TOMAAT WEEK 7 2017 Bekijk dit bericht in uw browser

EINDELIJK DE ZON !!!


Na een bar slechte week qua temperatuur en qua licht hebben we vandaag weer volop kunnen genieten van de zon. Deze was hard nodig, want zowel de belichte als de onbelichte gewassen werden vrij dun in de kop. Vooral bij vroege onbelichte teelt
(4
e – 6e tros in bloei) moesten we ver terug in de etmaal om de kop en de tros een beetje heel te houden.
Dit resulteerde vaak in wat stugge koppen, waarin we regelmatig pepino-symptomen zien en wat donkere bladpunten.

We krijgen de komende dagen te maken met een vrij grote overgang in de weersomstandigheden. Het licht blijft enkele dagen op een vrij hoog niveau, en ook de buitentemperaturen overdag nemen nu toe naar waarden boven de 10 graden.
Dit betekent dat we een en ander in het klimaat moeten aanpassen.

-begin met het dagelijks goed in de gaten houden van de grafieken !!

-Voor gewassen die vrij dun staan (en dat zijn er momenteel veel) is het verstandig om de eerste een a twee dagen nog niet te fel te reageren op licht. Pas als de koppen weer wat kracht hebben de etmalen weer gaan verhogen

-Voor de grotere gewassen is het gewenst dat
de kasruimte niet boven de 25 graden uitkomt, bij kleinere gewassen (tot bloei tros 3) hebben we boven de 27 graden niks meer te zoeken.

-let op dat de maximum begrenzingen van de ramen niet te krap staan. Zet er een invloed op dat bij te hoge kastemperatuur deze stand verhoogd wordt.

Het is beter de max. raam voldoende hoog in te stellen en de snelheid van luchten met de p-band te regelen. Pas nog op met het luchten aan de windzijde, het blijft buiten nog vrij schraal weer.
Mag zeker minimaal 1 a 1,5 graad naloop hebben i.c.m. een wat hoger p-band tov luwe zijde.

-De buis mag nu op instraling verlaagd worden. Een te hoge buistemperatuur zal de ramen te ver open sturen, waardoor we al snel een te schraal klimaat krijgen. . Voor diegenen die teveel warmte in de buffer hebben zijn er in de nanacht en ochtend nog perioden waarin we beter warmte kunnen lozen dan midden op de dag.

-Veel telers telen dit jaar met wat hogere EC’s.
Let er dan wel op dat we nu wat meer water gaan geven en dat we voldoende drain hebben.
Bij het huidige weertype zijn EC’s boven de 6 a 7 niet gewenst.
Geef nu minimaal 0,8 liter per dag bij de januari planters, 1 liter bij de decemberplanters en 2,5-3 liter bij de belichtte gewassen . Dit zijn minimale hoeveelheden, bij meer licht mogen deze waarden hoger oplopen.
De meeste gewassen hebben nu al 2,5 cc per joule nodig. Verlaag ook de druppel EC wat, een richtlijn is 3,5 EC bij bloei tros 4 a 5 en 3 EC tegen de oogst.

-De vroege belichtte telers hebben soms al een wat opener
gewas. Hier kan het nodig zijn om overdag een gedeelte van het licht af te schakelen, b.v. 25% bij een niveau van 275 W en 50% bij een niveau van 350 W. Hiermee voorkomen we dat we te hard moeten luchten waardoor we een te schrale klimaat maken.
Bij temperaturen onder de 8 graden is op de meeste gewassen afschakelen nog niet nodig, maar als het buiten warmer wordt kan dit nodig zijn.

-Het scherm kan nu in de ochtend ook wat vlotter open. De komende dagen mogen de belichters open tussen 7.30 en 8.00 uur.
Onbelicht 1-2 uur later afhankelijk van de grootte van de plant.

Bij gewassen waar de 4
e tros bloeit mag de AC folie verwijderd worden. Jongere gewassen kunnen misschien nog een weekje doorgaan met de folie, maar zorg dan wel dat het vocht goed wordt afgevoerd. Let hier vooral op de bloem , als deze te vegetatief blijft moet de folie
los !!!

Copyright © Horti-Consult Int. All rights reserved.
 
Ons e-mail adres is:
info@horti-consult.nl
 
Aan deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u liever geen berichten meer ontvangen van deze mailinglist, klik dan op de link hieronder om u uit te schrijven:
uitschrijven op deze nieuwsbrief