Nieuwsbrief Komkommer week 29 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Nieuwsbrief Komkommer week 29 2016


Veel Pythium:

Schreven we in de vorige nieuwsbrief nog dat de hoeveelheid Pythium wel mee viel. Zo hard heeft deze schimmel de afgelopen twee weken in de nieuwe teelten toe geslagen. Lijkt dat SEncere met zijn enorme groeikracht, net als Bonbon, wel de meeste Pythium laat zien. Wordt de eerste plant met Pythium op dag 3 na het poten gevonden dan komt dat voor 100% zeker van de plantenkweker. Van dag 3 tot dag 6 na het poten kan er zwaar gediscussieerd worden, maar daarna
is er iets mis gegaan in de teelt.

Nog steeds helpt het aangieten met Previcur Energy op Proplant het best. Maar als de Pythium 3 dagen na het poten ontdekt wordt dan heeft het gewas te weinig wortels en gaan de aangetaste planten slap en dood.


Krijten:

Het wordt dan eindelijk tropisch in Nederland. Dat is misschien goed voor de markt van komkommers, maar niet voor de gewassen. Gewas temperaturen van boven de 30°C zijn dan wel niet direct een probleem voor het gewas mits dit vitaal is. Probleem van de hitte is dat de etmalen oplopen tot over de 23°C. Dit kost het gewas te veel energie. Dit tekort aan energie uit zich of direct in abortie of later in zwakke vruchtbeginsels, die na 14 dagen er alsnog afvallen. Alle gewassen jong en oud vertonen 10 tot 14 dagen later een dip.

Met deze wetenschap zou elke komkommer kas gekrijt moeten worden. Want scherm en luchtbevochtigers alleen zijn niet afdoende. Als het op de woensdag daadwerkelijk gaat onweren betekent dat dat de luchtvochtigheid buiten erg hoog is. Luchtbevochtiging heeft alleen zin bij lage RV’s en dus hoge VD boven de 8 a 10 gram. De vraag is hoe dik moet er gekrijt worden indien het KNMI vanaf komende donderdag 40% kans op regen aangeeft.


Op spanning houden:

Het probleem van echt warm weer is vaak dat de nachten ook zo warm zijn en de kas 24 uur openstaat. Het
gewas komt dan niet op spanning, internodiën en vruchten blijven kort (gewas gaat stapelen). Dit betekend op een jong gewas doorluchten. Kan het gewas klimaat maken dan zal er aan het begin van de avond geknepen moeten worden. Zo dat het gewas de temperatuur in de kas onder de buitenwaarde houdt.
Afluchten pas als de buitentemperatuur gelijk of onder de kasluchttemperatuur komt, dus rond middernacht. Gelukkig, op morgen en woensdag nacht (18 a 19°C) na worden er minimum temperaturen van 15°C voor Breda en 16°C voor Eindhoven afgegeven.

Ook de watergift moet worden aan gepast. Start tijd blijft onveranderd 2,5 tot 3 uur na zon opgang. Dat is nu 5.43 uur dus starten vanaf 08.15 uur. Ook bij komkommers willen we dat het medium met minimaal 10% inteert. Zon gaat onder om 21.49 uur dus na 19.00 uur mag er niet veel gegeven worden. Hoogstens om 21.00 uur nog een klein aanvulbeurtje als het om perlite gaat. Geef een jong gewas dat nog niet 100% is ingeworteld wel water in de nacht. Verlaag de druppel EC naar 2.6 mS min een lichtafbouw van 0.6 mS.


Een ander gegeven van warm zomers weer is het feit dat spint een echte kwaal wordt en de echte meeldauw hardnekkiger wordt. Deze twee kwalen waren afgelopen 4 weken met het wisselvallige zomer weer juist zo lekker in bedwang te houden. Bij warm weer zal er gespoten moeten worden. Dit omdat de kleine druppels uit een LVM en in mindere mate uit de Fog veel te snel vervliegen en het middel dus geen effect meer heeft.


Zaadkonten:

We zoeken nog meer ervaringen met het ras SEncere en wel over het voorkomen van zaadkonten. Ondanks dat er absoluut geen manlijke bloemen in het gewas hebben gezeten en de buurman op bijna een kilometer afstand zit, komt er in een gewas Sencere veel zaadkonten voor. Bij doorsnijden zit er zaad in dus geen flessen, maar zaadkonten. Meeste zaadkonten zitten aan het eind van de hoofdrank en vooral als de uitgroeiduur door donker weer lang is. Komt de zon door en loopt de uitgroeiduur terug dan verdwijnen ook de zaadkonten.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief