week 30 2016 Bekijk dit bericht in uw browser

Tomaat


-Na
week 29 met veel zon en wat te hoge etmalen hebben we in week 30 duidelijk minder licht gehad. De gewassen zijn hierdoor niet sterker geworden. Wel zijn er redelijk veel tomaten van het gewas afgekomen, meer als volgens de zettingscijfers verwacht werd. Voor de komende weken zullen we toch wat minder productie gaan krijgen. De lagere zettingscijfers van 7 a 8 weken geleden moeten zich gaan vertalen in wat lagere producties.

-De dagtemperaturen nemen nu steeds wat af, en ook het zonnetje komt iets minder door. We zien op een aantal bedrijven dan ook een wat vegetatieve bloem ontstaan, en een kop die wat meer in elkaar kruipt. Het is nodig nu weer een goede dagpiek in te stellen. Het is nodig dat we toch enkele uren overdag op minimaal 23-25 graden komen. De laatste weken werd dat geregeld door de natuur, maar nu moeten we dat weer gaan instellen. Overdag mag tussen 11.00 uur en 16.00 uur gerust 20,2 a 21 graden ingesteld worden met een luchtlijn van 21 a 22 graden.
Bij dunne gewassen deze piek wel compenseren in de nacht (voor zover dat lukt).

-Ook de watergift moet langzaam weer worden aangepast.
Te lang watergeven geeft gemakkelijk een wat vegetatieve bloem. Ook hebben we dan kans op wat meer verzwakking van de wortels, vooral onderin de mat. Start de komende periode tussen 8.00 uur en 9.15 uur en stop tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Bij twijfel de laatste beurt niet geven, een aanvullende avondbeurt kan altijd nog. Bedenk dat de dagen elke week
een half uurtje korter worden, ga in je start- en stoptijden hierin mee. Uitgangspunt voor start en stoptijden is uiteraard wel de hoeveelheid substraat
die er per m2 ligt. Interingspercentages mogen rond de 12-15 % zijn.

-Ook is het voor gewassen met wat vollere volumes nodig om weer een blad uit de kop te gaan halen.
Vanaf nu mag dat bij een aantal soorten elke week, wat opener gewassen kunnen volstaan met elke 2
e week.

-De voor kniktrossen gevoelige soorten mogen vanaf half augustus weer gaan afbuigen of trosbeugels gaan aanbrengen, de meeste bedrijven zullen hiermee tegen het einde van de maand moeten beginnen.

-Qua ziekten zien we nu vooral weer wat spint en tomatengalmijt opkomen, terwijl deze week ook weer wat jonge rupsen worden waargenomen. Voor spint en galmijt zijn het aantal middelen beperkt, maar floramite en oberon worden hiertegen veel ingezet. Bij de tomatengalmijt is het vooral zaak om de aangetaste plekken op tijd te localiseren. Bij deze aantastingen is het nodig om meer als een keer een bestrijding uit te voeren. Gelukkig hebben we op veel bedrijven een redelijke hoeveelheid macrolophus die mee kunnen helpen om de mijten onder controle te houden.

-Bedrijven met crazy roots moeten in deze fase opletten dat het gewas niet te vegetatief wordt. Juist in deze periode van het jaar gaan gewassen gemakkelijker wat blad ontwikkelen. Naast desinfectie is het gewas generatief houden de belangrijkste bestrijding van crazy roots. Stuur nu dus generatief, goed verschil dag/nacht, kritisch watergeven en vooral goed bladplukken, vooral bij de sterkere planten een of twee bladeren extra uit de plant weghalen.

-Dit jaar hebben we vooral in het zuiden veel buien en wisselvallig weer gehad, waardoor de goten zijn overgelopen, of waar het gewas is natgeregend door de luchtramen. Kontroleer nu de stengels onderin het gewas op (beginnende) botrytisplekjes.
Breng dit goed in beeld en kijk of er (preventief)bestreden moet worden. Vooral telers die laat toppen worden in het najaar gevoeliger voor uitval. Preventief spuiten of gebruik van Luna privilege kan nodig zijn, en de eerste helft van Augustus is daarvoor een goed moment.

Besteed nu ook aandacht aan het goed leggen van de stengels en het verwijderen van dode planten.

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief