Wordt onze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de nieuwsbrief hier online.

Inhoudsopgave

Met Anouk in de hoek: de huishoek


In de
tweede blog in de serie 'Met Anouk in de hoek' staat de huishoek centraal. In de huishoek proberen we de wereld van de kinderen naar binnen te halen, de wereld die zij het beste kennen: hun thuis. Dit doen we met een doel, we willen de kinderen de mogelijkheid bieden hun levenservaringen te verwerken en uit te spelen. Klik hier voor het artikel.

Edux/RIJKT relatiemiddag (5 november 2018)

Op 5 november
is er
vanuit Edux/RIJKT een eerste relatiemiddag in Eindhoven georganiseerd. Het doel van deze middag was het leggen van contacten enin te gaan op
schoolplanontwikkeling, visievorming, kwaliteitsmanagement en ontwikkeling van kincentra. De middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.
Er komt zeker een vervolg op deze middag. Mocht je over genoemde onderwerpen of andere mooie ontwikkelingen binnen Edux/RIJKT meer willen weten neem dan contact op met
René Derksen, Sanne Maas of Sandra van Laarschot.
We hopen je graag te ontmoeten op een volgende relatiemiddag. Houd hiervoor onze nieuwsbrief en social media in de gaten.


(H)erkenning van hoogsensitiviteit bij kinderen

Om de ontwikkeling van een positief zelfbeeld bij een hoogsensitief kind te stimuleren en hem of haar zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling, is vroegtijdige herkenning en erkenning essentieel!
Hier klik voor het artikel van Barbara Stevens.

KIES voor het kind


Veel kinderen maken een (echt)scheiding van ouders mee. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaak nadelige gevolgen ondervinden van de scheiding. Onze adviseur Celine Groen-Bakker is sinds kort KIES-coach. Wil je meer te weten komen over KIES, neem contact op met Celine. Klik voor haar gegevens hier.


Meer O&O-leren in methodes N&T, hoe doe je dat?

Bestaande methodes Natuur & Techniek met weinig extra lesvoorbereiding meer onderzoekend en ontwerpend maken, hoe doe je dat? Samen met SLO (Marja van Graft) en Saxion (Martine Gijsel) gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een gratis tool en voorbeeldlessen. En we horen graag jouw input! Waarom? Klik hier.

Het belang van vrij spel - ervaringen uit Finland


Onze oud-collega Andrea Stassen is in augustus van dit jaar met haar gezin verhuisd naar Finland. Andrea zal ons gedurende haar verblijf in een blog vertellen over haar ervaringen met de opvang en het onderwijs daar.

Lees hier over de eerste periode.

Een IKC tweedaagse: een goede eerste stap


Wil je samen met (een afvaardiging van) jouw team de eerste stappen zetten op weg naar een integraal kindcentrum? En wil je dit doen in een ontspannen sfeer, met veel ruimte voor professionele kennismaking, het formuleren van concrete acties en aandacht voor leiderschapsstijlen? Dan is de IKC tweedaagse een goede eerste stap! Lees hier meer.

Onze nieuwe collega's al ontmoet?

Edux groeit! We hebben afgelopen tijd een aantal nieuwe collega's mogen verwelkomen. Benieuwd naar wie dit zijn? Via onderstaande links stellen zij zich voor.


Ingeborg van der Hilst

Jantine Steenwijk

Lotte Hamers

Sanne Maas

Taal en W&T


"In dit artikel lees je over de talige kenmerken van een lessenserie Wetenschap en Techniek (W&T) en de taalbevorderende en taalondersteunende strategieën die leraren van groep 6 in het kader van een onderzoeksproject hebben leren toepassen”. Zo start het artikel dat Eva van de Sande samen met Martine Gijsel (Saxion) en Joep van der Graaf (Universiteit Twente) heeft gepubliceerd in Meertaal.
Voor het artikel mail Eva en ze stuurt je de pdf.



Verkeersactie 'papa-mama deal'

Kober kinderopvang in Bavel stond 15 november in het teken van de afrap van de verkeersactie 'Papa-mama deal'.
De verkeersactie is een samenwerking tussen Kober, gemeente Breda, provincie Noord-Brabant en Edux. De gemeente Breda hoopt dat veel kinderopvangteams zullen aansluiten bij deze verkeersactie.

Lees
hier meer over de aftrap in Bavel.

Een succes: Edux bij Wij zijn JONG.

Een half jaar na de aansluiting van Edux bij Wij zijn JONG onder de divisie RIJKT (lees hier) zijn er al vele mooie verbindingen ontstaan, die hebben geleid tot nieuwe trajecten en innovatieve ontwikkelingen.

  • In samenwerking met onze ICT-collega’s van Korein Shared Services (KSS) zijn wij een onderzoek gestart naar digitale geletterdheid en onderzoekend en ontwerpend leren. De inzichten uit dit onderzoek, vertalen wij direct naar de praktijk.
  • Edux en RIJKT koppelen wetenschap en techniek aan ontdekkend leren en talentontwikkeling. De focus van onze dienstverlening ligt op het bevorderen van een actieve, kritische en analytische leerhouding bij kinderen én leerkrachten.
  • Onze vier babytrainingen en de twee trainingen voor pedagogisch coach (video interactiebegeleiding en coachen / pedagogisch coach binnen de kinderopvang) zijn officieel geaccrediteerd door het FCB.
  • Sinds Edux deel uitmaakt van Wij zijn JONG, nemen de vragen op het gebied van IKC-begeleiding een vlucht. Zowel scholen als kinderopvangorganisaties zien het als een meerwaarde dat wij de praktijkervaringen van Mondomijn met onze relaties kunnen delen. Het succes van Mondomijn rollen wij in 2019 breed uit!
  • Hoe tof is het dat de adviseurs van Onderzoek en Begeleiding zich verenigen met het team van KluppluZ? KluppluZ is een divisie binnen Wij zijn JONG, die begeleiding en training aanbiedt voor kinderen met (tijdelijke) behoefte aan extra ondersteuning: op school, thuis, individueel of in de groep. De collega’s van O&B en KluppluZ versterken elkaar vanuit kennis en ervaring. Dit komt rechtstreeks ten goede aan het kind.

In deze nieuwsbrief delen wij enkele successen. Wij zijn trots en blij met de stap, die Edux en RIJKT hebben gezet om onze krachten te bundelen binnen Wij zijn JONG.

Edux Onderwijspartners

 

Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout

Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout

t (076) 524 55 00

e info@edux.nl

w edux.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich eenvoudig afmelden.