Tomaat week 2-2018 Bekijk dit bericht in uw browser

Week 2

Er zijn momenteel veel verschillen in de tomatengewassen. De belichte bedrijven lopen lekker, maar de onbelichte bedrijven zitten te snakken naar zonlicht. Zeker de onbelichte bedrijven hebben zonlicht heel hard nodig.


Onbelicht,

Telers met plantingen van voor- en rond de kerst staan met de rug tegen de muur. Er is geen kracht, trossen willen maar niet bloeien. En als de tros begint te bloeien duurt het nog eens 14 dagen, voordat deze bloei klaar is! De vooruitzichten van deze tomaten is niet best. Plantingen na december staan er beter voor en zijn soms even ver als de kerst plantingen. Voordeel van vroeg planten is dit jaar, door het donkere weer te niet gedaan.


Door de lage etmalen, zien we van de week regelmatig Pepino in de plant, maar dat was ook te verwachten. De etmalen liggen tussen de 15,5 en de 16,5 gr. Wat voor sommige partijen al aan de hoge kant is. Blijf rustig, we moeten geduld hebben. Na zoveel regen en donker weer komt er toch altijd weer zonneschijn.


Je zal een generatieve actie uit moeten voeren om nog iets van de tros te maken. In de middag een korte piek realiseren door een buisverhoging, snel zakken naar de voornacht zijn mogelijkheden. Alleen door de lage etmalen zijn de resultaten klein.


Belicht,

Er komt de laatste weken meer bladranden voor, vooral bij bepaalde rassen.

Mocht bladranden een te groot probleem worden is minder belichten (van 18/19 uur naar 16/17 uur) een optie! Natuurlijk is licht: “productie”, maar als de plant het niet aankan door te kort aan groeikracht is belichten ook een nadeel voor een tomatenplant. Een paar uren minder kan dan een oplossing zijn. Belichting is een stuurmiddel! En hoeft niet altijd aan te staan.


Etmalen liggen rond de 19 tot 20 graden, maar is sterk afhankelijk van de buitenomstandigheden. Als we het buitenlicht en de belichtingsuren optellen kom je voor zwaarbelaste gewassen nog licht te kort! Laat staan dat je dan lekker door kan stoken.


Galmijt, op een paar bedrijven komen we dit tegen. Maar er wordt snel gereageerd. Het valt wel op dat er het afgelopen najaar veel geïnvesteerd is in spuittechniek. Wat voor veel bedrijven hard nodig was. Want spuiten is één, maar de uitvoering en werking is veel belangrijker.


Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief