Samenvatting voorschriften assimilatiebelichting Nederland Bekijk dit bericht in uw browser

Voorschriften assimilatiebelichting Nederland

Bron: vakblad voor de bloemisterij



Samenvatting voorschriften afscherming assimilatiebelichting
d.d. augustus 2017


Belichting tot 15.000 lux, afscherming bovenzijde:
- 98% reductie van de lichtuitstraling gedurende de donkerteperiode (tot 1 januari 2017 was dit 95%)
- Donkerteperiode september, oktober en april: van zon-onder + een half uur tot 02.00 uur
- Donkerteperiode november t/m maart: van 18.00 tot 0.00 uur
- 74% reductie van de lichtuitstraling gedurende de nanacht
- Nanacht: einde donkerteperiode tot zon-op
- In de maanden mei t/m augustus gelden er dus geen voorschriften voor bovenafscherming bij

belichting tot 15.000 lux

- Bij montage van schermdoeken na 1 januari 2014 moet het reductiepercentage van het schermdoek / de installatie minimaal 98% bedragen


Belichting met tenminste 15.000 lux, afscherming bovenzijde:
- 98% reductie van de lichtuitstraling van zon-onder tot zon-op.


Afscherming gevels:
- Bij de gevels moet de lichtuitstraling met 95% worden gereduceerd van zon-onder tot zon-op en de lampen mogen niet zichtbaar zijn.


Algemeen:
- De reductie van de uitstraling mag gerealiseerd worden door het sluiten van 1 relatief lichtdicht doek, maar ook door meerdere doeken met een lagere reductie tegelijk te sluiten zolang de minimale afscherming maar gehaald wordt.


Maatwerk:
- Zowel voor belichting tot 15.000 lux als voor belichting van 15.000 lux of meer is het mogelijk om maatwerk aan te vragen bij de gemeente. De gemeente kan een ander afschermingspercentage vaststellen voor alle uren in de nanachtperiode. Waarschijnlijk met ingang van 1 oktober 2017 kan ook maatwerk worden toegepast in de uren van de donkerteperiode.


Uitzonderingen:
- Bedrijven waar het (teelt)technisch redelijkerwijs niet mogelijk is om aan de bovenzijde af te schermen, hoeven dit tot 1 januari 2018 niet te doen MITS gedurende de donkerteperiode niet wordt belicht.
- Voor bedrijven waar sinds 1 oktober 2009 het geïnstalleerd elektrisch vermogen van de belichtingsinstallatie lager is dan 20 W per m² gelden de afschermingsregels (zowel bovenzijde als gevel) pas vanaf 1 januari 2018.
- Glastuinbouwbedrijven met een glasoppervlak tot 2.500 m² die assimilatiebelichting toepassen hoeven tot 1 januari 2021 de bovenzijde van de kas alleen van 20.00 – 0.00 uur af te schermen met een lichtreductie van minimaal 85%. Het voorschrift voor afscherming van de gevels geldt voor deze bedrijven wel.


Definitie assimilatiebelichting:
“Kunstmatige belichting van gewassen, gericht op de bevordering van het groeiproces van gewassen.” De grenswaarde van 20 W/m² geïnstalleerd vermogen geldt sinds 1 januari 2013 niet meer, maar de voorschriften voor afscherming zijn nog steeds niet van toepassing op cyclische belichting.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief