Nieuwsbrief Week 33 Bekijk dit bericht in uw browser

De zonnigste zomer loopt ten einde. We gaan nu te maken krijgen met wisselend weer. Alleen zijn de gedachten en computerinstellingen volledig gericht op de zon en temperatuur van de afgelopen maanden. We hebben dan wel meer licht gehad als vorig jaar, maar was dit licht wel om te zetten naar productie? Genoeg is genoeg, een plant heeft een grote capaciteit, maar wordt het licht te veel heeft het ook geen zin. En daar hebben we dit jaar mee te maken. Veel licht, maar produceren we meer?


De planten hebben de laatste week een duw gehad. Vooral het weekend van 4-5 augustus heeft de das omgedaan. De gewassen zijn afgetakeld. Staan dun en gerekt in de kop. Tros staan wild. De afgelopen dagen zien we gelukkig herstel ontstaan. De etmalen zijn lager en het vocht is hard toegenomen. De toename van vocht zorgt voor vegetatieve groei.
Vooral rassen als Merlice/Sevance zullen snel te groeizaam komen te staan. Deze hebben dan ook generatieve acties nodig. Het instellen heeft niet elke dag zin met het wisselende weer, maar bij regen en kou gaan deze instellingen hun werk doen. Bladsnijden is erg belangrijk. Na de vele oogst moet er ook veel blad van de plant, dan nog eens de verandering van het klimaat (regenachtig) is het beter om de plant open te maken. Te veel blad zorgt voor vocht en dat is wat we niet nodig hebben.


Door verandering van weer zal je in de nanacht een hogere temperatuur moeten realiseren waardoor buis nodig is. 42-50 graden rond zonop is dan ook een goede instelling. Laat de buis de ramen maar opendrukken om het gewas te ontvochtigen, want zakt de VD onder de 1, gaan schimmels harder ontwikkelen! Botrytis ligt op de loer! Als teler kan je niet permitteren dat we een kwalitatief slecht najaar krijgen. We hebben goede kwaliteit nodig om enig sinds de slechte prijs te compenseren. Gaan de prijzen omhoog en je hebt dan slechte kwaliteit wordt het helemaal een zuur jaar.


Zorg voor een actief klimaat in de ochtend door buis en ruimte temperatuur naar de 20 graden te brengen. Haal de voornacht omhoog en start eerder om de plant rust te geven en energie te sparen voor de laatste trossen.


Ziekten en plagen:

Ook de biologie is op sommige bedrijven tijdens de warme periode geëxploiteerd. Waardoor er geen andere optie is dan spuiten en nog eens spuiten. Alleen helpt dat de plantontwikkeling helemaal niet! Planten komen hiervan grauw en hard te staan. Tuta/Nesidiocoris/Galmijt zijn op sommige bedrijven niet te houden. Aangezien het middelen aanbod zeer klein is, vraagt dit precisie werk.

De behandeling moet perfect worden uitgevoerd! Onderweg zien we dat hier niet altijd de aandacht ligt. “Even spuiten is er gewoon niet meer bij” Het moet gewoon goed gedaan worden, juiste spuitdop, juiste druk en goede verdeling in het gewas. Controleer jezelf want als de uitvoering niet goed is, kan je het wel vergeten.


Watergift:

De dagen worden snel korter, waardoor de stoptijd van groot belang wordt. De aanmaak van wortels gaat stroever, wortels die in het water staan krijgen geen zuurstof en zullen sneller afsterven. Hierdoor zal je eerder moeten stoppen en zal de intering ook iets ruimer mogen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het substraat. Potgrond/Coccus blijft natter dan steenwol. Controleer elke morgen de vochthoeveelheid in de mat door fysiek te kijken en niet alleen de weegschaal op de computer te controleren. Matten omdraaien geeft een veel beter beeld!

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief