Nieuwsbrief bladgewassen week 46 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief bladgewassen week 46 2016


Te lang:

Veel te lang hebben jullie geen nieuwsbrief bladgewassen van ons mogen ontvangen. Ik weet dat het geen excuus is, maar ik had een writersblok. Wel veel ideeën, maar er kwam niets op papier. Denk dat deze nieuwsbrief het kantelpunt is.


24 november:

Op deze datum treedt verordening (EG) nr. 396/2005 van de Europese Unie in werking. Deze verordening betreft de maximale residugehalten van 19 middelen. Voor jullie teelten zijn onderstaande middelen van belang;

  • Ametoctradin = Orvego (meeldauw in sla)
  • Azoxystrobin = Amistar top en Ortiva (meeldauw onbedekte teelt)
  • Dimethomorf = Paraat
  • Trifloxystrobin = Flint

Na 24 november zal duidelijk worden hoever de Europese mrl’s naar beneden gaan.


Rovral:

Iedereen had het waarschijnlijk al wel begrepen. BASF heeft de deadline voor het van de markt halen van Rovral Aquaflow met een jaar verlengd naar 31 oktober 2017. Middel kan dus gewoon gekocht en gebruikt worden.


Fusarium:

Er zijn in de praktijk de afgelopen 1½ jaar heel veel alternatieve middelen gebruikt om de fusarium aantasting tot staan te brengen. Weinig van deze middelen hebben ook maar enig resultaat gehad. Nu claimt Biobest (Belgische tegenhanger van Koppert) met de exclusieve distributie van Trichoderma Asperello T34 als biologische beschermer tegen wortelziekten als fusarium. In Nederland komt het middel alleen op de markt voor het gewas Anjer. Nadere informatie gaat zeker volgen.


Terug lopende groei:

Was de etmaaltemperatuur zonder te stoken in week 43 nog dik 11 graden en een week later toch ook nog 10.5⁰C. Vorige week daalde de etmaal in koude kassen naar ca. 8⁰C en deze week wordt het iets warmer. Voor een goede groei hebben botersla en Bionda een etmaal van meer dan 9⁰C nodig. Pakchoi zelfs nog veel meer. Nu worden de meeste Chinese bladkolen koud of bij 4⁰C geteeld. Iets dat ook geldt voor veldsla, soep en andijvie. Zo lang de gewassen goed blijven groeien is die lage ingestelde temperatuur ook geen probleem, maar wat als de groei stagneert.


Uiteraard loopt elk jaar in november de groeisnelheid hard terug. En zijn er gewassen als Rossa en krulandijvie die na 1december geen gram zwaarder worden. Maar stagneert de groei bij sla, andijvie en peterselie dan krijgen we veel eerder glazigheid en bij pakchoi mycophaerrella vlekken. Ook steekt meeldauw in sla en peterselie eerder de kop op.


Meeldauw is in een enkel botersla gewas aanwezig. Het is niet erg, maar het is er. In Bionda en Rossa nog geen meeldauw waargenomen. Zelfde geldt voor meeldauw in peterselie nog niet geconstateerd. Voor beide gewassen geldt; houdt je aan het spuitschema. De grijze Mycosphaerrella vlekken op de oudere pakchoi bladeren beginnen zich te vertonen. Dus toch nog een tweede bestrijding met Signum uitvoeren.

Van ochtend stonden er veel gewassen sla klets nat en de glazigheid zat dik in het oudere blad. Dit was gisteren niet te zien, omdat het toen veel kouder was en dus de kachels langer stonden te branden. Houdt als nachttemperatuur voor sla 8⁰C aan en stook vanaf 07.00 uur op naar 10 of 11⁰C. Voor andere gewassen geldt 6 nacht en ophalen naar 9⁰C overdag. Met een buitentemperatuur die tussen man en dwaas in zit geldt dat om 11.00 uur de kas open moet. Oftewel de ventilatie temperatuur moet terug naar 7 of 8⁰C in ieder geval onder de buiten waarde.

Mist is er in Nederland alleen als er geen wind staat. Je kan dan wel als een malle gaan luchten, maar dat helpt niet. Laat dan de ventilatoren van de CO2 afzuiging en kachels draaien. Wordt er in ieder geval toch nog in de pot geroerd.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief