Zeer schraal weer ? Bekijk dit bericht in uw browser

Komkommer week 20 2016

komkommer week 18 2016

Zeer schraal weer?

Uitzondelijke schrale dagen bepalen op dit moment de stand van de gewassen. Elk jaar hebben we in deze periode van die
dagen met heldere blauwe luchten , veel instraling en zoals
de meeste telers zal
zijn op gevallen zijn de buiten RV waarde erg laag.
Geen omstandigheden waarvan gewassen volgroeien. De oude gewassen blijven open , generatief
, maar
zijn instaat om veel te produceren. Daarbij is de kwaliteit bij de oudere gewassen niet meer helemaal "Top ", en wordt men
gedwongen iets lichter te oogsten en soms meer te selecteren.
Het koude schrale weer vraagt
nu alle
aandacht om dit
om te zetten in een goed groeiklimaat.

De basis ligt bij voldoende nanacht temperatuur. Kom met een kas temperauur van 20 c uit de nacht om het gewas op verdampings activiteit te hebben.
Voorkom dat het vocht in de morgen uren niet te snel wegzakt als gevolg van een te kleine P-band of een ventilatie te kort op de stooklijn.
Zet het scherm in , dit kan vanaf 10.30 uur zijn op basis van straling boven de 600 watt om te voorkomen dat de kas temperatuur te snel stijgt om vocht in de kas te behouden.
Bedrijven die zich toegelegd hebben op AV ( Absoluut vocht)zien hoe grillig de buiten omstanden invloed hebben op het koelend vermogen van de plant.
Het koelt door de koude wind in de middag en nammiddag erg snel af in de kas. Luchten aan de windzijde is daarom niet of nauwelijks te realiseren. Het kan zelfs nodig zijn ook de luw zijde bijna gesloten te houden. Het scherm kan daarom tot 17.00 - 18.00 uur ingezet worden. Voor sommige is het scherm te handhaven op basis van uitstraling tot in de voornacht.
Nu nachten sterk afkoelen daalt de kas temperatuur in de voornacht snel tot 17 - 18 C
en kan de nanacht van 19 - 19,5 vanaf
23.30 tot 3.00 uur worden ingezet.
Door schrale omstandig koelt de plant veel meer en blijft de planttemperatuur lager. Dit betekent dat de gerealiseerde etmaal temperatuur nu ruim een 0,5 c
hoger mag zijn dan wat men normaler wijze aanhoud.

Sommige bedrijven hebben het oude gewas al geruimd en
hebben de nieuwe planten alweer in de kas staan. In de eerste teelt was Proloog het ras. Nu in de tweede teelt zien we een opkomst van Kurios , Dee -lite en proeven van Lauzane(RZ) en Dubai (Ruiter)
De jonge planten krijgen veel
zon
bij relatief
koude buiten omstandigheden en dus minimaal
met een 19,5 - 20 c nacht en dag starten. De eerste 2 - 3 dagen het doek gebruiken om de overgang van plantenkweker - tuinder op te vangen . Na goed inwortelen en een toename van de groeikracht meer dag klimaat maken om te zware koppen te voorkomen.
Voorkom dat de pot na planten indroogd. Na goed
inwortelen kan de gift worden beperkt, zodra de eerste bloem bloeit deze weer opvoeren.

Druppel bij start met een EC van 2,5 - 2,7 na enkele dagen eventueel verhogen naar 3.0 afhankelijk van de buiten omstandigheden.
Op dit moment is het zaak om de spint onder controle te houden. De meeste bedrijven pakken dit biologisch aan door "gewoon" ruim in te zetten.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief