tomaat week 21 2018 Bekijk dit bericht in uw browser

DE ZOMER IN AANTOCHT

-De gewassen staan nu over het algemeen redelijk tot vrij sterk met een hoge belasting. De producties zijn nu op een hoog niveau en gezien de plantbelasting zal dat de komende 4-6 weken doorgaan.

-We krijgen de komende week dagtemperaturen die misschien wel naar 30 graden gaan oplopen. Hierbij worden de nachten langzaam ook warmer, en rond het weekend worden minimum nachttemperaturen van 18,5-19 graden voorspeld.
De planten krijgen dan vaak iets te weinig gelegenheid om tot rust te komen. We zullen de plant hierop zo goed mogelijk moeten voorbereiden, zeker de belichtingsgewassen. Die hebben nu net iets minder bij te zetten.


Aan te bevelen maatregelen zijn;

-Zet extra hommels in. Bij warm weer hebben ze minder vlieguren, en de bloem wordt door de wat warmere nachten vaak wat generatiever. Bij langere rijen een gedeelte van de hommels achter in de rij uitzetten

-Voeg wat minder ammoniumnitraat toe als normaal. Voor neusrotgevoelige rassen moet er ook zeker 1 – 2 mmol extra calcium worden meegegeven
(nu al doen)
De druppel EC bij warm weer wat verder verlagen. (niet onder de 2,5 gaan.)

-Nu geen blad uit de kop weghalen. En afhankelijk van de stand van het gewas onderin ook niet hard bladplukken. Gewassen met wat meer bladmassa houden bij warm weer vaak wat meer kracht en betere trossen.

-Pas op met scherpe middelen. Meegeven van b.v. Luna of aa-terra, maar ook het spuiten met silwet-gold of zwavel geeft wat gemakkelijke schade aan het gewas.

-Ga in de ochtend zo koel mogelijk de dag in. Dus vanaf zon op meteen vlot doorluchten.
Zorg wel dat het gewas voor zon-op goed wordt opgestookt. Dat kan met een minimum buis van 40 of 45 graden gedurende 2 uur.

-Krijt de gevels op plekken waar de zon op staat en maak een schermdoek boven de pad (voor zover nog niet gedaan).

-kontroleer alle filters en kranen etc. De watergift moet bij het komende weertype optimaal zijn. Zorg ook dat de bassins goed gevuld zijn.

-Indien mogelijk niet boven in de koppen werken tussen 13.00 en 16.00 uur. Is goed voor mens en plant. Zal wel niet altijd lukken, maar waar mogelijk graag!!!

-geoogst product snel de kas uitrijden naar een koelere ruimte.

-Zorg dat er om 10.00 uur drain is op warme dagen.

-Vocht sparen is lastig overdag. Boven de 3 m/s kan eventueel de windzijde net onder de nok worden gezet, meer is er niet mogelijk, of we moeten kiezen voor oplopende temperaturen. In de avond kan wel op vocht worden gewerkt. Onder de 300 Watt licht kan de windzijde dicht zonder dat hierbij de temperatuur oploopt. De luwe zijde mag dan ook verder gesloten worden naar 10 a 20 %
(bij 250 W). Als je in de avond de ramen verder knijpt om vocht te sparen doe dit dan tot minimaal 0.00 uur. Bij eerder openen van de ramen heb je kans dat het vocht weer te vroeg terugzakt.

-Blijf CO2 doseren, ook als de kastemperatuur boven de 30 graden komt. Als een gewas vitaal is kan bij temperaturen hierboven de plant nog goed CO2 opnemen. Als een plant zijn bladeren wat laat hangen is het wel wijs om de CO2 uit te zetten.
De leveranciers van zuivere CO2 hebben zoals gewoonlijk in deze tijd weer te weinig CO2 voor de tuinders. Als we te weinig CO2 krijgen aangeleverd en er zijn geen of weinig alternatieven dan is het beter om een langere periode een wat lager niveau te geven als om enkele dagen zonder te moeten zitten. Verdeel dus de beschikbare CO2 over de tijd tot de volgende levering.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief