Tomaat week 14-2017 Bekijk dit bericht in uw browser

Het licht van afgelopen week was gelijkwaardig aan het licht van deze week vorig jaar. Wel is de totale hoeveelheid licht nog steeds lager dan vorig jaar. De vruchten laten die ook duidelijk zien, waardoor het vruchtgewicht aan de lage kant is. Gelukkig zien we in de buik van de plant een groei zien. De planten staan over het algemeen gezond en goed van kleur en kracht.


De buitentemperatuur is heel verschillend over de 24 uur heen. We starten vaak met kou in de ochtend en eindigen met lekkere temperatuur in de vooravond. Hierdoor is het lastig om de ingestelde voornacht te halen. Het verlengen van de voornacht is dan ook nodig, vooral bij bedrijven met landklimaat. Aan de kust viel dit allemaal nog mee.


Biologie, vorige week zien we wel een “explosie” van de biologie. De witte vlieg, galmijt en spint waren duidelijk aanwezig. Bij sommige bedrijven zo erg dat er direct ingegrepen moest worden. Vooral de galmijt blijft een lastig beestje. Gelukkig is dit ook bij onderzoeksbureaus en toeleveranciers opgevallen, waardoor er verschillende proeven zijn opgezet. Wij wacht hiervan ook de resultaten af en hopen dat er iets gevonden wordt om de schade te beperken.


Buistemperatuur, de zon komt al snel in de ochtend op gang. Bij verlagingen op de buis wordt de buistemperatuur snel verlaagd. Als er dan in de ochtend veel wordt gelucht valt de kou als een baksteen naar beneden en is het onderin de kas erg koud. Dit vertraagd de doorkleuring wat we op dit moment niet kunnen hebben. Een goede buis (45-55 gr) is dan ook erg belangrijk. Als de afrijping wordt gestimuleerd krijgt de plant lucht om meer energie naar de kop te sturen.


Belichting, bij de meeste bedrijf is het aantal belichtingsuren sterk afgenomen. De lampen worden nu bijna alleen gebruikt om het iets lekkerder in de ochtend te maken. Over het algemeen starten de belichte kwekers rond 5:00 uur en zetten de lampen uit rond 9:00-10:00 uur afhankelijk dan de instraling. De afgelopen tijd komen er steeds meer gegevens voor LED-verlichting naar buiten, de resultaten zijn verbluffend en het is alleen nog een kwestie van tijd en investering mogelijkheid. Maar bij elke bedrijf hoort een andere berekening, het is dus maatwerk!


Kwaliteit, onderweg zien we grote verschillen als het over kwaliteit gaat. Het ene bedrijf heeft super kwaliteit terwijl het andere bedrijf veel moeite heeft om alles binnen de normen te houden. Vooral Merlice laat snel gevlamde tomaten zien. De kou op de vruchten en in sommige gevallen Pepino zorgde voor dit beeld. We moeten natuurlijk ook niet vergeten dat deze tomaten in het donker zijn aangemaakt. Warmte onderin het gewas is hiervoor ook een belangrijk onderdeel.


De planten langs de gevels hebben het door de instraling al lastig, krijten of afscherming kan ervoor zorgen dat de planten worden beschermd. Breng dit vroeg genoeg aan!


De plantsterkte moet de komende dagen goed worden afgestemd op de straling, durf dan ook gerust bij donker weer terug te gaan in temperatuur. Als het licht afneemt en de temperatuur blijft hetzelfde staan, raken de reserves in de plant snel op. Dus blijf sturen en inspelen op de buitenomstandigheden. Succes.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief