niet zo nodig om flink op licht te reageren.
Het is in deze gewassen wel de tijd om er extra koppen bij te maken. Kijk wel even of het gewas voldoende sterk is en de grofheid in de plant voldoende, anders is het beter om het aanmaken van de koppen een weekje uit te stellen.

-Bij het huidige zachte weertype kan het scherm overdag vlot open. Voor 10.00 en na 15.00 meten we nauwelijks lichthoeveelheden, maar momenteel hebben we al het licht wel nodig. Het scherm mag open van 9.00-17.00 uur mits er minimaal 50 watt licht is. Als het kouder wordt (

-Bij de belichtte teelten komen al veel ziekten en plagen voor, maar gelukkig op een vrij rustig niveau.
De galmijt zit er wel, vooral bij de wat vroegere belichters (geplant in-of voor september) Op deze bedrijven is de plaag echter vrij goed onder controle gehouden. Rups , witte vlieg en spint zien we wel af en toe, maar ook in geringe mate.
De tuta is de laatste weken wel vrij snel aan het opkomen, veel bedrijven vangen nu adulten met de feromeenvallen, en in sommige gewassen zien we een toename van het aantal gangen, nu ook wat hoger in de plant.
De nessi komt op een aantal bedrijven ook wat meer naar voren, wat hierbij opvalt is de snelle ontwikkeling van deze roofwants.

Als je deze ziet moet je er kort op zitten. Spuit de bovenste 40 a 50 cm van de plant, daar houden de meeste zich op.
Mogelijkheden zijn spruzit (Belgie; in opgebruiktermijn), gazelle en steward
(werkt wat trager.)

De laatste weken is er ook een lichte toename van de bemisia witte vlieg waarneembaar. De aanwezigheid hiervan is wat meer geconcentreerd in het westen van Nederland en in Belgie. In Oost Nederland en Duitsland is de druk hiervan nog vrij gering. Belangrijk hierbij is het uitzetten van voldoende biologische bestrijding
(macrolophus, encarsia en eretmocerus). Chemisch bestrijden van deze plaaginsect is wat lastiger.
Ook het effect van de gele vangbanden is relatief wat minder, omdat de bemisia zich wat meer ik onder in het gewas ophoud.

-Vooral bij de niet belichtte teelten is het momenteel wat rustiger qua arbeid.Soms zie je dan dat werkzaamheden naar voren worden gehaald, b.v.
het bladplukken. Dat is niet verstandig, we jonge gewassen hebben het blad nu nog nodig.
Gebruik deze tijd eens voor wat extra controle. Denk hierbij aan afgifte van het druppelsysteem, de filters, de meetboxen in de kas, onderhoud aan diverse mechanische kasonderdelen, buisrailkarren etc.
Of denk eens aan de klusjes die zijn blijven liggen, b.v. een scheur of zwak stuk in de betonpad wat nog
gerepareerd moet worden.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief