Nieuwsbrief komkommer week 01 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief komkommer week 01 2017


Planten:

Plantmateriaal dat afgelopen 2 weken is afgeleverd is veel beter dan vorig jaar. Op tijd een beetje licht buiten en in de eerste 2 weken van december koude nachten, maakte december 2016 voor de plantenkwekers tot een redelijk makkelijke maand. Plantmateriaal stond kort op de poot en had bij aflevering 7 de blad in de kop en net onder de stok (50 cm). Verder viel het op dat de zaadlobben nog netjes groen waren. Meeste planten hadden gemakkelijk nog een dag langer op de teeltvloer kunnen staan.


Doorworteling:

Een decemberplanting heeft zeker 10 dagen nodig om met de wortels onderin de mat zitten. Op een bakje of emmer zijn pas na 21 dagen wortels voor het draingat zichtbaar. Door de lagere buitentemperaturen afgelopen maand, waardoor matten kouder dan 17⁰C waren zal de door worteling iets meer tijd kosten. Voor elke teelt geldt dat het gewas perfect moet wortelen. Gebeurd dit niet dan ondervindt de teelt daar elke dag hinder van. De pot moet dus nat blijven, alleen dan zal het gewas met voldoende pennen het medium ingaan. Dit betekent dat de eerste 14 dagen op steenwol gerust 4 beurten gegeven mogen worden. Op perliet en puimsteen overdag om de 2 uur en in de nacht om de 4 uur.

Als het gewas vaststaat en het medium dus door wortelt is, kan het aantal beurten terug. Een beurt per dag is op steenwol genoeg. Deze blijft zelfs op een heel donkere dag en onder folie gehandhaafd. Voor Perliet en puimsteen geldt dan dat er om 10.00 en 14.00 uur altijd een beurtje gegeven moet worden.

Maak de beurten op dit moment niet te groot. Al het water in het leidingnet onderin de grond is ijskoud. Afhankelijk van diameter en prikmaat van de stekers zit er tussen de 60 en 75 cc per druppelaar in de druppelslang.
Dit water is altijd iets warmer dan het water in de aanvoerleidingen in de grond.


Snelheid:

Door de mist kon er geen hoge etmalen gedraaid worden. Negentien graden was voor Galibrier, ondanks toch steeds 2 mooie dagen per week, voldoende. Bij een ontwikkeling van 3½ blad per week was de kop in afdelingen waar 19½C werd gerealiseerd iets dunner.

De teelt van de Galibrier is dus gestart met een temperatuur van vlak 19° C. Pas als het gewas vetter in de kop wordt gaat de dagtemperatuurtussen 10.00 en 16.00 uur omhoog naar 20 of zelfs 20.5⁰C. Dan zal de nachttemperatuur wel verlaagd moeten worden naar 18½⁰C, want een etmaal van meer dan 19½⁰C is op Galibrier niet wenselijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor alle Prologen die komende week gepoot gaan worden.

Door de lage etmaaltemperatuur hou je het vruchtbeginsel van beide rassen sterk. Vooral de Galibrier heeft vruchtbeginsels op de stam die nergens op lijken, zo klein zijn ze. Door de lage ingestelde nachttemperatuur is de gerealiseerde buis ook niet hoog of het moet goed koud wezen. Ook nu zien we al bleke gewassen met blonde koppen. Want lage nachttemperaturen en meer water geven om de pot nat te houden verhoudt zich niet tot elkaar. Al het water dat laat op de dag en in de avond gegeven wordt moet ook weer uit het gewas gestookt worden. En dat gaat nu juist bij lager ingestelde nachttemperaturen moeilijker.
Dus zo gauw als het gewas geworteld is aantal beurten afbouwen en een druppel EC van 3.5 mS.


Stamvruchten:

Voor een Galibrier gepoot in december geldt dat 4 stamvruchten hopelijk 3½ geoogste vruchten oplevert. Voor een Proloog die komende week gepoot wordt geldt het zelfde 4 is zat. Bij meer stamvruchten in deze periode zal je het weer mee moeten hebben en lichter moeten snijden. Begin niet te laag met het eerste vrucht. Op 7de of 8ste oksel is mooi dan heeft het gewas fabriek om de stamvruchten groot te maken. Verdeel de stamvruchten netjes over de stam. Tot vorig jaar was het modern om een groter gat dan 3 oksels tussen het eerste en tweede stamvrucht te houden. Dit om minder concurrentie op het tweede vrucht te hebben. We hebben echter gezien dat als je rustig stookt op Galibrier er meer en grotere stamvruchten geoogst kunnen worden.


Schermen:

Komende 2 weken is het sturen van het scherm eenvoudig. Op een mooie dag met meer dan 200 watt aan instraling mag bij maar een scherm het scherm vanaf 12.00 uur 2 a 3 uur open. Na 15.00 uur is er qua licht niets meer te halen en zal de buistemperatuur door de snel dalende buitentemperatuur sterk toenemen. In geval van twee schermen (doek of folie) dan mag het donkerste van beide om 10.00 uur openlopen en weer om 16.00 uur dicht. In geval van vast folie en doek gaat uiteraard het doek open. Weersverwachting voor komende 2 weken is eerder een gebrek aan vocht in de kas dan een te veel. Maximaal schermen dus.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief