Jaargang 2, nummer 10, 9 november 2012

Medibuspas & Medibuskeuring

Inleiding

Aangezien de Medibuskeuring gebaseerd is op de CBR keuringseisen van 2000 roept dit nogal eens de vraag op over de noodzaak van de Medibus pas in relatie tot de CBR keuring voor het rijbewijs. Voornamelijk omdat beide documenten en keuringen vanaf 19 januari 2013 5 jaar geldig zijn.

 

In de CAO, artikel 52, is de geneeskundige verklaring door partijen vastgelegd op basis van de wet Personenvervoer besluit Personenvervoer (artikel 74). Het betreffende CAO artikel is nader toegelicht in bijlage 5 van de CAO.

CBR Keuring

 

Hoe vindt een CBR keuring plaats ten aanzien van het rijbewijs D? Als we daarvoor kijken op de website van het CBR (www.cbr.nl), staat daar de volgende tekst:

 

“Als u voor de eerste keer een rijbewijs voor de vrachtauto (C) of bus (D) wilt aanvragen, dan heeft u een Verklaring van geschiktheid nodig. Om deze te krijgen, moet u een Eigen verklaring voor de categorieën C en D invullen en het daarbij behorende Geneeskundig verslag laten opmaken door een arts na een medisch onderzoek. Deze speciale Eigen verklaring met Geneeskundig verslag voor C en D kunt u kopen bij uw gemeentehuis.

 

 

Bovenstaande aanvraagprocedure moet u ook bij elke vernieuwing doorlopen.

Keuring voor Medibuspas en richtlijnen

Houders van het rijbewijs C (vrachtwagenchauffeur) en D (buschauffeur) moeten bij iedere vernieuwing een medische keuring ondergaan. Met ingang van 19 januari 2013 gaat de geldigheid in de hele Europese Unie terug naar vijf jaar. Dat betekent dat houders van een rijbewijs C of D zich vanaf dan elke vijf jaar medisch moeten laten keuren.

 

Een keuring voor de Medibuspas  vindt plaats bij de door STAOBB erkende Arbodiensten en de keuring vindt plaats op basis van de CBR gestelde keuringseisen/voorschriften. Een Arbodienst dient dan ook een certificaat aan STAOBB te leveren waaruit duidelijk blijkt dat men een officieel erkende arbodienst is en werkt met BIG geregistreerde artsen. Zo nodig wordt ook gevraagd om een Kamer van Koophandel nummer en eventueel de statuten van de Arbodienst.

 

STAOBB werkt niet meer met erkende bedrijfsartsen. In het verleden is hier wel even sprake van geweest maar dit pad is verlaten wegens de vele klachten over keuringen van bedrijfsartsen waar geen toezicht op was. STAOBB kent nu voornamelijk een uitgebreide groep van erkende Arbodiensten en eerder erkende bedrijfsartsen (die nog onder de oude regeling vielen). Een totaal van circa 350 contactpunten in Nederland. De Medibuspassen worden door STAOBB kosteloos verstrekt aan de door haar erkende Arbodiensten. De te hanteren prijzen door een Arbodienst of een bedrijfsarts van een keuring lopen sterk uiteen. Nadere richtlijnen hieromtrent zijn lastig in verband met de NMA.

Conclusie

Het CBR verwijst voor haar keuringen naar een geregistreerde bedrijfsarts of een gecertificeerde Arbodienst of neemt de keuringsrapporten hiervan over mits deze conform het reglement rijbewijzen gelijkwaardig zijn. Navraag bij het hoofd medische zaken van het CBR, de heer Bredewoude, leert dat het CBR de keuringsrapporten van de door STAOBB erkende Arbodiensten dan wel bedrijfsartsen – mits gelijkwaardig conform door het CBR gesteld op basis van het reglement rijbewijzen gewoon overneemt. Het verkrijgen van de Medibuspas is in de praktijk dus voldoende om ook voldaan te hebben aan de keuring van het CBR.

 

Het CBR kent niet echt een kwaliteitwaarborg voor een geregistreerde bedrijfsarts dan wel gecertificeerde Arbodienst. STAOBB kent deze eis van kwaliteit wel. Het verdient aanbeveling om de Medibuspas en de daarmee verbonden poule van erkende Arbodiensten en bedrijfsartsen aan te houden om een zo hoog mogelijke kwaliteit voor de sector te waarborgen. Klachten uit het verleden hebben aangetoond dat er met keuringen soms zaken misgaan. Het is niet gezegd dat met de kwaliteitwaarborg van STAOBB dit helemaal niet meer plaatsvindt, maar er is in ieder geval een meldpunt waar men zijn beklag kan doen en STAOBB heeft de mogelijkheid om de erkenning bij misstanden in te trekken. Daarmee geeft de sector een belangrijk signaal af en geeft feitelijk aan dat men dit soort praktijken niet tolereert.

 

Voor het bedrijf en de chauffeur brengen de keuringen voor de  Medibuspas geen echte extra kosten met zich mee omdat het CBR ook al de verwijzing kent naar een geregistreerde bedrijfsarts en gecertificeerde Arbodienst. Voor uitgebreide informatie kunt u ook terecht op onze website www.staobb.nl onder de rubriek Medibus.

 

STAOBB heeft met haar Medibuskeuring en de daaraan verbonden Medibuspas dan ook een toegevoegde waarde voor de touringcarsector.

Vraag en antwoord

Mocht u vragen hebben dan kunt u deze gerust stellen aan STAOBB. Ook voor het aanmelden voor de nieuwsbrief, gaat u naar de homepage van www.staobb.nl. Onder aan de pagina vindt u het kader om u aan te melden.

 

U kunt eerder verzonden nieuwsbrieven terug vinden op de website van STAOBB onder de rubriek Nieuws en nieuwsbrieven.

 

 

"STAOBB daar steek je kennis op over onderwijs en subsidies"

bekijk de webversie  |  afmelden nieuwsbrief