Tomaten Bekijk dit bericht in uw browser

Teelttip week 5 2019


Belicht,

Doordat de dagen langer worden en dat er op veel bedrijven voor 24:00 uur wordt gestart met belichten is de rustperiode voor de plant korter geworden. De plant heeft voordeel als er een uur later wordt gestart met belichting. (Meer ruimte om de elementen te verdelen). Bij zoninstraling van boven de 400 watt instraling kan worden overwogen om de belichting te halveren. Want bij voldoende buitenlicht krijgt de plant genoeg en kan misschien de stroomhandel een inkomstenbron zijn.


Op veel bedrijven vraagt de biologie veel aandacht. Het is heel lastig om de Tuta, Nesi en Galmijt onder controle te houden. Bij een aantal bedrijven valt dit niet helemaal mee! Hierdoor zien we verschuivingen naar langere tijd chemische of juist toch proberen om biologisch het probleem op te lossen.
Aangezien de chemische mogelijkheden af neemt, zijn we aangewezen op alternatieven zoals; blad verwijderen uit kas, blauwe lamp en of vanglinten.


Maar: “Hoe goed maken we schoon tijdens de teeltwissel?” Vaak wordt aangegeven; we doen ons best, maar met deze problemen lijkt dit niet voldoende. Zouden we met z’n allen niet meer tijd in de teeltwissel moeten steken om echt schoon te gaan!! Natuurlijk zijn er 1000 argumenten om dit niet te doen, maar die ene….., is meer dagen, meer tijd, en echt alles. Want een schone start had nu waarschijnlijk een gemakkelijkere teelt gegeven.


Onbelicht,

De planten blijven momenteel achter, het licht is hard nodig. De afgelopen weken was het lastig om de tros goed te laten zetten. Er was vooral een generatieve sturing nodig. Maar de weersberichten zijn hoopvol, er komt ruimte om een stengels erbij maken, maar vooral snelheid in de plant krijgen.


Een aantal kwekers krijgen te maken met de eerste drain aangezien de intering van de mat aan het einde loopt (rond tros 4). De Ec zijn over het algemeen hoog, maar is ook nodig geweest om de plant generatief te houden.


De biologie (macrolophus) wordt uitgezet. Alleen is de vraag: zijn er alternatieven, als we de druk van Nesi en Tuta onder control willen houden?


Al gauw zal het vocht in de kas toenemen, zorg dan ook dat de P-banden ruim staan. Lucht aan de windzijde is niet nodig, maar ook de luwzijde zal rustig moeten lopen om kouval te voorkomen. Onderweg zien we tuinders die veel schermen aan het einde van de dag, kijk uit als tijdens het schermen het vocht in de kas toeneemt. Ben je niet meer generatief aan het sturen (hogere temperatuur aanhouden) maar juist aan een vegetatieve actie bezig.



Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief